Demirci'de sulama barajlarının hayat verdiği topraklarda üretilen meyveler yurtdışı pazarlarından yoğun ilgi görüyor. Demirci'de Ayvaalan mahallesinde 250 dönüm arazide kiraz, Japon eriği ve ayva üretimi yapan üretici Fatih Atalay, hasadına başladığı Japon eriğini Rusya'ya ihraç ediyor. 2013 yılında Ayvaalan mahallesine gelen tarım üretimine başlayan Fatih Atalay, mahallede bulunan sulama barajından da faydalanarak ürün kapasitesini sulamanın etkisi ile 9 yılda arttırdı. Kapama bahçeli modeli ile üretim yapan Fatih Atalay, 2 bin 400 ağaçtan yaklaşık 55 ton Japon eriği hasadı yapacak. Tarlalarında Haziran ayında kiraz ile başlayan hasat çalışmaları Ağustos ve Eylül ayında Japon eriği, Ekim ve Kasım aylarında da ayva hasadını yapıyor. Hasada dönemin 5 ay boyunca arazilerinde 30'a yakın kişiye de istihdam sağlıyor. Ağustos ayının 15'inde başlayan erik hasadının Eylül ortalarına kadar devam edecek.
SABAH ERKEN SAATLERİNDE TOPLANIYOR
Sabahın erken saatlerinde başlayan Japon eriği hasadında işçiler erikleri özenle kasalara topluyor. Toplanan erikler kasa üzerine yapılan özel ambalajın ardından kamyonlara yükleniyor. Üretici Fatih Atalay yaptığı açıklamada " 2013 yılında tesis ettiğimiz bu bahçemiz 250 dönüm. Kiraz, Japon Eriği, ayva ve zeytin üretimi yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl 2 kez Rusya ve Madagaskar'a erik ihracatı yaptık. Bu yıl yine ürünümüz Rusya'ya ihraç edilecek. Yaz mevsimi boyunca arazilerimizde hasat döneminde istihdam sağlıyoruz. Ürünlerimizi özel hazırlanan paketleme işlemi ile kamyona yüklüyoruz. Samsun limanına göndererek gemi ile Rusya'ya gönderiyoruz. 2400 adet ağacımızdan ürün alıyoruz. 2013 yılında fidanlarımızı diktikten sonra, ürün almaya 2017 yılında başladık. Bu yıl don olması dolayısı ile ürün rekoltemizde biraz düşme meydana geldi" dedi.
EMEK OLMADAN EKMEK OLMUYOR
Üretici Atalay, 365 gün bahçemizdeyiz. 2013 yılından bugüne bu fidanları birer çocuk gibi yetiştiriyoruz. Emek olmadan ekmek olmuyor. Black dime çeşidi Japon eriğini hasat sonrası soğuk havada konulması ile yaklaşık 2 ay kendisini koruyabiliyor. Bizim özellikle ağaçlarımızın bakımını kışın budaması, bahar ile birlikte bordo bulamacı veriyoruz ağaçlara. Ağaçların uyanması ile birlikte anlaşma yaptığımız çiftçilerle tarlamızın kenarlarına arı kovanları koyuyoruz. Arılar tozlanma ve döllenmeyi sağlıyoruz. Daha sonra toprak üstü ve altı gübreleme işlemi yaparak ağaçlarımızı hasada hazırlıyoruz, ürünlerimiz daha kaliteli bir boyuta ulaşıyor "dedi.
Çiftçiliğin zor olduğunu ifade Atalay" Çiftçiliğin yazı kışı olmaz. Fakat bunun karşılığını doğal afet yaşanmadığı sürece emeğimizin karşılığını alıyoruz. Çiftçilikten memnunuz" dedi.
ÜLKEMİZİN EKONOMİSİNE KATKI SUNUYORUZ
Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk, " Devletimiz tarafından ilçemize yapılan sulama barajları sayesinde topraklarımızda artık üretim üst seviyeye çıktı. İlçemizin ilk hizmete giren Ayvaalan sulama barajında turşuluk salatalık ve bunun yanı sıra meyvecilikte artıyor. Diğer yandan Kılavuzlar, Kuzuköy ve Güveli sulama barajları da çiftçimizin hizmetinde. İlçemizde sulama barajlı ile üretim yapan üreticiler ürünlerini yurt dışına ihracat etmesi bizleri mutlu ettiği gibi, ülkemiz ekonomisine de katkı sağlıyor " dedi. HABER MERKEZİ