52/1-d trafik cezası Kol ve grup halinde araç kullanırken, araçlar arasında diğer araçların güvenle girebilecekleri açıklığı bırakmamak, yasaktır. Bu kurala uymayan Sürücülere kara yolları trafik kanunu gereğince 52/1-d trafik cezası tatbik edilir. 

Düğün Konvoyu Yapmak Yasak Mı? 52/1-d Trafik Cezası Ne Kadar? Nasıl Ödenir?

2918 sayılı kara yolları trafik kanunun “Hızın gerekli şartlara uygunluğunu sağlamak” başlıklı 52. Maddesine istinaden 52-1-d maddesinden cezai işlem uygulanır. 

Cezası ne kadar?

Kol ve grup halinde araç kullanırken, araçlar arasında diğer araçların güvenle girebilecekleri açıklığı bırakmamak, 52/1-d trafik cezası, 2023 yılı için 436 TL'dir. 

Erken ödeme indirimi var mı?

Ödemeler 15 iş günü içinde yapıldığı takdirde erken ödeme indiriminden yararlanmak da mümkündür. Bu erken indirim oranı olan % 25'le birlikte 436 TL olan 52/1-d trafik cezası tutarı 327 TL olur. Yapılacak olan ödemeler taksitle ya da peşin olarak yapılabilir. Eğer taksitlendirme yolu ile ödeme yapılacaksa ilk taksit peşin olarak ödenmelidir. Geri kalan tutar ise eşit üç taksite bölünerek ödenir. 52/1-d trafik cezası 15 ceza puanının geri dönülemez ve silinemez bir şekilde ehliyete yansıtılması şeklinde uygulanır.

Tekrar belirtmekte fayda var 52/1-d trafik cezası erken ödeme süresi 15 iş günü değil 15 gündür. 

Ceza puanı var mı?

Emniyet genel müdürlüğü tarafından yayınlanmış olan trafik cezası rehberinde 52/1-d trafik cezası ceza puanı sürücüye tanzim (yazıldığı) edilmesi durumunda 15 ceza puanı sürücünün sürücü belgesine işlenir. Peki bu 15 ceza puanı ne zaman silinir dediğinizi duyar gibiyiz hemen açıklayalım.

Sürücü belgesinden ceza puanı silinmez!

Ancak “Ceza puanı uygulaması, puanlama ve trafik kazası nedeniyle sürücü belgelerinin geri alınması” başlıklı karayolları trafik kanunu’nun 118. maddesi “Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri 2 ay süre ile geri alınır ve eğitime tabi tutulurlar” denilmektedir.

Trafik cezasının tanzim (yazıldığı) edildiği tarihten bir yıl içerisinde farklı trafik cezalarından dolayı 100 ceza puanını tamamlarsanız ehliyetinize el konulur.

Ehliyet Ceza Puanı Nasıl Sorgulanır?

Kol ve grup halinde araç kullanırken, araçlar arasında diğer araçların güvenle girebilecekleri açıklığı bırakmamak, yani 52/1-d trafik cezası veya farklı trafik kural ihlalinden dolayı cezai işleme tabi olmuş olabilirsiniz ve sürücü belgenize bir yıl içerisinde birden fazla trafik cezası yazıldı ehliyet ceza puanınızı merak ediyorsunuz ne yapmalısınız?

En yakın;

Trafik Denetleme Şube Müdürlüklerine

Trafik Denetleme Büro Amirliklerine

Jandarma Trafik Tim Komutanlıklarına

Şahsen müracaatta bulunarak bilgi alabilirsiniz. Gelişen teknolojinin sağladığı imkanlardan faydalanmak ister misiniz? Hiçbir yere gitmeden de sürücü belgesi ceza puanınızı öğrenebilirsiniz. E-devlet sistemi üzerinden Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz.  

Trafik cezası nasıl sorgulanır?

Tabi ki hiçbir sürücü, yolcu veya yaya trafiğe kural ihlali yapmak için çıkmaz. Elbette ki insanız farkında olmadan hata yapabiliriz. Trafikte zaman zaman acaba dediğimiz anlar vardır işte o anlarla alakalı olarak aklınıza takılanları hızlıca öğrenebileceğiniz bir yol göstereceğiz.

Trafik cezası nasıl sorgulanır? En bilindik yöntem en yakın emniyet müdürlükleri veya jandarma komutanlıklarına şahsen başvuru yaparak detaylı bilgi alabilirsiniz zahmetli ama en doğru yöntem budur.

Tabi bu işlemleri online olarak da yapabilirsiniz bunlardan birincisi E-devlet sistemi üzerinden gerçek kişi ya da tüzel kişi olarak adınıza veya firmanıza şirketinize kayıtlı 52/1-d trafik cezası sorgulama yapabilirsiniz.

Ceza tebliğ tarihi ne zaman?

52/1-d trafik cezası sürücülere veya araç sahiplerine uygulanan idari yaptırımlardır. Trafik ihlalinin tespiti halinde jandarma trafik timleri veya trafik polislerince durdurularak cezai işlem yapılmaktadır.

Trafik polisi veya jandarma trafik görevlilerince durdurularak trafik cezası tanzim (yazıldığı) edildiğinde tebliğ tarihi cezanın uygulandığı tarih ve saattir. Ayrıca bir tebliğ gerektirmez!

Zaman zaman e-devlet sistemi üzerinden “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” sisteminden trafik cezanızı kontrol etmeniz ve ceza var ise muhtarınızla görüşerek adınıza trafik cezası tebligatı gelmesi durumunda sizlere bilgi vermesini isteyin!  

Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

52/1-d trafik cezasını ödeme, “Trafik cezalarının ödemek şekli” başlıklı Kara yolları trafik yönetmeliğinin 164. Maddesinde belirtildiği üzere Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetkilendirilen PTT (Posta ve Telgraf Teşkilatı) ve bankalara ödenebilmektedir.

Ödeme Yapabileceğiniz Kurum veya Kuruluşlar:

Maliye Bakanlığına bağlı muhasebe birimlerine

Vergi Dairelerine

Yetkili PTT şubelerine

Yetkili Banka şubelerine

Online İnteraktif Vergi Dairesi  

Kredi kartı ile nasıl ödenir?

Trafik yönetmeliğinin 164. maddesine 2015 yılında eklenen ek fıkrada “Trafik idari para cezaları kredi kartı ile de ödenebilir” ibaresi eklenerek 52/1-d trafik cezasını kredi kartı ile ödeme imkanı getirilmiştir.

Anlaşmalı bankalarda ve anlaşmalı PTT şubelerinden kredi kartı ile ödeme yapılabilmektedir. Ayrıca günümüzün gelişen teknolojisi ile bankaların internet bankacılığı sistemi üzerinden 52/1-d trafik cezası ödeme imkanı vardır.

Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayına sokulan İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması ile online olarak 52/1-d trafik cezası ödeme imkanı sunulmuştur.

52/1-d trafik cezasına nasıl itiraz edilir?

52/1-d trafik cezasına itiraz için trafik cezasının tatbik edildiği yerin bağlı olduğu sulh ceza hakimliklerine şahsen müracaat etmeniz gereklidir.

Dava için evraklar;

52/1-d trafik cezasına neden itiraz ettiğinizi belirten Sulh Ceza Hakimliklerine sunulmak üzere dilekçe,

52/1-d trafik cezası fotokopisi,

52/1-d trafik cezası tebligatı fotokopisi,

Ruhsat fotokopisi,

Kimlik fotokopisi,

Ehliyet fotokopisi,

Varsa haklı olduğunuzu belirten somut delilinizi gösteren ek dokümanlar,

Yurt dışından, baklavaya yoğun ilgi Yurt dışından, baklavaya yoğun ilgi

Yukarıda belirttiğimiz evraklarla beraber 52/1-d trafik cezasının yazılmış olduğu ilin Sulh Ceza Hakimliklerine başvuru yapabilirsiniz.

Ceza sürücüye durdurularak yazılmış ise 52/1-d trafik idari para cezası karar tutanağı aynı zamanda tebliğ sayılır ayrıca bir tebligat yapılmaz bu durumda sadece ceza tutanağının fotokopisi yeterli olacaktır. 

Trafik Cezası Ödenmezse Ne Olur?

Kol ve grup halinde araç kullanırken, araçlar arasında diğer araçların güvenle girebilecekleri açıklığı bırakmamak, 52/1-d trafik cezasını bir ay içerisinde ödemezseniz her ay için %5 faiz uygulanır. Aylık faiz hesaplanırken ay kesirleri tam ay olarak hesap edilir yani siz bir ay içerisinde 2918 sayılı kara yolları trafik kanunun “Hızın gerekli şartlara uygunluğunu sağlamak” başlıklı 52. Maddesine istinaden uygulanan 52/1-d trafik cezanızı ödemezseniz ikinci ayın ilk günü dahi olsa %5 faiz uygulanır.

[ilgili-haber=25697]