2025 yılına sayılı günler kala asgari ücret zammı açıklanmıştı. 22 bin 104 lira olan ücret, tartışmaları da beraberinde getirdi. Bazı büyük marketler etiket değiştirerek fiyat güncellenmesi yaptı. Asgari ücret zammı vatandaşın cebine girmeden ürünlerin zamlanması tepkilere neden oldu. Şeker, yumurta, tavuk, yağ ve diğer tüketim ürünlerinde fiyatlar değişti bile. Öte yandan Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat zammı yapan işletmelere 10 milyon lira ceza kesildiğini açıkladı. Ancak cezalar ne kadar caydırıcı, tartışılır.
Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte asgari ücret zammı açıklandı. 2024 yılı itibarı ile asgari ücret 22 bin 104 lira olarak belirlendi. Ancak bu artış, birçok vatandaşı memnun etmemişti. Bunun yanında temel tüketim ürünlerine yapılan fiyat artışları da asgari ücret zammını eritti. Şeker, yumurta, tavuk, yağ gibi temel tüketim maddelerinde, asgari ücret artışı açıklanır açıklanmaz etiket değişiklikleri yapıldığı görüldü. Büyük marketlerin fiyatları hızla artırması, vatandaşlar tarafından ‘fırsatçılık’ olarak nitelendirildi.
Manisalı vatandaşlar, henüz zamlı maaşlar ceplerine girmeden eriyen alım gücüne dikkat çekerek, bu durumun kontrol altına alınması için yetkililerden acil önlem alınmasını talep ediyor. Vatandaşlar, marketlerdeki ani fiyat değişimlerinin kabul edilemez olduğunu belirterek tepkilerini dile getirdi. Yetkililer, temel tüketim ürünlerindeki haksız fiyat artışlarına yönelik önlemler alındığını açıklasa da vatandaşlar, bu önlemlerin yeterince caydırıcı olmadığını düşünüyor. Özellikle büyük marketlerdeki fiyat değişikliklerinin sıkı bir denetim altına alınması gerektiğini belirten Manisalılar, denetimlerin daha etkili ve sürekli yapılması gerektiğini vurguluyor. Piyasalardaki bu fiyat dalgalanmalarının vatandaşların ekonomik dengelerini olumsuz etkilediği ve bu durumun sürdürülebilir olmadığını ifade ediliyor. Ticaret Bakanlığı, asgari ücretin açıklanmasının ardından gerçekleştirdiği denetimlerde, ‘fahiş fiyat’ uygulayan işletmelere, üç günde 10 milyon 19 bin 801 lira idari para cezası uyguladı.
Ticaret Bakanlığı tedbirleri artırdı
En çok ihlal tespit edilen illerin 2 bin 123 ile İstanbul, 1377 ile Ankara ve 506 ile Elazığ olduğu kaydedilen Ticaret Bakanlığı’nın açıklamasında, şu ifadeler kullanıldı: "Denetimlerin neticesinde, ihlal tespit edilen ürünlere uygulanan cezai işlemler göz önünde tutularak en çok cezai işlemin uygulandığı ilimiz 4 milyon 670 bin 600 lirayla İstanbul oldu. Bu ilimizi, 3 milyon 29 bin 400 lira ile Ankara, 211 bin 200 lirayla Bursa takip etti. Denetimler kapsamında 2 bin 668 firma hakkında haksız fiyat artışı şüphesiyle işlemler başlatılmış, bu firmalardan şüpheli işlemlere ilişkin savunma ve geçmişe yönelik 3 aylık faturalar talep edilmiştir. İncelemeler sonucunda, hakkında fahiş fiyat artışı yaptığına yönelik yeterli somut veri tespit edilen firmaların Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna sevk edileceği belirtilen açıklamada, Kurulca firmalara 2024 için 100 binden 1 milyon liraya kadar, 2025 yılı için ise 143 bin 930 liradan 1 milyon 439 bin 300 liraya kadar ceza uygulanabileceği bildirildi. Haksız fiyat artışı şüphesiyle haklarında idari işlem başlatılan marketlerin 603'ünün İstanbul, 322'sinin Ankara ve 99'unun İzmir olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Ticaret Bakanlığı olarak vatandaşlarımızın hak ve menfaatlerini koruyarak, işletmelerin haksız fiyat artışları ve haksız fiiller uygulayarak haksız kazanç sağlanmasının engellemesi amacıyla merkez ve taşra teşkilatı olarak çalışmalarımıza ara vermeden devam edilecektir."