ÖZEL HABER; GAMZE DOĞAN
Uzun yıllar Manisa’da tatlıcılık yapan Hikmet Kahya son dönemlerde artan maliyetlerin satışlara etkisini anlattı. 20 yılık tatlı ustası Hikmet Kahya fıstık, tereyağı ve şeker gibi ham maddelerde yaşanan fiyat artışlarının tatlı fiyatlarını olumsuz etkilediğini söyledi. Kaya “Tatlı satışlarımızda önceki yıllara kıyasla düşüş yaşanıyor. Daha önceki yılları düşündüğümüzde, şu an o kadar satış yapamıyoruz o zaman işler bugünlere nazaran çok daha güzeldi bu durum da piyasanın etkenlerinden kaynaklanıyor. Fiyatlar son bir senede katlanarak artıyor. Geçen sene Antep fıstığını 280 TL’den alıyorken şu anda 615 TL’den alıyoruz. Aynı şekilde tereyağı fiyatları da 150 ile 200 TL arasında değişen fiyatlar piyasaya dolaylı olarak da müşteriye yansıyor.”
“VATANDAŞ BAKLAVAYI SAYARAK ALIYOR”
Hikmet Kahya daha önce vatandaşların misafirliğe giderken 1 kilo baklava aldığını ancak şu an durumun çok daha farklı olduğunu aktardı. Kahya; “Daha önce misafirliğe giderken tatlı götüren bir birey bir kilogram baklava alırken bugün için yarım kilogram alıyor veya sayarak tane ile satın alıyor.” dedi.
FİYATLAR ARTTI, TEPSİLER KÜÇÜLDÜ
Ev baklavasının kilogram fiyatının 220 TL olduğunu aktaran Kahya 3 kilogramlık bir tepsi baz alındığında ise fiyatın 630 TL’ye çıktığını dile getirdi. Kahya; “Fıstıklı baklavalarda 320 TL fiyatlandırmamız var. Büyük tepsilerden çıktık artık küçük tepsilere döndük. Küçük tepsilerde 2 kg 300 gram veya 3 kilogram ağırlığa sahip bu da ailelere daha ekonomik geliyor çünkü diğer türlü bir tepsi baklavanın fiyatı bin lirayı buluyor.”
“200 LİRAYA TEREYAĞI ALIP 150 LİRAYA BAKLAVA SATAMAZSINIZ”
Hikmet Kahya baklava satışlarında piyasanın altında fiyatları olan işletmeleri de eleştirerek “Ucuza mal etmeden ucuza satamazsınız. 600 TL’ye fıstık alıp 200 TL’ye tereyağı alıp 150 TL’ye baklava satıyorsanız, siz baklava satmıyorsunuz. Çünkü girdi maliyetleri yüksek işçi giderleri, kira ve faturalar olduğu için tatlıyı bu fiyata veremezsiniz. Ucuz baklava satan bazı yerler fıstık yerine ayçiçeği içi kullanıp daha ucuza mal ediyorlar bu nedenle de daha ucuza satıyorlar. En kötü cevizli bir baklavanın bize kilogram maliyeti 115-120 TL bunun üzerine diğer maliyetleri eklediğimizde kilogram fiyatı 200 TL’ye çıkıyor. Eğer toptan satış yapmıyorsanız tepsi bazında 500 TL’nin altında satış yapamazsınız.” ifadelerini kullandı.