Ülkemizi, dünyada bitkisel ürün üretiminde 12’inci sıraya, sebze üretiminde 6’ıncı sıraya ve meyve üretiminde ise 4’üncü sıraya yükselttik” dedi.

Tarım Kredi Grubu, TARKİM Bitki Koruma bünyesinde 'Bitki Koruma Ürünleri Üretim Tesisleri Temel Atma Töreni' düzenledi. Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi'nde  gerçekleştirilen temel atma törenine, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Manisa Valisi Enver Ünlü, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Zafer Tombul, AK Parti Manisa Milletvekili Tamer Akkal, Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, AK Parti Manisa İl Başkanı Salih Hızlı, MHP Manisa İl Başkanı Cüneyt Tosuner, Tarım Kredi Genel Müdürü Hüseyin Aydın katıldı.

Bakan Yumaklı Manisa'da Konuştu Bitkisel Üretimde Rekor Kırdık (5)

"22 yıldır sektöre katkı sağlıyoruz"

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ardından başlayan törende konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 69 milyar dolarlık tarımsal hasıla ile Türkiye'nin Avrupa’da birinci, dünyada ise ilk 10 ülke arasında yer aldığını belirtti. Bakan Yumaklı,

“Ülkemizin tarımsal ürün zenginliğini halkımızın hizmetine sunmak için son 22 yıldır sektöre destekler sağlıyor ve yatırımlar yapıyoruz. Bu sayede tarımsal üretimde Cumhuriyet rekorlarını her geçen yıl tazeliyoruz. 2023 yılında 139 milyon tonluk bitkisel üretim yaparak önemli bir rekora daha imza attık. Ülkemizi, dünyada bitkisel ürün üretiminde 12’nci sıraya, sebze üretiminde 6’ncı sıraya ve meyve üretiminde ise 4’üncü sıraya yükselttik. Türkiye; fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve keçiboynuzu üretiminde dünyada 1, kavun, karpuz, hıyar, pırasa, zeytin, mandalina ve elma üretiminde dünyada 2, antepfıstığı, çilek, nohut ve domates üretiminde dünyada 3. sıradadır. 85 milyon nüfusumuzun ve 60 milyona yaklaşan turistin gıda ihtiyacını sorunsuz karşılıyoruz. Bununla birlikte 212 ülke ve bölgeye 2 bin 220 çeşit tarımsal ürün ihracatı yaparak, ülke ekonomimize 31 milyar dolar katkı sağlıyoruz. İşte bu başarıda çiftçimizden mühendisimize, bilim insanlarımızdan sanayicimize kadar birçokkişinin emek ve gayreti var” diye konuştu.

Bakan Yumaklı Manisa'da Konuştu Bitkisel Üretimde Rekor Kırdık (4)

Bakan Yumaklı şöyle devam etti:

“Tabi bu başarıları elde etmek sahada kolay olmuyor. Tarımsal üretimi doğal şartlarda yaptığımız için birçok risk faktörüne karşı onları koruma altına almamız gerekiyor. Bunlardan biri de bitki hastalığı ve zararlılarıdır. Dünyada ve ülkemizde değişen iklim şartları nedeniyle bitkisel ürünlere bulaşan zararlı organizmalar her yıl artış trendinde.

Bitkisel üretimde büyük kayıplara yol açan zararlılarına karşı önemli mücadele veriyoruz.

Çiftçimizin alın teri ve emeğini korumak için bu konu bizim için hayati önemde. Tarladan sofraya kadar gıda zincirinin bütün aşamalarına yönelik politikalar üreterek, gerekli denetim ve kontrolleri yapıyoruz.

Doğrudan tarla, bağ, bahçe, sera gibi birincil üretim alanlarında hasat öncesi denetim yapıyoruz.

Yurt dışından geri dönen ürünlerin kontrolünü artık sınırda yapıyoruz. İnsan sağlığına yönelik risk taşıyan ürünleri ülkemize girmeden sınırda imha ediyoruz.

Yanlış kullanımın önüne geçmek için eğitim ve denetim faaliyetleri yürütüyoruz.

Bitki koruma ürünlerinin kayıt, tescil ve izinleri ile ithalat ve ihracatında, yani tüm aşamalarında izliyor ve denetimlerimizi sürdürüyoruz. Kontrol ve denetimlerimizin etkinliği acısından Bitki Sağlığı Kayıt Sistemi, Bitki Pasaportu Kayıt Sistemi, Bitki Koruma Ürünleri Takip Sistemi, İlaç Takip Sistemi gibi birçok elektronik kayıt sistemini hayata geçirdik. Bitki koruma ürünü bayilerinin eğitim, sınav, denetim ve standartlarının oluşturulmasını organize ediyoruz.

Kalıntıyla biyolojik ve biyoteknik mücadele gibi alternatif mücadele metotlarının yaygınlaştırılmasını sağlıyoruz.

Şu ana kadar 223 aktif maddenin insan, hayvan ve çevre sağlığına olan olumsuz etkileri nedeniyle kullanımını sonlandırdık. Bu hafta bir aktif maddenin daha kullanımını daha yasakladık.”

Bakan Yumaklı Manisa'da Konuştu Bitkisel Üretimde Rekor Kırdık (2)

"TARKİM teknolojik yapısıyla öne çıkıyor"

Denetimlerin sürdüğüne dikkat çeken bakan Yumaklı,

“Ayrıca, yıl boyunca yaptığımız rutin denetimlere ilaveten, geçtiğimiz üç hafta boyunca eş zamanlı olarak bitki koruma ürünleri bayi ve toptancılara denetim gerçekleştirdik. Ekiplerimiz tarafından 6 bin 413 adet bitki koruma ürün satış yeri denetlendi. 179’una adet idari yaptırım cezası uygulandı. Kalıntının önlenmesi, güvenilir gıdaya erişim ve bitki koruma ürünlerinin mevzuata uygun satışı ve kullanımı için denetim faaliyetlerimiz hız kesmeden sürecek. Bugün, ülkemizde sayısı 59 olan bitki koruma ürünleri üretim tesislerine bir yenisini daha eklemek için bir araya geldik.

Tarım Kredi Kooperatifleri'nin iştiraki olan TARKİM, bu alanda dünya standartlarında teknolojik altyapısıyla öne çıkıyor.

Narin'i arama çalışmalarının "asılsız ihbarlar ve yanlış ifadelerle sekteye uğratıldığı" mahkeme kararında Narin'i arama çalışmalarının "asılsız ihbarlar ve yanlış ifadelerle sekteye uğratıldığı" mahkeme kararında

Temelini attığımız bu tesis, bitki koruma ürünlerinde yerli üretimin artması ve dışa bağımlılığın azaltılması açısından önem arz ediyor. Sözlerime son verirken, böyle bir tesisi ülkemiz bitki koruma ürünleri sanayine kazandıran Tarım Kredi Kooperatifleri Yönetimi ve ekibine teşekkür ediyorum. Bu tesisin ülkemiz ve şehzadeler şehri Manisa’mıza hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Bakan Yumaklı Manisa'da Konuştu Bitkisel Üretimde Rekor Kırdık (6)

"İthamları kendilerine iade ediyoruz"

Bakan Yumaklı, konuşmasının son bölümünde İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan paylaşımına tepki gösterdi. Bakan Yumaklı,

“Ellerini kana bulamış, 40 bin masumum şehit edilmesi kararını vermiş, katiller sürüsünün üyesi birkaç gündür Cumhurbaşkanı’mıza bazı ithamlarda bulunuyor. Bir şekilde tasvip edemeyeceğimiz ithamlarda bulunuyor. Bu sözlerini aynen kendisine iade ediyoruz. Tek bir şeyin bilinmesi gerekir. Çok lafı uzatmaya gerek yok.  Hiç kimsenin gücü Cumhurbaşkanı’mıza ve onun temsil ettiği bu ülkeye dil uzatmaya ve ithamlarda bulunamaz. Buradan, bu kürsüden tekraren bu katiller ordusunun hem yapmış oldukları bu masumlara karşı, artık söylemekten bile imtina ettiğim bu vahşi uygulamalarını lanetliyorum. Cumhurbaşkanı'mıza ve onun nezdinde bu ülkeye yapılan bütün ithamları da aynen kendisine iade ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Yumaklı ve beraberindekiler butona basarak, temel attı.

Bakan Yumaklı Manisa'da Konuştu Bitkisel Üretimde Rekor Kırdık (3)

Muhabir: ALİ GÖZEN