Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı, Manisa’da geçtiğimiz günlerde etkili olan ve tarım arazilerini zarara uğratan yağışlardan sonra üreticilerin zor duruma düştüğünü söyledi.

Manisa’da geçtiğimiz günlerde etkili olan sağanak yağıştan sonra tarım arazilerindeki mahsuller çöp oldu. Sağanak yağıştan sonra  Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, bir açıklama yaparak çiftçilerin zor durumda olduğunu ve borçlarındaki faizin ertelenmesini talep etmişti. Manisalı üreticiler zorlu bir dönemden geçerken, üreticilere bir destekte Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı’dan geldi.

“Zirai kredilerini nasıl ödeyeceklerinin derdine düşmüştür“

Etkili olan sağanak yağıştan dolayı üreticilerin kar elde edemediğini ve hatta tarla kiralarını bile ödeyemediklerini söyleyen Başkan Özarı, 

“Kamu oyundan da görüldüğü üzere özellikle  domates , biber,  ,kavun , soğan ve  ayçiçeği (çerezlik)  gibi tarım ürünlerini yetiştiren çiftçilerimiz maalesef yaptıkları masrafları bir yana  neredeyse  tarla kiralarını bile çıkarmamışlardır. Mahsul vadeli olarak almış oldukları ve ödeme günleri gelen mazot, gübre, zirai ilaç ve diğer tarımsal girdilerinin borcunu esnaflara ödeyemeyen Kırkağaçlı çiftçilerimiz şimdide bankalardan kullanmış oldukları mahsul vadeli zirai kredilerini nasıl ödeyeceklerinin derdine düşmüştür. “şeklinde konuştu.

“Tarımsal anlamada 6 Şubat Kahramanmaraş depremi”

Bu yıl Manisalı çiftçiler 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin tarımsal versiyonu olduğunu söyleyen Başkan Özarı, çiftçilerin desteklenmediği takdirde tarımsal sanayi sektöründe çöküş olacağını belirterek;

“Başkanlığımıza yapılan müracaatlarda Kırkağaçlı çiftçilerimiz bankalardan ve tarım Kredi kooperatiflerinden kullanmış oldukları zirai kredilerinin  bir yıl  faizsiz olarak  ertelenmesini istemektedirler.  Bu yıl çiftçilerimiz adeta Kahramanmaraş 6 Şubat depreminin tarımsal ve ekonomik  boyutunu yaşamakta olup müdahale edilip desteklenmediği takdirde bu etkileşim esnaflarımıza ve diğer ticaret erbabına ve tarımsal sanayi sektörüne de  etkisi altına alacaktır. “ dedi.

“Çiftçiler yeni kredilerle desteklenmeli”

Bşkan Özar, son olarak yaptığı açıklamada, çiftçilerin kışı nasıl geçireceklerini düşündüklerini söyledi. Başkan Özarı;

Yunusemre dikkat! 19  Eylül elektrik kesintisi Yunusemre dikkat! 19  Eylül elektrik kesintisi

“Bu yüzden gerçekten çok zor durumda olan ve kışı nasıl geçirip bir yıl sonrasının üretimini nasıl yapacağını Kara Kara düşünen  Kırkağaçlı çiftçimizin böyle bir ertelemeye hatta yeni kredileri ile desteklenmeye ihtiyacı vardır. Kırkağaç'lı çiftçilerimizi bu zor günlerinde yalnız bırakmayacağınız ve onların sesine kulak vereceğinize olan inancım ile çiftçilerimizin kullanmış oldukları zirai kredi ödemelerinin bir yıl faizsiz olarak ertelenmesini ve yeni kredileri ile desteklenmesini şahsım ve Kırkağaçlı çiftçilerimiz adına arz ederim .”ifadelerini kullandı.

Muhabir: ELİF YILDIRIM