Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde çalışan Ziraat Yüksel Mühendisi Dr. Güneş Kaçar, bağlarda oluşan ve üretimi olumsuz açıdan etkileyip pazara gidecek ürünler üzerinde de olumsuz etkiye sebep olan bağda küf hastalığı ile ilgili üreticiyi uyardı.

Üretimi ve pazarı olumsuz etkileyen Bağlarda küf hastalığına karşı Ziraat Yüksel Mühendisi Dr. Güneş Kaçar,

Manisalılar Kadınlar Matinesi'nde gönüllerince eğlendi Manisalılar Kadınlar Matinesi'nde gönüllerince eğlendi

“Fungay bir hastalık olan kurşunlu bir küf hastalığı etmeni olan fungus hastalık oluşturabilmek için yaralı tanelere ihtiyaç duyar. Salkım güvesi zararlı bulunan veya çatlama meydana gelen üzümlerden tatlı suyun dışarı sızmasıyla taneler üzerinde kurşuni küf hızlı bir gelişim gösterir. Hastalıklı tanelerden de sağlıklı tanelere de aynı hızla yayılır. İlerledikçe salkım ve taneler üzerinde gri renkli bir küf tanesi meydana gelir ve salkım kalitesini kaybeder sofralık veya kurutmalık olarak değerlendirilemez hale gelir” şeklinde konuştu.

Bağlarda Küf Hastalığına Dikkat! (2)

Sıcak havalarda dikkat edilmesi gerekenler

Sulamalara ve sıcaklarda dikkat edilmesi gereken teknikleri açıklayan Ziraat Mühendisi Kaçar,

“Yaprak ve sürgün alımının tekniğine uygun yapılması bağda yeterli havalanmam ve güneşlenmenin sağlanması hastalıkla mücadele temel kültürel adımlardan biridir bunun yanında aşırı azotlu gübreleme yapılmamalıdır. Sezon başında görülen hastalıklı sürgünler kesilerek bağdan uzaklaştırılmalıdır. Olgunluk evresinde gerek yoksa bağda sulama yapılmamalıdır. Sıcak periyotlarda illaki sulama yapılacaktır fakat bunun serin saatlerde yapılması tercih edilmeli ve salma sulamadan kesinlikle kaçınılmalıdır.

Salkımlarda yara yeri açan salkımlar ve salkım güvesi gibi zararlı hastalıklara koruyucu tedbirler alınmalıdır. Eğer bağda kurşuni küf görünüyorsa ruhsatlı bir ilaçla ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlama için serin saatle tercih edilmelidir” dedi.

Bağlarda Küf Hastalığına Dikkat! (1) 

Muhabir: RESULENUR KANTAR