Platon’un yaklaşık 11 bin yıl önce gelişmiş bir medeniyet olarak tanımladığı Atlantis’in, büyük bir felaket sonucu yok olduğu anlatılır. Bu anlatıya dayanarak, dünyanın farklı bölgelerinde Atlantis’in izleri aranmış ve bu yerlerden birinin de Manisa olduğu iddia edilmiştir. Antik çağ yazarlarından Pausanias, Manisa’daki Tantalis kentinin büyük bir doğal felaketle yok olduğunu belirtir.

“O kadın (Dünya) Magnesia’yı, Spil şehrini ve ünlü Tantalis kentini yuttu.” sözleri, bu kayıp kentin Spil Dağı’nda yer alabileceğini düşündürüyor. Atlantis’in izini süren İngiliz arkeolog ve yazar Peter James, yaptığı dil ve coğrafi araştırmalar sonucunda 1995 yılında Manisa’ya geldi. James, bölgedeki mitolojik ve tarihî unsurları inceledikten sonra, kayıp Atlantis’in Spil Dağı eteklerinde olabileceğini ileri sürdü. Manisa’daki çalışmalarının ardından, “Kayıp Uygarlık Atlantis” adlı kitabını yayımlayarak bu teorisini dünyaya duyurdu. 

“ Atlantis'in Manisa'da olması mümkün değil"

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Sezgin, konu ile ilgili Meydan Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Sezgin,

"Atlantis kelimesi ile Tantalis kelimesi ile bir ilişki kuruluyor. Romalı yazarlardan Pausanias Manisalı. Kendisi, ‘O kadın (Dünya) Magnesia’yı, Spil şehrini ve ünlü Tantalis kentini yuttu’ gibi sözü yüzünden Magnesia ve Tantalis arasında bir ilişki kuruluyor. Atlantis ile ses uyumu olduğu için böyle bir şey iddia ediliyor. Atlantis var olsa bile Manisa’da olması mümkün değil. Çünkü, Atlantis denilen yer ile ilgili çok küçük bir bilgi var, ‘İleri bir medeniyet var idi. Sular altında kaldı. Bu medeniyet Yunanistan’ın batısında idi’ diye bilgi bulunuyor. Biz Yunanistan’ın doğusunda kalıyoruz. Bu bilgiler dahilinde Manisa’da olması mümkün değil. Bahsedilen kaynaklarda belirtilenlerin yanlış olduğunu bilimsel olarak imkansız. Bunlara inanmak biraz yanlış. Vatandaşlarımız bu tür şeyleri seviyor. Aslında Atlantis diye bir şey var ise büyük ihtimalle son günlerde gündem olan Santorini volkanı patlaması m.ö 1550 civarında patlıyor. Orada Minos kültürü var idi ve o patlamadan sonra büyük tsunamiler nedeniyle tamamen yok oluyor. Eğer var ise antik dönemde hafızalarında yer alarak o olduğu belirtiliyor. İlla bir şey arayacaksak orası olduğunu düşünüyoruz. Manisa’nın gösterilecek hem arkeolojik hem de kültürel değeri var. Bu tür yanlışların bahsedilmesi beni üzüyor” diye konuştu. 

Devlet Bahçeli aylar sonra görüldü: Alparslan Türkeş'in mezarını ziyaret etti Devlet Bahçeli aylar sonra görüldü: Alparslan Türkeş'in mezarını ziyaret etti


Muhabir: ALİ GÖZEN