Beş gün sürecek sempozyumda bağcılık alanında güncel sorunlara bilimsel ve teknolojik ilerlemeler ışığında çözüm önerileri sunulacak. Sempozyumdan çıkarılacak sonuçlarla Türkiye ve bölge ekonomisine katkı sağlanması da hedefleniyor. Üzümün katma değerini artırmak için çeşitli çalışmaların yapıldığını açıklayan Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Akay Ünal, yaprağı, yaşı, kurusu, suyu, pekmezi her yönü değerli olan üzümün katma değerini artırmak, besin yönüyle oldukça değerli olan ürünleri tüketicilerimizle buluşturmak amacıyla çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, ileri teknoloji ile kuru üzümün pazar payının artırılması gerektiğini açıkladı.
TÜRKİYE VE BÖLGE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLANMASI HEDEFLENİYOR
Sempozyumda üniversiteler, araştırma enstitüleri, yayım birimleri ile bağcılık sektörü arasındaki mevcut işbirliğinin geliştirilmesi, bilimsel çalışmaların, bilgi ve tecrübelerin paylaşılması, bağcılığın geleceğinin tartışılması, disiplinler arası işbirliklerinin güçlendirilmesi amaçlanıyor. Bağcılık alanında güncel sorunlara bilimsel ve teknolojik ilerlemeler ışığında çözüm önerilerinin sunulacağı sempozyumdan çıkarılacak sonuçlarla Türkiye ve bölge ekonomisine katkı sağlanması da hedefleniyor.
YENİ ÇEŞİT GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI
Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü ve Sempozyum Başkanı Akay Ünal, “Ülkemiz bağcılık açısından önemli bir gen merkezi konumundadır. Bağcılık Araştırma Enstitüleri olarak bizler de Cumhuriyet tarihine yakın bir süredir faaliyetlerimize aralıksız devam etmekteyiz. Milli koleksiyon parsellerimizde 1.500 adete yakın üzüm çeşidimiz muhafaza altındadır. Yeni çeşit geliştirme çalışmalarımız da sürmektedir. Manisa da, Bağcılık Araştırma Enstitümüz arazilerinde 13 bin adet melez fert üzerinde yeni çeşitler geliştirmeye çalışıyoruz. Bu çalışmalar sonucunda daha verimli, kaliteli, hastalık-zararlılara dayanıklı, erkenci-geçci gibi amaçlara uygun alternatif çeşitler geliştirerek üreticimizin daha fazla gelir elde etmesini, aynı zamanda uluslararası piyasaya uygun çeşitler geliştirerek de ihracatımızı çeşitlendirmeyi ve artırmayı planlıyoruz. Kurumumuz tarafından son 10 yılda 12 adet üzüm çeşidi tescil edilmiştir. Kurutmalık özelliği ile ön plana çıkan Sultan 7 ya da çalışma ismiyle tanınan K7 üzüm çeşidimiz üreticilerimiz tarafından yoğun talep görmekle birlikte yeni çekirdeksiz üzüm tesislerinin nerdeyse tamamı bu çeşidimizle kurulmaktadır. Yine çok erkenci özelliği ile dikkat çeken Spil Karası, 20 gramı bulan tane ağırlığı ile beğenilen Beyra, orta mevsim kaliteli sofralık özellikleri ile öne çıkan Efem bu çeşitlerden bazılarıdır. Ülke çapında adaptasyon çalışmaları ve yayım yoluyla yaygınlaştırılması devam eden çeşitlerimiz yakında sofralarımızla buluşmaya başlayacaktır” dedi.
ÜZÜM VE TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE UYGULAMA MERKEZİ
Üzümün katma değerini artırmak için çeşitli çalışmaların yapıldığını açıklayan Ünal, “Yaprağı, yaşı, kurusu, suyu, pekmezi her yönü değerli olan üzümün katma değerini artırmak, besin yönüyle oldukça değerli olan ürünleri tüketicilerimizle buluşturmak amacı ile Üzüm ve Teknolojileri Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezini tamamlama aşamasındayız. Bu merkez ile zengin besin içeriğe sahip üzümün çekirdeğini, çekirdek yağını, kabuğunu alternatif gıdalara, eczacılık ve kozmetik sektörlerine sunulma olanaklarını inceleyeceğiz. Mevcutta işlediğimiz pekmez, üzüm suyu, koruk suyu, koruk şerbeti gibi geleneksel ve alternatif gıdalar dışında inovatif ürünler ile de üzümün katma değerini daha da artırmayı bu merkez sayesinde başarmayı hedefliyoruz. Bugün 41 yıldır süregelen bir geleneğin devamı için bir aradayız. İlki 1981 yılında başlayan, İlimizde ve bölgemizde 1983 ve 2009 yıllarında gerçekleştirilen bağcılık sempozyumlarının 10.sunu 13 yıl aradan sonra tekrar burada sizlerle gerçekleştirmenin heyecanı içerisindeyiz. Program kapsamında 29 farklı ilden, 14 farklı araştırma kurumundan ve 27 farklı üniversiteden katılımcılarımız ile bir arada olacağız. 130 adet bildiri başvurusunun bilim kurulu tarafından değerlendirilmesi sonucu sözlü ve poster sunum olarak toplam 124 adet bildirinin değerlendirileceği etkinliğin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
DÜNYA KURU ÜZÜM PAZARINDA GÜÇLÜ BİR REKABET
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık da dünya kuru üzüm pazarında güçlü bir rekabetin olduğuna işaret ederek, şöyle dedi: "Bilimsel ve teknik çalışma yapmadan kuru üzüm pazarındaki yerimizi korumamız sürdürülebilir bir şey değildir. Rakip ülkelerimiz var, onlar da bu rekabetin içine girip pazardan pay almaya çalışıyorlar. Onları da biz gidip gözlemliyoruz. Baktığımızda bizden daha az üretim yapıyorlar. Bunlardan bir tanesi Avustralya, 40 ila 50 bin ton ürün yapıyor. Az olmakla birlikte bize göre daha yüksek teknolojiye geçmiş bir ülke. Ve ihracat fiyatları aşağı yukarı bizden yüzde 50 daha yüksek. Şimdi bağ alanlarını gezdik, yere sermiyorlar, asma üzerinde kurutma yapıyorlar. Onun da ayrı bir teknolojisi var. İşte bu sempozyumlar, bu açıdan büyük önem taşıyor. Bilimsel çalışma ve olayı bütünüyle birlikte görmenin, irdelemenin fırsatını yakalıyoruz. İnşallah bu sempozyumlarla kendimizi bir adım ileriye taşımamız gerekli."
DÜNYANIN TAKİP ETTİĞİ BİR ŞEHİR
Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, üzümün başkentinde böyle bir sempozyumun düzenlenmesinden dolayı mutlu oldukların açıkladı. Öztürk, “Manisa’da yıl boyunca üzüm konuşulur, üzüm ile dertleşilir. Dolaysıyla üzümün bir üründen çok birçok anlam ifade ettiği bir değerimizdir. Bu şehirde yaşayan bunu iliklerine kadar hissederiz. Türkiye’de çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 85’ini, sofralık üzümün yüzde 20’sini üreten bir ildeyiz. Her iki alanda Türkiye birincisiyiz. Bundan dolayı bu topraklarda ekonomi olarak bu ürün devam ediyor. 1 milyon dekar alana yaklaşan bir bağ alanı var. 50 bin üretici ailesi var. Manisa sadece Türkiye’nin değil dünyada önemli bir üretim merkezidir. Dünyanın da bu anlamda takip ettiği bir şehirdir. Tabi bunun getirmiş olduğu sorumluluklarda var” diye konuştu. Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından sempozyuma destek olan plaket takdim edildi. CÜNEYT HASÇELİK