Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni eğitim-öğretim döneminde ‘Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli’ni genişletme kararı aldı. Geçtiğimiz yıl 26 ildeki 32 okulda pilot uygulama olarak başlatılan bu model, 2 bin 999 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi. Öğrenciler, Türkçenin yanı sıra haftalık ders saatleri artırılmış iki yabancı dil eğitimi aldı.

Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli Geliyor! Meb’den Yeni Karar (2)

Alınan bilgiye göre, geçen yıl pilot uygulama olarak başlatılan program bu yıl 6. sınıflarda da devam edecek. Ayrıca, bu yıl uygulamanın kapsamı genişletilerek 81 ildeki 300 okulda hayata geçirilecek. Öğrenciler, haftalık 40 ders saatinde İngilizce ve Almanca dersleri alacak. Modelin amacı, öğrencilerin hedef dile maruz kalma sürelerini etkili ve verimli hale getirerek yeni bir dil öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirmelerini sağlamak. Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR) doğrultusunda dil becerilerini kalıcı hale getirmek ve etkili bir şekilde kullanmalarını sağlamak hedefleniyor. Model, iletişimsel dil öğretimi odağında çok dilli öğretim yaklaşımlarını benimseyerek öğrencilerin dil becerilerinin yanı sıra kültürel farkındalık ve etkili iletişim becerileri geliştirmelerini amaçlıyor.

Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli Geliyor! Meb’den Yeni Karar (3)


‘Dil becerileri güçlendirmeyi hedefleniyor’ 

Eğitim süreci kapsamında kullanılacak özel materyaller öğretmenler ve öğrencilere ücretsiz olarak sunulacak. Öğrenciler, öğretmenler, idareciler ve velilerle yapılan görüşmeler ve anket sonuçları, modelin 300 okula çıkarılmasında etkili olan faktörler arasında yer aldı. MEB, bu adımla, öğrencilerin çok dilli ve kültürel açıdan zengin bir eğitim alarak gelecekteki dil becerilerini güçlendirmeyi hedefliyor.
 

İmam Hatip Okulları 11 yaşında İmam Hatip Okulları 11 yaşında

Muhabir: ALİ GÖZEN