Dikkat eksikliği ve dikkat dağınıklığı gibi kavramların genellikle çocuklar ve ergenler için kullanıldığına şahit oluruz. Başlarda sadece önemsiz şeylerin unutulmasına neden olabilen bu durum, eğer gerekli önlemler alınmazsa daha ciddi sorunlara neden olabilir. Dikkat, çalışan ya da çalışmayan herkes için gerekli bir özelliktir. İnsanların günlük hayatlarında ihtiyaç duydukları bu özellikte yetersizlik görülmeye başlandığında kişiler sorun yaşamaya başlarlar.
Dikkat eksikliği nedenleri nelerdi ?
Dikkat eksikliğinin nedenleri arasında ayrıca bireylerin aşırı travmalar yaşaması da sayılabilir. Bu travmalar kişilerde psikolojik sorunlara, beraberinde de dikkatlerini bir iş üzerinde toplayamamalarına neden olmaktadır. Tüm bunların yanında insanlar yaşlandıkça bir konuya dikkat etmekte zorluk çekebilirler. Çünkü yaş ilerledikçe beyin hücreleri ölür ve ilk etapta unutkanlık baş gösterir.
Dikkat eksikliği belirtileri nelerdir?
Dikkat eksikliği bireyin başarısını, aile ve sosyal yaşantısı etkileyen, sıklıkla görülen ve olumsuzluklara yol açan bir rahatsızlıktır. Dikkat eksikliği, zihinsel çaba gerektiren uğraşılarda odaklanamama sonucu oluşmaktadır. Dikkat eksikliğine yol açan faktörlerden biri genetik unsurlardır. Ailede ve üst soylarda böyle bir bozukluk varsa bu durum çocuğa da etki edebilmektedir. Dikkat eksikliği ya da dikkat dağınıklığına sahip çocuklar ders çalışma ve problem çözme gibi konularda çok fazla yoğunlaşamama sorunu yaşamaktadır. Dikkat eksikliği başlıca 3 faktörden ortaya çıkar. Dikkat eksikliğine yol açan bu faktörler, fiziksel, çevresel ve kişisel faktörlerden oluşur. Fiziksel faktörler, işitme ve görme duyularındaki sorunlardan kaynaklı unsurlardır. Çevresel faktörler, herhangi bir ortama ilişkin ses ve ışık gibi unsurları belirtmektedir. Kişisel faktörler de bireyin dikkatini toplamayı becerememesinden ortaya çıkar.
Dikkat Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Dikkat dağınıklığı hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülmektedir. Yaşanan bu durumun pek çok belirtisi bulunmaktadır. Dikkat eksikliği belirtileri arasında ayrıntılara karşı olan dikkatte bozukluk sayılabilir. Yine kişi çok basit etkinliklerde dahi farkında olmadan hata yapabilir. Bunun yanında uzun süren bir ödevi ya da işi tamamlamak için gerekli olan dikkati toplayamamak ve yapılan işten kısa sürede sıkılmak da belirtiler arasında sayılabilir. Dikkat bozukluğu durumunda bireyler uzun süre üzerinde düşünmeleri gereken işlerden kaçınırlar ve bu işlere karşı isteksizlik gösterirler. Yine gittikleri mekânlarda telefon ve cüzdan gibi eşyalarını unuturlar ve bu durumları sık sık yaşarlar.
Dikkat Eksikliği Nasıl Giderilir ?
Dikkat eksikliği bozukluğu tanısı alan kişinin tedavisi, kişinin yaşı, cinsiyeti, var olan diğer hastalıkları ve bulguları doğrultusunda düzenlenir. Dikkat eksikliğine eşlik eden hiperaktivite varlığında farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Psikoterapi ve psikiyatri tedavi yöntemleri bulunan dikkat eksikliği rahatsızlığında genellikle durumun şiddetine göre terapi yöntemi seçilir. Psikologlar tarafından uygulanan yöntemlerde genellikle mental ve fiziksel egzersizler önemli bir paya sahiptir. Psikolojik destek türlerinden biri olan terapi de süreç boyunca uygulanabilir. Çocuklarda ve ergenlerde psikoterapi, çocuğun aldığı terapi ve eğitimlerin yanı sıra ebeveyn eğitimi de gerektirir. Ailenin bu süreç boyunca anlayışlı ve sabırlı olması gerekir. Çocuğun yaptığı eylemlerin yaramazlıktan değil bir rahatsızlıktan kaynaklandığı unutulmamalıdır. Tüm bunlarla birlikte ilaç ile tedaviyi desteklemek amacıyla bazı ilaçlar uzmanlar tarafınfan reçete edebilir.
Psk. Ahmet URUŞAK