Kocaeli'de kitap fuarına katılan AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu,  hayvanseverler tarafından protesto edildi. Yenişehirlioğlu’na AK Parti Manisa İl Kadın Kolları Başkanı Ebru Kalfa Kaplan’dan destek geldi.
Sokak hayvanlarının hem kendi hem de insan yaşamını  riskte ettiğini  ifade eden Kaplan, hayvanların aç ve susuz kaldığı takdirde, insan hayatını tehlikeye soktuğunu ifade etti.


“Hayvansever kisvesi altına gizlenmiş birtakım müfteriler hedef almaktadır”

Başkan Kaplan; Yenişehirlioğlu’nun sokak hayvanı sorununu çözüme kavuşturmak yoğun mesai harcadığını belirterek;
“Aç ve susuz kalmaktan bitap düşmüş sevgiden ve ilgiden mahrum kalan sahipsiz sokak hayvanlarının hem kendi yaşamlarını hem çevresinde ki insanların yaşamını riske ettiğini yaşanan üzücü olaylarla tecrübe etmiştik.  Bu aktüel soruna kayıtsız kalmayan, her türlü manipülatif eylem ve söylemi göze alarak kanayan bu yarayı çözüme kavuşturma maksadıyla yoğun mesai harcayarak takdire şayan bir çalışma ortaya koyan Grup Başkanvekilimiz  Bahadır Yenişehirlioğlu'nu hayvansever kisvesi altına gizlenmiş birtakım müfteriler hedef almaktadır.” İfadelerine yer verdi. 

Yapılan protestoyu siyasi maksatlı yapıldığını söyleyen AK Parti Manisa İl Kadın Kolları Başkanı Kaplan şöyle devam etti: “Grup Başkanvekilimiz  Bahadır Yenişehirlioğlu'nun ilgili meseleyi detaylandırırken insani, vicdani ve hukuki değerlendirmeler ışığında bireysel ve toplumsal kültürü esas aldığını ifade etmek gerekir. Söz konusu yasadan ve uygulamasından bihaber siyasi maksatla kullanıldığına kani olduğum manipülatörler toplum vicdanında mahkum olacaktır.  Entelektüel birikimi olan yazar, hukukçu ve sanatçı bakış açısına sahip Grup Başkanvekilimiz Sn. Bahadır Yenişehirlioğlu’nu davetli bulunduğu Kocaeli Kitap Fuarı’nda protesto eden bu kendini bilmez payandaları kınıyor ve aklı selim vatandaşlarımıza şikayet ediyorum.


Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a da değinen Kaplan son olarak yasanın içeriğindeki maddeleri sıraladı:
“Aziz milletimize ve sahipsiz hayvanlara hizmet etmek maksadıyla hayata geçirilmiş; geçmişte ki "Yakala-Kısırlaştır-Sal" metodunu terk edip sahipsiz hayvanların bakımevlerinde barındırılmasını ve rehabilite edilmesini öngören yasanın içeriğini özetle ifade etmek istiyorum:

Hayvan bakımevleri kurulacak
Belediyeler 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevlerini kuracak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirecek.
 Belediyelere sahipsiz köpeklerin toplanması ve barınaklara alınması konusunda  yetkilendirildi
Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak, eğitim çalışmaları yapacak.
Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Doğru ve güncel veri sağlanabilmesi amacıyla hayvan bakımevlerine alınan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilecek.

Yerel yönetimler sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak.

Yasada öngörülen sorumlulukların yerine getirilmemesi halinde cezai müeyyideler uygulanacak

Sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilmesi kabahatine ilişkin idari para cezası hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak.

Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanları bakımevi dışında bir yere terk eden veya bakımevinde barındırılan hayvanı bakımevi dışında bir yere bırakanlara ise hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.
Belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için harcamayan veya bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.
 Sahipsiz köpek sorununun çözümü için ihtiyaç duyulan finansman karşılanacak

Belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5'i oranında kaynak ayıracak. Bu oran, büyükşehir belediyelerinde binde 3 olarak uygulanacak.

Belediyelerce bu oranların üzerinde yapılan harcamaların yüzde 40'ı, Hazine ve Maliye Bakanlığınca belediyeye aktarılacak. Ayrılan ödenekler başka bir amaç için kullanılamayacak.

Belediyeler bakımevi kurmakla yükümlü olacak

Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve sahiplendirilinceye kadar bakımının yapılması ile rehabilitasyonunun sağlanması amacıyla hayvan bakımevleri kuracak.

BYD bünyesinde 12 bin kişi çalışacak BYD bünyesinde 12 bin kişi çalışacak

Hayvan bakımevi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ile il özel idareleri, sorumluluk alanındaki bu hayvanları en yakın hayvan bakımevine götürecek.

Düzenleme kapsamında teşvik ve destek sağlanacak
İnsan, hayvan ve çevre sağlığının korunması amacıyla bakımevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurmak; bunlara ilişkin ilaç, alet ve ekipmanları temin etmek ile bakımevlerinde bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme gibi faaliyetleri yürütmek için başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşvik veya Bakanlıkça uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanacak.

Kedi köpekler kayıt altına alınacak
Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak.”
 

Muhabir: ELİF YILDIRIM