Kadınlar için güç birliği: Özalper Manay’ı destekledi! Kadınlar için güç birliği: Özalper Manay’ı destekledi!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi  Bakırlıoğlu, enflasyon ve en düşük emekli maaşı değerlendirdi.
Gıda enflasyonunu ele alan Bakırlıoğlu, Türkiye’de gıda enflasyonunun Avrupa’yı geride bıraktığını vurguladı.  Bakırlıoğlu

“Ülkemizde mayıs ayı gıda enflasyonu OECD verilerine göre yüzde 72,7. Bize en yakın gıda enflasyonu olan ülke yüzde 6 ile Meksika. Avrupa ile aramızda ciddi bir uçurum var. Tarımdaki mevcut görünüm bu fiyatların daha da artacağını gösteriyor. Biz zamanlar tarım ülkesi olarak bilinen ülkemizde gelinen durum maalesef bu.” İfadelerine yer verdi.

CHP’li Bakırlıoğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek enflasyonda en kötüsünün geride kaldığını açıklıyor ancak OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığında Türkiye’de enflasyon uçuyor. Türkiye’de, neredeyse OECD ülkelerinin toplamı kadar enflasyon var. Toplam 38 ülkeyi kapsayan OECD mayıs gıda enflasyonu verileri açıklandı. Açıklanan verilere göre Türkiye’de gıda enflasyonu yüzde 70. Kalan 37 ülkenin toplam enflasyonu ise yüzde 72,7”

“Bu ücretler açıkça emeklilerimizi açlığa, mahkum etmek”

Açıklanan en düşük emekli maaşını da değinen Bakırlıoğlu, sefalet ücreti olduğunu vurgulayarak, “Açlık sınırı 19 bin 44 lirayken emekliye reva görülen ücret 12 bin 500 bin lira. Bu ücretler açıkça emeklilerimizi açlığa, yoksulluğa mahkum etmek demektir. Emeklilerimizin en büyük gider kalemleri gıda ve barınma.” diye konuştu.  

“Her geçen gün biraz daha pahalıya tüketebileceğiz”

TÜİK’in en son açıkladığı verilere değinen Bakırlıoğlu, tarımsal girdi fiyat endeksinin nisan ayında yüzde 52,2 arttığını belirtti. Gelen zamlarlar gıda enflasyonunda artış yaşanacağını ifade eden Bakırlıoğlu, 

“Mazota gelen zamlar, sulamada kullanılan elektriğe gelen zamlar, azalan destekler, ilaç ve gübrede yüzde 60 ile yüzde 100 arası artan fiyatlar gıda enflasyonunun önümüzdeki günlerde daha da artmasına neden olacak. Enerji grubunda ise son zamlarla gerçekleşen artış yaklaşık yüzde 71. Bu da demek oluyor ki domatesi, salatalığı, kavunu, karpuzu, limonu her geçen gün biraz daha pahalıya tüketebileceğiz. Bir zamanlarda dünyada tarımın başkenti olan Türkiye’de, dilimle karpuz-kavun satılmaya başlamıştı. Yakında emekli, asgari ücretli yurttaşlarımızın büyük bir kısmı, maalesef bu ürünleri dilimle bile alamayacak hale gelecek” şeklinde konuştu. 

Muhabir: RESULENUR KANTAR