Torba yasa maddeleri arasında yer alan ev hanımlarına emeklilik ile birlikte ev hanımları sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, iki gün önce yaptığı açıklamada "Ev kadınlarına üçte bir prim desteğinin verilmesi konusundaki çalışmalarımızı başlattık. İsteğe bağlı sigortalılık kapsamında, yükümlü olunan primin üçte birinin devlet tarafından ödenmesi yönünde bir sistem kuruyoruz." dedi. Bakanın açıklamasının ardından düzenlemeye dair ayrıntılar da netleşmeye başladı.
TV100 yayınına bağlanan SGK Uzmanı Murat Bal, ev hanımlarına prim desteğine ilişkin,
"Kadın kardeşimizin işe ne zaman girdiğinin çok önemi var. Prim ve yaş buna göre hesaplanacak" dedi.
Ev kadınlarına prim desteği hükümetin seçim öncesi vaatlerinden biriydi. Düzenleme için kollar sıvandı, Ev hanımlarının beklediği emeklilik için şartlar şekillenmeye başladı.
Bal,
"Kadınlar için 58 yaşını hangi tarihte doldurduğuna göre 7200 primini hangi tarihte doldurduğuna göre yaş skalamız var." diye konuştu.
Destek ödemelerinin miktarına ilişkin olarak Bal,
"Şu an itibariyle 6 bin 400 lira olan isteğe bağlı primin bir bölü üçünü devlet ödeyecek. 4 bin 267 liralık kısmını da kadınlar ödeyerek bu günlere sahip olmuş olacak" ifadesini kullandı.
Bal şunları kaydetti:
"Orta Vadeli Programda sayın Bakan Vedat Işıkhan'ın söylediği 'Bu konuyu çözüme kavuşturacağız. Kadınlarımıza yönelik olarak isteğe bağlı Bağkurluluk sistemini oturtacağız' dedi"
İsteğe bağlı emeklilikte 7200 prim günü ödemesi yapılırken Bal detaylara dair,
"Biliyorsunuz 1999-2008 arasında farklı bir rejim var. 2008'den sonra emeklilikle ilgili farklı bir sistemimiz var. İşte EYT dediğimiz kanun çıktı bildiğiniz gibi. Dolasıyla ne zaman işe girdiğinin hesabını yapmak zorunda" diye konuştu.
Düzenleme ne zaman yasalaşacak?
Düzenlemenin yasalaşmasına ilişkin olarak prim gün sayısı, yaş ve prim desteği konuları tek tek ele alınacak. Çalışmalar tamamlandığında ev hanımları için emeklilikte düzenlemenin son hali de netleşmiş olacak.
Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu,
"Sosyal güvenlik sistemi baştan aşağı ele alınmalı. Soruna göre çözüm üretmek aslında yeni sorunlar da yaratıyor. Temel nedene inip köklü bir reforma ihtiyaç olduğu kanaatindeyim. Ama tüm bu sorunların arkasındaki bir başka noktaya bakacak olursak da şunu görüyoruz, nüfusumuz 85 -90 milyon civarında. Türkiye'de iş gücü piyasası 30-35 milyon kişiyi kapsıyor. Bunun da 3-3.5 milyonu genelde işsiz" dedi.
Aslanoğlu,
"30 milyon kişi çalışıyor. Genç nüfusumuz da var. Türkiye'de 60-65 milyon kişi çalışacak durumdayken yarısı, yarısından azı iş gücü piyasasına geliyor. Bunun büyük bölümü de ev kadınlarından oluşuyor. Burada aslında kadınların iş gücüne katılımının desteklenmesi işin bir boyutuyken, neden iş gücü piyasasında bu kadar düşük talep var? Sosyal güvenlik sistemini çalışmadan da destekliyoruz, hepsi birbiriyle bağlantılı noktaya gidiyoruz. Olabildiğince kadınların iş gücünü destekleyen bir tabloya ihtiyacımız var." ifadesini kullandı.