Manisa’nın Sultanı olarak anılan üzümün katma değerini arttırmak için Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BAEM) hız kesmeden projelerine devam ediyor. Üzümün daha çok ilgi göresi için çeşitli ürün haline getiren BAEM, yaklaşık 100 yıldır Türkiye’de bağcılığın bilimsel veriler ışığında gelişmesine katkı sağlıyor. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, üzümden alternatif ürünler geliştirerek geleneksel ürünler yanında inovatif ürünlerde elde ediyor.  

Bağcılık Araştırma bünyesinde yaş ve kuru üzüm üretiminin yanı sıra üzüm suyu, koruk suyu, üzüm pekmezi, üzüm reçeli, üzüm marmelatı, üzüm cipsi, üzüm çekirdeği yağı ve üzüm yaprağı salamurası yanında son dönemlerde üzüm filiz turşusu üretimine başladı.  Taze olarak tüketilen asma filizleri turşu haline getirilip 12 ay boyunca sofralarda yer alacak.  Üretilen ürünlerin hiçbirinde katkı maddesi bulunmuyor.  

Borsa güne yükselişle başladı Borsa güne yükselişle başladı

Baem'den Üzüm Için Yeni Proje! (2)

"Bu projemizde inşallah bu yılın sonunda tamamlanacak"

Kurum olarak üzümün katma değerini daha da geliştirmek için çalıştıklarını söyleyen Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, “Bizim amaçlarımızdan bir tanesi de üzümün katma değerini artırmak. Ürünün katma değerini artırabilmek için ham madde olarak pazarlamasını yapmayıp farklı ürünlere işleyerek katma değerini daha da artırmaktır. Üzüm suyumuz yaklaşık 8-10 yıldır seri olarak üretimimizde var. Bizim kurum tarafından üretilen üzüm suyu içerisinde herhangi bir katkı maddesi yok. Su ilavesi sile yok. Üzümün suyunu sıkıyoruz, direk ambalajlıyoruz. Bunun yanında son yıllarda özellikle yıllarda dikkat çeken koruk şerbeti gibi Manisa’nın iki değerini birleştirmeyi amaçladığımız mesir macununun ana baharatlarından oluşan koruk şerbeti gibi, üzüm reçeli, üzüm marmelat gibi geleneksel ürünlerimizin yanında inovatif ürünlerde elde etmeye çalışıyoruz. Özellikle çekirdek yağı ve çekirdek unu hem gastronomi anlamda bazı şeflerimiz tarafından hem de eczacılıkta kullanılabilen ürünler arasında. Son birkaç yıldır da üzüm filiz turşusu üstünü yoğunlaşmış durumdayız. Filiz turşusundaki amacımız da taze olarak tükettiğimiz asma filizlerini turşu haline getirip 12 ay boyunca sofralarımıza sunabilmektir. Bu projemizde inşallah bu yılın sonunda tamamlanacak. Geleneksel ürünlerimizin yanında inovatif ürünler arasında yerini bulacaktır” diye konuştu.

Baem'den Üzüm Için Yeni Proje! (3)

Baem'den Üzüm Için Yeni Proje! (1)
 

Kaynak: HABER MERKEZİ