Akhisar Lokantacılar, Köfteciler ve Tatlıcılar Esnaf Odası'nın düzenlediği Ahilik Haftası Programı Hükümet Konağı önünde gerçekleşti. Akhisar ilçesinde ilk kez gerçekleşen yılın ahisi töreninde Akhisar’ın ilk ahisi 70 yıldır şekerleme işiyle uğraşan Özkan Kantarcıoğlu oldu.  Akhisar Lokantacılar, Köfteciler ve Tatlıcılar odası başkanı Pınar Gören, “Elini, kapını, sofranı, açık, gözünü, dilini, belini bağlı tutacaksın. Hakka hukuka ve hakkaniyete riayet edip helal kazanıp helal yiyeceksin. Günümüzden yüzyıllarca zaman önce gönül dostu Ahi Evran Veli hem o günün ekonomik ve ticari ilişkilerini sınırlandırmamış hem de insani ve sosyal ilişkilerin kurallarını belirlemiş.Esnafımızla tüccarımızla işçimizle memurumuzla bu şehre bu teşkilata kim taş taş üzerine koyduysa şu ana kadar hepsinden Allah razı olsun.Böylesi günler biz oda başkanları, oda yöneticileri, meslek temsilcileri için gurur ve onur kaynağı olan günler.Bunca güzel insanı burada birleştirmek, kadını erkeği, genci yaşlısı, seçilmişi, atanmışı, idarecisi müdürü bir arada hem de şehrimizin kurtuluş şenlikleri 100. yılına yakışır bir şekilde Ahilik ruhunu yaşamak için buraya gelen tüm misafirlerimi ayaklarına sağlık.Gerçekten tam bir Akhisar tam bir bu kadim şehre yakışan bir görüntü var şu an karşımda çok teşekkür ederim. Ecdadımızla ilgili sürekli kadının yeri olmadığı için ilgili olan algıları yüz yıllarca zaman önce Ahi Evran Veli bu teşkilatta bacıyan grubunu kurarak kadından da esnaf olabileceğini kadından da tüccar olabileceğini çok iyi göstermiştir.Hak dinin peygamberinin kıymetli eşi de çok uzun süre tüccarlık ve esnaflık yapmıştır. Bizler oda başkanları olarak kadın yöneticiler olarak kadın idareciler en önemlisi kadın esnaflar olarak hem evimizde evladımızdan eşimizden ayırdığın vakti hem de esnafımıza müşterilerimize şehrimize hizmet etme gayretinden asla ödün vermiyoruz. Burada bugün bu kadar çok kadın girişimci kadın patronu görüyorum. Sadece lokantacısı değil butikçisi, güzellik merkezcisi, kıyafetçisi, bakkalı, berberi sanayi ustası o kadar güzel bir esnaf portföyü var ki hem mevkidaşlarıma hem de bu şehre emek verip her gün besmeleyle kepengini açıp her gün besmeleyle kepengini kapatan her gün bu şehri kendi cebinden hem de cebine girenden fazlasını kata tüm esnafımıza çok çok teşekkür ediyorum. Bu etkinliğimizi bugün buraya taşıyan Mesut Usta, Ali Usta, Mümtaz Usta, Sercan Usta, Zühre Hanım, Selda hanım, Serkan Usta, Bulut Usta ve adını sayamayacağım bana yardımcı olan tüm ekibime bana her zaman destek veren esnafıma çok çok teşekkür ediyorum. Odamızda yılın ilçemizin ahisini seçtiğimiz 56 yıllık kesintisiz bir vergi kaydıyla her gün işinin başında olup her gün yine o dükkânın başında kapanışına kadar duran, şekerin karneyle dağıtıldığı dönemde akide şekeri eriterek tatlı üretimine devam eden soğutucunun olmadığı dönemde kar sularıyla dondurma yapan ve soğuk tatlı sunumu yapan ustamızı odamız olarak yılın ilçe ahisi seçtik. Şet kuşatma töreninde hem onurlandırmak hem de gelecek nesillere ustalarımıza nasıl sahip çıkıldığını göstermek istedik. Oda başkanları olarak bizler bu odaların birer neferiyiz. Ama bu lezzetleri bu zanaatları bu esnafımızı sadece sizler emanet edebiliriz. Bizlerin çalışmalarını kendi esnafınıza kendi ahinize sahip çıkarak yukarılara taşıyın. Her kurtuluş bir doğuş demektir Akhisar’ın da kurtuluşunu kutluyorum. "dedi.

ONLARCA USTA YETİŞTİRDİ

Konuşmaların ardından Akhisar'da ilk kez gerçekleştirilen Şed Kuşatma Töreni yapıldı. Akhisar'da ilk kez seçilen yılın ahisi ise Şehir Pastanesi kurucusu Özkan Kantarcıoğlu oldu. Alkışlar eşliğinde Şed Kuşanan Kantarcıoğlu, 1965 yılında kurulan Akhisar Lokantacılar, Köfteciler ve Tatlıcılar odasının 001 numaralı üyesidir. Ayrıca 70 yılı aşkın sürede de çıraklık, kalfalık, ustalık dönemlerinde onlarca usta yetiştirmiştir. Şed Kuşatma Töreni ile birlikte Esnaf duasını Akhisar ilçe Müftülüğü Şube Müdürü Kamil Ayvaz yaptı. Tören Sonunda Ahi Evran-ı velinin Şehri Kırşehir'e özgü olan 1000 kişilik Ahilik pilavı, ayran ve turşu sunumu ile program sona erdi.

1949 YILINDA AKHİSAR'A GELDİ

1942 yılında Yunanistan'ın Gümülcine ilçesinde dünyaya gelen Özkan Kantarcıoğlu; Babası İsmail’in memlekete dönme niyeti üzerine; 1949 yılında, bütün aile, bir balıkçı teknesiyle, Türkiye’ye kaçarlar. Gümülcine, Kılkıs Sokakta da şekerleme işi yapan İsmail Usta, Türkiye'ye sığınıp Akhisar’a yerleştikten sonra yine kendi işiyle uğraşmak ister ve bugün hala aynı yerde hizmet veren Şehir Pastanesini kurar. Özkan Kantarcıoğlu ilkokula Misak-ı Milli İlkokulunda başlar. Okuldan kalan zamanlarda kardeşleriyle beraber babasına yardım ederler. İlkokulun ardından önlüğünü temelli giyen Özkan, o günden beri de pastanesinde çalışmaya devam etmektedir. 70 yılı aşan çıraklık, kalfalık ve ustalık hayatında onlarca usta yetiştirmiş, yanında yüzlerce insan ekmek yemiştir. En zor günlerde bile üretime ara vermemiş, Şekerin karneyle dağıtıldığı zamanlarda akide şekeri eritip keşkül yapmış, soğutucu dolapların olmadığı zamanda dağdan gelen karla dondurma yapmış ama her sabah gün aydınlanınca bismillah deyip dükkanını açmaktan imtina etmemiştir. HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilisim