Türkiye’de 2018 yılından itibaren devam eden ekonomik kriz, birçok sektörü olumsuz etkilemeye devam ediyor. Enflasyon ve hayat pahalılığının tüm alanlarda hissedildiği bu süreçte, ehliyet fiyatları da her yıl artarak yükseliyor. 2024 yılı itibarıyla ehliyet kursu ve diğer masraflar toplamda 22 bin lirayı bulurken, yılbaşından sonra bu rakamın neredeyse iki katına çıkacağı öngörülüyor.

Yeni yılda ehliyet almak isteyenlerin yaklaşık 40 bin lirayı gözden çıkarmaları gerekeceği öne sürülüyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıl yürürlüğe koyduğu düzenleme, sürücü adaylarına yönelik eğitim ve sınav sistemini de değiştirdi. Yeni sisteme göre artık direksiyon eğitimleri tek bir parkurda değil, iki farklı parkurda gerçekleştirilecek. Sınav günü yapılacak kura ile adaylar hangi parkurda sınava gireceklerini öğrenecek.

Bu değişiklik, eğitim süreçlerinin maliyetlerini artırırken, kurs ücretlerine de yansıdı. Ehliyet fiyatlarındaki artış, sürücü adaylarını zorlayacak gibi görünürken, uzmanlar bunun sektöre olan talebi bir süreliğine azaltabileceğini belirtiyor. Enflasyon ve hayat pahalılığının etkisiyle, ehliyet almak isteyenlerin daha dikkatli plan yapmaları gerektiği vurgulanıyor.

Konu ile ilgili manisameydangazetesi.com.tr’ye özel açıklamalarda bulunan Şehzadeler Sürücü Kursu Genel Müdürü Serkan Ermin, ehliyet fiyatlarında artış beklediklerini ve yeni yıl gelmeden ehliyet almak isteyenlerin bir an önce başvuru gerçekleştirmelerini kaydetti.

Ehliyet Alacaklara Kötü Haber Yılbaşında Fiyatlar Ikiye Katlanacak (3)

“Birçok masrafla karşı karşıyayız”

Şehzadeler Sürücü Kursu Genel Müdürü Serkan Ermin,  Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yeni maddelerin yürürlüğe girdiğini ifade etti. Serkan Ermin, “Yılbaşından sonra ehliyet fiyatlarının iki katına çıkacağını öngörüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yeni yayımlanan bir kararname ile geçen yılın ağustos ayında 81 yeni madde yürürlüğe girdi. Bu maddeler arasında en dikkat çekeni, direksiyon eğitimlerinin artık tek parkurda değil, çift parkurda yapılacak olması. Sınav günü kura çekilecek ve hangi parkur çıkarsa sınav o parkurda gerçekleştirilecek. Bu durum bizleri ekstra birçok masrafla karşı karşıya bırakmış durumda” diye konuştu.

Ehliyet Alacaklara Kötü Haber Yılbaşında Fiyatlar Ikiye Katlanacak (1)

“Günümüzde ehliyet ihtiyaç haline geldi”

B sınıfı ehliyetin maliyeti 14 bin lira olduğunu belirten Serkan Ermin, son olarak şunları söyledi: “ Bunun bin lirası teorik eğitim için, geri kalan 13 bin lirası ise direksiyon eğitimine harcanıyor. Bu rakamı ikiye katladığımızda 28 bin liraya ulaşıyoruz. Devlet harcı ve diğer ek masraflarla birlikte, yılbaşından sonra ehliyet almanın toplam maliyetinin 38 ile 40 bin lira arasında olmasını bekliyoruz. 2023 yılında ehliyet fiyatları 9 bin lira civarındaydı. şubat ve mart aylarında bir durgunluk yaşanmıştı. Ancak bu durum kısa sürede normale döndü. Her yıl bu tarz dalgalanmalar yaşanıyor. Nihayetinde ehliyet günümüzde gerçekten bir ihtiyaç haline geldi ve iş olanakları açısından da büyük önem taşıyor. Ehliyeti olan kişiler, birçok firmada iş bulabilme şansına sahip oluyor. Bu nedenle ehliyet almak isteyen herkese en iyi şekilde yardımcı olmaya çalışıyoruz.”

Ehliyet Alacaklara Kötü Haber Yılbaşında Fiyatlar Ikiye Katlanacak (2)

Turkcell'in vekillere özel paketi tepki çekti! Turkcell'in vekillere özel paketi tepki çekti!

Muhabir: ALİ GÖZEN