Manisa’da tarihi ve kültürel mekânların yanı sıra doğa güzellikleriyle de ön plana çıkıyor. Manisa şehir merkezinden sadece 50 kilometre uzaklıkta olan eşsiz doğa güzelliği keşfedilmeyi bekliyor.

Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde yer alan Çıkrıkçı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Karacaali Kanyonu, doğal güzellikleriyle görenleri etkisi altına alıyor. Adeta insan eli değmemiş bir bölge olarak nitelendirilen kanyon, Bozdağlar'ın uzantısı olan 'Çatma Dağı' eteklerinden başlayıp Çıkrıkçı Mahallesi'nde son bulan yaklaşık 10 kilometrelik bir alanı kapsıyor.

Kula'da  "Perdenin Ardındakiler" coşkusu Kula'da "Perdenin Ardındakiler" coşkusu

Kanyon boyunca akan ve yılın dört mevsimi boyunca suyu kesilmeyen Karacaali Çayı ile birlikte renkli doğal bitki örtüsüyle dikkat çeken bölge, Manisa ve ülke turizmine kazandırılması için keşfedilmeyi bekliyor. Yürüyüş parkurları, dağın iç kesimlerinde oluşan küçük şelaleler ve zirve noktalarındaki seyir alanlarıyla ziyaretçilerin ilgisini çeken Karacaali Kanyonu, doğa tutkunları için ideal bir keşif noktası olarak öne çıkıyor. Ancak, bilinçsizce atılan çöp kalıntıları bu güzellikleri gölgede bırakıyor.

Bu Kanyon Sadece Manisa’dan 50 Kilometre Uzaklıkta Ziyaretçileri Büyülüyor! (2)

Bazı noktaları yüzerek geçmek gerekiyor

Kanyon, zorluk seviyesi yüksek olan bir yer olduğu ve trekking parkurunun başlangıç noktası olarak öne çıkıyor. Çıkrıkçı Köyü'nde bulunan Taşkemer Köprüsü'nün yer aldığı bu doğa harikası alan, yağmur ve sel sularının oyması sonucu kaya duvarlarıyla çevrili olduğu görülüyor. Bazı noktalarda geçiş imkânsız hale geliyor ve kayalara yapışarak tehlikeleri atlatmak gerekiyor. Hatta bazı noktalarda kazan göllerinden ve şelalelerden yüzerek geçmek zorunda kalınıyor.

Küresel ısınmanın etkileri ve bilinçsiz sulama yöntemleri nedeniyle kanyonun bulunduğu dere kuruma noktasına gelmiş durumda. Bu durum, bölgenin doğal yaşamını ve ekosistemini olumsuz etkiliyor. Parkuru denemeyi düşünen vatandaşlar, ciddi hazırlıklar yapması gerekiyor. Doğal güzelliklerle dolu olmakla birlikte, bu bölgeyi ziyaret ederken doğal yaşamı koruma ve çevreyi temiz tutma sorumluluğunu da unutmamak gerektiği yetkililer tarafından belirtiliyor.

Muhabir: ALİ GÖZEN