Tarım ve Orman Bakanlığının yaptığı kontroller sonucunda sahip olduğu bilgileri, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanun’unun 31 inci maddesinin 6’ncı fıkrası uyarınca kamuoyu ile paylaşıldı. Ayrıca, 17 Aralık 2011 tarihli Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmeliğin 8 inci maddesi gereğince kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarası da paylaşılan veriler arasında yer aldı. 

Bakanlık tarafından guvenilirgida.tarimorman.gov.tr’de yayınlana listede Manisa’dan bir firmada yer aldı.  Soma’da faaliyet gösteren firma da üretimi yapılan tam yağlı kaymaklı yoğurtta Natamisin tespit edildi.

Cem Garipoğlu'nun mezarı açıldı! Cem Garipoğlu'nun mezarı açıldı!

Öte yandan listede Ege Bölgesinde Manisa’nın da aralarında olduğu 3 il dikkat çekti. İzmir’de Gaziemir, Kemalpaşa ve Konak ilçeleri listede yer alırken, Aydın’ın Köşk ve Didim ilçeleri yer aldı.

NATAMİSİN NEDİR?

Süt ve süt ürünlerinde küf ve maya gelişiminin önlenmesinde kullanılan E-235 kodlu koruyucu bir gıda katkı maddesi olan natamisin antibiyotiği raf ömrünün artırılmasını sağlamaktadır. Günlük vücuda alım miktarı 0.3 mg/kg vücut ağırlığıdır. Fazla miktarda kullanıldığında toksik etkisi olmamasına rağmen insan sağlına zararları olabilmektedir. Türk Gıda Kodeksi Renklendiriciler v e Tatlandırıcılar Dışındaki Gıda Katkı Maddeleri Tebliği'ne göre (Ek 3 Bölüm C) natamisin; sert, yarı sert ve yarı yumuşak peynirlerin ve kurutulmuş, kürlenmiş sosislerin yüzey uygulamalarında 1 dm2 lik yüzeyde en çok 1 mg bulunabilir ancak 5 mm'lik derinlikte bulunmayacak şekilde kullanılabilir.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ