Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında bir mesaj yayınladı.
Mesajında, meslekteki sorunları ele alan Filizkan, gazetelerdeki baskı maliyetleri, artan döviz kuru sonucu kağıt, boya,kalıp ve asgari ücretin artması ile sektörde istihdamda daralmaların meydana geldiğini ifade etti.
Mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirten Filizkan, yazılı basına alternatif olarak yasa ile resmiyet kazanan internet gazeteciliğindeki çalışan eleman, haber ve okuyucu sayısı rakamlarında özellikle büyük ve küçük şehirlerle ilçeler bazında istenilen düzeydeki rakamlarda esneklik sağlanamaması nedeniyle internet gazeteciliğinin Basın İlan Kurumunun denetimindeki internet gazeteciliğine geçilme sayısında istenilen düzeye ulaşamadığını vurguladı.
Manisa’da 19’u vasıflı, 4’ü vasıfsız olmak üzere toplamda 23 gazeteden sadece 6’sının internete geçtiğinin altını çizen Filizkan, gazetecilik sektörünün her geçen yıl karanlık bir tünele doğru gittiğini anlattı.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE VURGU YAPTI
Basın özgürlüğüyle ilgili de açıklama yapan Filizkan,
“Meslektaşlarımız, meslek onurlarını korumak adına mücadele etse de, yasal boşluktan yararlanan çıkarcıların sektörde boy göstermesine engel olamamaktadır. Bu nedenle basın sektöründe öncelikli olarak Gazetecilik adına mesleki düzenleme yasası yapılmalıdır diyoruz. Unutulmamalıdır ki; basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü, demokratik yaşamın olmazsa olmazıdır. Özgür basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Halkın aynası ve sesi olma görevini üstlenen özgür basın, düşünce özgürlüğümüzün en etkili aracıdır.
Çağdaş, demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkı basın ve ifade özgürlüğüyle mümkündür. Bu nedenle ülke olarak basının sorunlarını elbirliği ile çözümlemeliyiz. Yaşanan tüm bu sorunlara, TBMM’de “Basın Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması, sorunların zaman geçirilmeden hem ayrı ayrı hem de bir bütün halinde ele alınarak zaman geçirilmeden meslek örgütlerinden görüş alınarak gazetecilik mesleğini tanımlayan yasanın çıkarılarak her fotoğraf makinesi olanın, cep telefonunu iyi kullananların gazeteci olmaları ülkede 70 milyon telefon kullanan vatandaşın gazeteci olmaları önlenmelidir.” dedi.