CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, TBMM’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na araçlarını TÜVTÜRK’te muayeneye sokan ve ödemesini kredi kartıyla yapan vatandaşlardan komisyon alınıp alınmadığını sordu.

CHP’li Başevirgen, soru önergesine gelen yanıt üzerine tepki göstererek;


 “Soru önergemize, konu ile ilgili kurumların görüş birliğiyle komisyon ücretlerini vatandaşlardan alınmasında bir sakınca görmediği yanıtı geldi. Açlıkla, yoksullukla boğuşan, 45 liraya dayanan akaryakıt ücretlerinden dolayı kontak kapatmak zorunda kalan, ekonomisini kredi kartıyla döndürmek zorunda kalan vatandaşımıza komisyon ücretini de yansıtmakta bir sakınca yokmuş. Bu ekonomik ortamda komisyon ücretinin yansıtılmaması için daha nasıl bir sakınca olmalı?” ifadelerini kullandı. 

Başevirgen, TÜVTÜRK’te araçlarını muayene ettirirken kredi kartı  kullanan vatandaşlara dikkat çekti. Başevirgen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na vatandaşlardan kredi kartına komisyon alınıp alınmadığını sordu. Başevirgen kendisine gelen yanıt üzerine değerlendirmelerde bulundu. Başevirgen, konuyla ilgili dikkat çekici açıklama yaptı. 


“Bakanlıktan gelen bu yanıt sömürü düzenini bir kez daha gözler önüne serdi” 

Bakanlıktan gelen yanıt üstüne,

“Bu yanıt iktidarın kurduğu sömürü düzenini bir kez daha gözler önüne serdi” diyerek tepki gösteren Başevirgen,
 “Kredi kartı kullanılması halinde komisyonunun vatandaştan kesilip kesilmediğini sorduğumuz soru önergemize Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan gelen yanıtta, ‘Kredi kartının kullanılması taleplerinin yoğunlaşması üzerine, konu ile ilgili kurumlar ile varılan mutabakat neticesinde araç muayenelerinde banka kartı veya kredi kartı kullanmak suretiyle ödenmesi halinde oluşacak komisyon maliyetinin, hizmetten yararlanana yansıtılmasında bir sakınca bulunmadığı yönünde görüş birliğine varılması üzerine, araç muayenelerinde banka kartı veya kredi kartı kullanılıp kullanılmaması araç sahiplerinin tercihine bırakılmakta olup, yeni ihale döneminde araç muayene ücreti komisyon maliyetinin hizmetten yararlanana yansıtılmadan kredi kartı ile tahsil edilmesine ilişkin çalışmalar devam etmektedir” denildi. Bakanlıktan gelen bu yanıt iktidarın kurduğu sömürü düzenini bir kez daha gözler önüne serdi” dedi.


“Vatandaşlar muayene ücretinin yanına birde kredi kartı komisyonu ödemek zorunda bırakılıyor”

TÜVTÜRK’ün vatandaşları sömürdüğünü ve araç bakımlarını yapmadığını söyleyen Başevirgen, TÜVTÜRK’ün hiçbir faydası olmadığını vurguladı. 
TÜVTÜRK’ün vatandaşları adeta soyduğunu belirten Başevirgen;


 “Yüksek kazancına rağmen vatandaşı sömürmekten geri durmayan, araçların bakımlarının yapılmadığı, sadece 10 dakikalık bir sürede araçların trafik için uygun mu değil mi diye gözden geçirildiği ve araç sahiplerine hiçbir faydası olmayan TÜVTÜRK vatandaşlarımızı adeta soyuyor. Araçlarını TÜVTÜRK istasyonlarında muayeneye sokmak zorunda bırakılan ve ödemesini kredi kartıyla yapmak isteyen vatandaşlarımız; muayene ücretinin yanına birde kredi kartı komisyonu ödemek zorunda bırakılıyor” ifadelerini kullandı.


“Bu ekonomik ortamda bu ücretin yansıtılmaması için daha nasıl bir sakınca olmalı?”

Vatandaşlara yıkılan komisyon ücretlerini eleştiren Başevirgen;


 “Bakanlıktan gelen yanıta göre yetkili kurumlar komisyon ücretinin vatandaşa yansıtılmasında bir sakınca bulmamış, hem fikir olmuş. Açlıkla, yoksullukla boğuşan, 45 liraya dayanan akaryakıt ücretlerinden dolayı kontak kapatmak zorunda kalan, ekonomisini kredi kartıyla döndürmek zorunda kalan vatandaşımıza komisyon ücretini de yansıtmakta bir sakınca yokmuş. Bu ekonomik ortamda bu ücretin yansıtılmaması için daha nasıl bir sakınca olmalı?” diye tepki gösterdi.


“Vicdansızlığın geldiği son noktadır’

TÜVTÜRK’ün araç sahiplerini cezalandırdığını ve vatandaşa zulüm edildiğini söyleyen Başevirgen;


 “İktidar, en ufak ücretleri bile vatandaşın sırtına yük etmekten geri durmuyor. Zaten binlerce lirayı araç muayenesi için ödeyen vatandaşların, birde kredi kartı komisyonu ödemesinde de bir sakınca görmüyor. Yani otomobil sahipleri TÜVTÜRK aracılığıyla cezalandırılmaya devam ediyor. Yandaş şirketlerin vergileri silinirken, bazı firmalar hiç vergi ödemezken, yazlık, kışlık saraylarda tasarrufun yanına bile yaklaşılmazken; vergi yükü, hayat pahalılığı altında ezilen vatandaşlarımıza daha ne kadar zulüm edeceksiniz? Bu artık insafsızlığın, vicdansızlığın geldiği son noktadır” diye konuştu.

"2023 yılında 12 milyon 159 bin 664 araç TÜVTÜRK istasyonlarında muayeneye girdi"

Başevirgen, araç başına alınan ücretlerin  gelir düzeyine uymadığını söyledi. Son olarak yaptığı konuşmada 2023 yılında muayeneye giren araç sayılarını paylaşarak,


 “2023 yılında 12 milyon 159 bin 664 araç TÜVTÜRK istasyonlarında muayeneye girdi. Yapılan 10 dakikalık işlem karşılığında araç başına alınan ücretler ne akla ne vicdana ne de vatandaşın gelir düzeyine uymuyor. 2023 yılında vatandaşlar otomobil, kamyonet, römork-yarı römork, özel amaçlı araç, karavan, minibüs, ambulans, itfaiye aracı için 1130 lira 44 kuruş, otobüs, çekici için 1528 lira 1 kuruş, motorlu bisiklet, traktör, motosiklet için ise 575 lira 84 kuruş ücret ödedi.”
 

Vali Ünlü, Saruhanlı'da yatırımları inceledi Vali Ünlü, Saruhanlı'da yatırımları inceledi
Kaynak: HABER MERKEZİ