Manisa Büyükşehir Belediyesi, Manisa'nın önemli sorunlarından biri olan su kesintileri ve yıllardır ihmal edilen içme suyu altyapısı hakkında basın açıklaması gerçekleştirdi. MASKİ Su Arıza Birimi'nde düzenlenen basın açıklamasına, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, MASKİ yöneticileri katıldı. Manisa'nın altyapı sorununun olduğunu belirten Başkan Ferdi Zeyrek, 10 yıl boyunca MASKİ'de dijital çalışmaların yapılmadığını ifade etti.

Başkan Zeyrek Altyapı Seferberliği Başlatıyoruz (4)

"Sondajları daha derine indiriyoruz"

Türkiye'de yer altı sularının çekildiğini söyleyen Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek,

"Manisa'da kesilen su kesintilerinin nedenlerini anlatmak istiyorum. Öncelikle iklim değişikliklerinden dolayı  ülkemizde ve dünyamızda kaynaklanan yer altı sularının çekilmesinden kaynaklı olarak artık sondajlarını daha derinlere indirmek zorunda kalıyoruz. Şu anda en son açtığımız 3 tane sondajımız 250 metreden su çekiyor. Manisa'nın bazı yerlerinde 400 metre derinlikten su çektiğimiz bölgeler var. Bu bölgelerde yaşanan değişikliklerinden dolayı altyapı sorunlarından  kaynaklanan kesintilerinin aslında bizim sondajlarımızdan daha verimli kullanılır hâle gelmesini bir engel teşkil etmektedir.  Sondajlarda elde ettiğiniz suyu depoladığımızda bazı depolarımız bir önceki dönemden kaynaklanan bakım onarımının yapılmadığını tespit ettik. MASKİ Genel Müdürlüğü'müzün önderliğinde bu su depolarımızın bakım onarımını gerçekleştirdik. Şu anda şehrin genelinde birçok depomuz artık bakımları tamamlanmış durumda. Yaklaşık 35 ile 40 yıl önce yapılmış o günün şartlarıyla sağlanmış su borularımız var. Artık ekonomik ömrünü yitirmiş su boruları bulunuyor. Bunların değiştirilmesiyle birlikte artık bir altyapı seferberliği başlatıyoruz" şeklinde konuştu. 

Başkan Zeyrek Altyapı Seferberliği Başlatıyoruz (1)

"Alt yapıyı dijital ortama taşıyacağız"

MASKİ'nin 10 yıldır Manisa'nın dijital altyapısını oluşturmadığını kaydeden Ferdi Zeyrek,

"Düşünün ki bizden önce 10 yıl boyunca MASKİ şehrimizin altyapısını dijital bir ortama dönüştürebilecek bir çalışma bile yapmamış. Biz şu anda hangi sokaktan geçtiğini, kaç santim alttan geçtiğini maalesef bilemiyoruz. Böyle bir dijital altyapımız yok. Böyle bir altyapı projesi yapılmadı. MASKİ Genel Müdürlüğü çalışmalarıyla birlikte öncelikle şehrin altyapı projelerini hazırlıyor ve bu altyapı projelerine daha sonra Telekom'u ve doğal gazı da dahil ederek hem bugün yapılacak olan kazılarda, hem benden sonra da Manisa Büyükşehir Belediyesi hizmet edecek olan bir başkana bu dijital altyapıyı sağlamış olacağız. Çünkü eğer ki projemiz elimizde olmazsa deneme yanılma yöntemleriyle yapılırsa birçok vatandaşımıza da zarar veriyor.  Öncelikle şehrimize güçlü raporlarla tarayarak bütün alt yapıyı dijital ortama taşıyacağız. Yaklaşık bin adet değişim için ihalemizi yaptık.  Şu anda 8 mahallelerde bin adet değişim yapılacak. İnsan sağlığına zarar veren, zamanın teknolojisiyle veya yapım şartlarıyla döşenmiş ama günümüzde ise insan sağlığına zarar veren üretilmiş borularının değişimine başlıyoruz. Biz bu çalışmaların hepsini  alt yapı seferberliği olarak başlatıyoruz. Ama şunu unutmayalım, seferberliği  vatandaşlarımızla da birlikte yapacağız. Suyun ne kadar önemli olduğunu ve yarınlarımıza bırakmamız gereken ne kadar önemli bir değer olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama özellikle bahçe sulamadan başlayarak evlerimizde açık muslukları kapatmaya kadar uzanan, Manisalı vatandaşlarımın da içinde olabileceği bir seferberlikle biz bu işi ancak bu şekilde başarabiliriz. Çünkü su hayattır. Su yarınlara bırakabileceğimiz en önemli bir emanettir. Bunun bilincindeyiz. Vatandaşlarımız bu bilince sahip olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Başkan Zeyrek Altyapı Seferberliği Başlatıyoruz (3)

"Hukuk mücadelesine devam edilecek"

Başkan Ferdi Zeyrek, Manisa Futbol Kulübü hakkında su kesintileri iddialarına da cevap verdi. Başkan Zeyrek, açıklamasında şunları söyledi:

Beyaz altında zarar endişesi Beyaz altında zarar endişesi

"Su saati bakım onarımı ve test için bir çalışma yapılmıştır. Ben Manisa halkının her kuruşuna sahip çıkacağını her yerde söylüyorum. Özellikle o tesiste Manisa halkına ve kamuya zarar veriyor. Bunu ben söylemiyorum. Bunu benden önce Manisa Büyükşehir Belediyesi'ni denetleyen sayıştay denetçileri söylüyor. Sayıştay denetçileri sayfa sayfa yazmıştır. Demiştir ki, 'Manisa Futbol Kulübü'nün tesisleri, bu şekilde kiraya verilmesi, Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin personellerinin orada çalıştırılması, araçlarının buna tahsis edilmesi, Manisa FK'nın, Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından ödenmesi bu araçlara mazot desteği sağlanması, oradaki bakımların yapılmasını yasal olarak doğru bir şey değildir.' Bunun önlemini alın diye sayıştay raporunda vardır. Ama sayıştay raporunu göz ardı ederek kendine damadına ve yandaşına çekenlerle Manisa Büyükşehir Belediyesi, sonuna kadar hukuk mücadelesine devam edecektir. Bundan da kimsenin şüphesi olmasın."

Başkan Zeyrek Altyapı Seferberliği Başlatıyoruz (2) 

Muhabir: ALİ GÖZEN