İşte farklı kültürlerden derlenmiş sofra kültürleri:
Etiyopya
Dünya üzerinde yerel kültürlerin hâlâ yaşayabildiği nadir yerlerden biri olan Etiyopya’da yemekler farklı bir tarzda yeniyor. Bu Afrika ülkesinde insanların birbirlerine elleriyle yemek yediriyor ve bu bir jest olarak kabul ediliyor. Bu anlayışa göre, insanlar arasındaki güveni ve sosyal bağları tesis etmek. Afrika’nın kırsal alanlarında gelenekler daha sıkı uygulanırken; insanların yalnız yemek yemeleri hoş karşılanmadığı için yemek, grup halinde yeniyor. Ancak bu herkesin aynı anda yemek yiyeceği anlamına gelmiyor. Erkekler, kadınlardan ve çocuklardan önce yemeye başlıyor. Erkeklerin reddettikleri bir yemeğe topluluğun diğer üyeleri el süremiyor.
Orta Doğu
Çoğunluğunu Müslüman ülkelerin oluşturduğu bu coğrafyada yemeklerin sol elle yenilmesi hoş karşılanmıyor. Sol el, kişisel temizliği sağlamakta kullanıldığı için “temiz” kabul edilmiyorken, bize fazlasıyla tanıdık olan alışkanlıklardan biri ise yere düşen ekmeği aldıktan sonra öpüp alına götürmek. bu hareketle yemeğe sunulan saygı ve şükran zarif bir şekilde gösteriliyor. Ancak, bazı Arap ülkelerinde yemek yerken çatal, bıçak, kaşık kullanımından kadar uzak duruluyor.
Çin
Çin’de bir eve konuk olduğunuzda yemeğe asla ev sahibinden önce başlamayın. Ev sahibi yemeğe başladıktan sonra ona eşlik etmenizi isteyene kadar beklemelisiniz. Ayrıca masadaki her yemekten tadımlık lokmalar almak da önemli. Ev sahibiniz yaptığı yemekler hakkında neler düşündüğünüzü bilmek isteyecektir. Yemeği çok beğenmiş olsanızda, tabağınızdakilerin tamamını bitirmek kabalık olarak kabul ediliyor. Bu hareket, ev sahibinin sizi yeteri kadar iyi besleyemediği anlamına geliyor.
Japonya
Japonlar ikram ettikleri yemeklerin iştahla yenmesini seviyor. Ancak, yemek çubuklarını, yemeğe, özellikle de pirince saplamak, kötü şans getireceğine inanıyorlar. Japonya’da dışarıda yemek yedikten sonra garsonlara bahşiş verilmez. Çünkü bahşiş vermek, garsona yeteri kadar para kazanamadığını ima etmek anlamına geldiği için büyük kabalık sayılıyor.
Hindistan
Hindistan’da misafirin parmaklarını yalaması, yemekten nasıl keyif aldığının bir göstergesi olduğu için ev sahibi bunu bir iltifat olarak kabul ediyor. Yemekten sonra teşekkür etmek yok. Çünkü teşekkür etmek yemeğe karşılık ödenen bir bedel olarak algılanıyor. Teşekkür yerine, ev sahibini bakşam yemeğine davet ediliyor.
Meksika
Meksika, geleneklerine sıkı sıkıya bağlı bir ülke. Geleneksel yemekleri olan tacodan vazgeçmeyen bu insanlar onun layıkıyla yenilmesi konusunda bir hayli ısrarcılar. Meksika’da, tacoyu çatal bıçakla yemenin büyük görgüsüzlük olarak kabul ediliyor. Meksik’da gelen hesabın iki üç katını ödemek buraya cömertlik göstergelerinden birisi.
Şili
Şili’de bir yemeği ikinci tabağı asla istenmez. Ev sahibinin teklif etmesini beklemeden ikinci tabağı istemek hoş karşılanmaz. Burada hiçbir şey elle yenmez. Çünkü elle yemek günah sayılıyor. Yemeklerde çatal bıçak kullanılması son derece önemli.
Güney Kore
Güney Kore’de sizden yaşlı birisi size içecek ikramında bulunduğunda bardağı iki elinizle tutarak uzatmak önemli bir saygı göstergesi. İlk yudumu alırken, başınızı ev sahibine dönüp o görmeden içmelisiniz. Sofrada ise, ortamın en yaşlısı yemeye başlayana kadar beklemelisiniz. Masadan ayrılmak için de en yaşlı insanı beklemeniz gerekiyor.
Moğolistan
Moğolistan’da birine bardak uzatmak gerektiğinde bardak avuç içinde uzatılır. Süt ve süt ürünleri söz konusu olduğunda ise daha bir dikkatli olunur. Çünkü yere döküldüğünde kötü şans olarak algılanıyor.
Tanzanya
Tanzanya’da davetli olunan yemeğe erken gitmek ev sahibine saygısızlık olarak algılanıyor. Bu yüzden davetlere 20 dk geç gidilmesi tavsiye ediliyor. [ilgili-haber=25404]
Derleyen: Canan Sürgit