Filmin Konusu: Üç genç kadın, bir doğum günü partisinden eve dönerken kaçırılırlar ve ücra bir bodrum katında uyanırlar. Onları kaçıran Kevin Wendell Crumb (James McAvoy), dissosiyatif yani bilinen adıyla çoklu kişilik bozukluğu hastasıdır.

Kevin’in toplamda 23 farklı kişiliği vardır. Sosyopat Dennis, kibar Patricia ve 9 yaşındaki Hedwig bu kişiliklerden sadece üç tanesidir. Bu kişiliklerin her biri farklı zamanlarda Kevin’in kontrolünü ele geçirmektedir. Bu kontrolü alma durumu, filmde Kevin tarafından “ışığa sahip olmak” şeklinde adlandırılır. Tamamı Horde olarak anılan Kevin’in kişilikleri, 24. bir kişiliğin (canavar) yakında açığa çıkacağını ifade etmektedir.

Filmin başrollerinde James McAvoy ve Betty Buckley’in yanı sıra The Menu ve The Queen’s Gambit gibi yapımlarla yıldızı parlayan Anya Taylor-Joy da bulunuyor. 

Senaryo ve Oyunculuklara Bayılacaksınız

Yönetmenliğini  M. Night Shyamalan’ın yaptığı 2016 yapımı film yaklaşık 2 saat sürüyor. IMDb Puanının 7,3 olması filmin kalitesini de pekiştirir niteliktedir. Başrol James McAvoy bu filmde oyunculukta adeta çığır açmış. Filmin atmosferi içinizi sıksa da konusu ve içinizdeki ‘merak’ dürtüsü filmden kopmanızı engelleyecektir.

Tabii, bir izleyici ve bu tür psikolojik filmleri seven biriyseniz, bu durum size biraz az gelebilir, ama yine de iki saatlik bir film olduğu düşünülürse, olaylar oldukça güzel işlenmiş. Film, izlendiği süre boyunca sizi germeye devam ediyor ve film bittiğinde biraz da olsa rahatlamış hissediyorsunuz. Bunda, M. Night Shyamalan’ın da büyük bir etkisi var. Öyle ya da böyle James McAvoy’un oyunculuğu da sizi ekstra büyülüyor. Aynı zamanda bu tür filmleri sevmeyen insanlara bir şey söyleyemem, ama yine de filme bir şans vermelisiniz diyorum. Pişman olmayacaksınız.  

Filmin Analizi

Kevin, doktor ile etkileşime geçerken son derece naif ve kırılgan olmakla birlikte ona güven verebilmek için her şeyi yapar. Aynı zamanda, Kevin’ın doktora söylemediği ve diğer bütün kişilikleri etkisi altına alan bir diğer karakteri vardır. O da, dışlanmışlığın verdiği travma ile kendisini ispatlama arzusu güden Dennis’dir. Öyle ki, kızları kaçırma planını da Dennis yapmıştır.

17 Aralık Salı reyting sonuçları! Bahar zirvede kalmaya devam ediyor! 17 Aralık Salı reyting sonuçları! Bahar zirvede kalmaya devam ediyor!

23 farklı kişiliğin arasında yer alan Dennis, naif ve kırılgan yapısının aksine son derece kaba ve rahatsız edicidir. Bununla birlikte kapalı bir odada tuttuğu kızlara da bu karakteri ile kötü davranır. Dennis’in asıl amacı, ruhundaki bir diğer kişiliği ortaya çıkarmaktır. Yani 24. kişilik olan ve saptanamaz hareketler içeren bir karakter olan Canavarı. 

Aynı zamanda Kevin’ın diğer kişiliklerinden Hedwig, tıpkı Kevin gibi naif bir kişiliğe sahiptir. Bununla birlikte bazı konularda kızlara yardım etmeye çalışır. Onlarla konuşur, Dennis’in aksine, onları kilitli kaldıkları odadan çıkartarak biraz evde dolaşmalarına izin verir. Bu sırada, kaçırılan üç kızdan birisi olan Casey, bunu fırsat bilerek Hedwig, yeniden eski haline dönmeden önce, ondan kaçmak için yollar arar. Aynı zamanda kızlar, Hedwig sayesinde olayların nasıl böyle olduğunu öğrenmiş olurlar. 

Kevin’ın çocukken rahatsız edici tacizlere ve şakalara uğradığı dönemde yarattığı bir karakter de Patricia’dır. Tıpkı, Dennis gibi kötü olaylardan ortaya çıkan karakterler olduğu için, Hedwig’in aksine, film boyunca zarar veren ve korkutucu olmaya devam eden, ortaya çıkmasını hiçbir şekilde istenmeyen karakterlere dönüşmüştür. Diğer karakterlerin naif ve kırılgan olması da bu iki karakterin, özellikle de Dennis’in daha da güçlenmesine ve kişilikler üzerinde daha fazla hakimiyet kurmasına neden olmaktadır.  

Ek Olarak: Çoklu Kişilik Bozukluğu

Çoklu kişilik bozukluğu olarak da adlandırılan dissosiyatif kişilik bozukluğu, bireyin kendi kimliği dışında başka kişi ya da kişilerin de var olmasıyla karakterize edilen bir durumdur. Başka bir deyişle kişinin içinde bir bireyin daha (bu birey bazen birden fazla da olabilir) var olduğunu hissetmesidir. Kişinin gerçekte kendisine ait olan duygu, düşünce ve algıları sanki içinde yer alan başka bir kişiye aitmiş gibi hissetmesi durumu olarak ifade edilebilir.

Alter Nedir?

Kişinin içinde hissettiği bu farklı kişiliklere “alter” adı verilir. Alter kişilikler genelde kişinin kendi içinde hissettiği bir başka kişilik olarak karşımıza çıkar. Hastanın kendi içinde hissettiği bu varlık bir kişi yerine, farklı bir kişilik veya kişiliğin farklı uzantısı olarak da algılanabilir. Yapılan klinik çalışmalar hastaların çocukluk döneminde yaşadığı travmatik olayların, erişkinlikte karşılarına çıkan dissosiyatif bozuklukların temel nedeni olduğunu göstermektedir. Bu hastalığın görülme sıklığı toplumda düşük sayılabilir: yaklaşık %1’dir.

[ilgili-haber=30340]