Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, kongortoyla ilgili açıklama yaptı. 


Başevirgen, yaptığı açıklamada,

Özgür Özel'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'özür' cevabı Özgür Özel'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'özür' cevabı

“Konkordato başvurularındaki artış beş ayda geçen yılın tamamındaki sayıya ulaştı. 2023 yılının tamamındaki konkordato kararı sayısı 519 iken iflas kararı sayısı 65’ti. 2024’ün ocak ayından bu yana ise mahkemelerdeki konkordato davalarında karar sayısı mayıs sonu itibarıyla 491’e yükseldi. Aynı dönemde 233 şirketin konkordato talebi mahkemelerce reddedilirken, 44 şirketin iflas başvuruları kabul edildi.” dedi.


Başevirgen,

“Şirketler açısından iflas öncesi son aşama olan konkordato başvurularındaki artış beş ayda geçen yılın tamamındaki sayıya ulaştı. Konkordato nedeniyle alacağını tahsil edememe kaygısı piyasaları kilitledi, satışları durdurdu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) açılan-kapanan şirketlere ilişkin istatistiklerinde ocak ayından bu yana gözlenen tablo, mahkemelerin verdiği konkordato kararlarıyla da teyit edilebiliyor” ifadelerini kullandı. 


Kapanan şirket sayısında geçen yıla kıyasla yüzde 27 arttığını vurgulayan Başevirgen, yeni kurulan şirket sayısının da gerilediğini açıkladı.
İşletmelerin konkordato önlemleriyle varlıklarını sürdürmeye çalıştığını kaydeden Başevirgen,

“İflas öncesi son kritik viraj olan konkordato başvurularında olağanüstü artış yaşanıyor.” diye konuştu. 

Muhabir: DERYA ÖZTÜRK