Domatesler Güneydoğu bölgesinden Şanlıurfa Viranşehir’den gelen mevsimlik tarım işçileri tarafından hem elle hem de makine ile toplanıyor.  İşçiler günlük 135 TL yevmiye aldıklarını belirterek bunun yükseltilmesini istedi. Fabrikalarda işlenen domatesler yurt içi ve yurt dışında sofralardaki yerini alıyor.

Domates üretiminde Türkiye’de ilk sıralarda yer alan ve 135 bin dekar alanda domates yetiştiriciliğinin gerçekleştirildiği Manisa’da domates hasadı başladı.  Manisa’nın Şehzadeler ilçesine bağlı Hacıhaliller Mahallesi’nde işçiler sabah saat 6’da domatesleri toplamaya başlıyor. Kamyonlara yüklenen domatesler fabrikalarda salçalık olarak işleniyor. Ardından hem yurt içinde hem de yurt dışında sofraları süslüyor.  Fabrikalar domatesin tonunu bugün 2 bin 250-2 bin 300 TL civarında alıyor.

108 BİN DEKAR ALANDA SALÇALIK DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ

2021 yılı TÜİK verilerine göre Manisa’da toplam 135 bin dekar alanda domates yetiştiriciliği yapılırken bunun 108 bin dekar alanında salçalık domates yetiştiriciliği yapılıyor.   Salçalık domates verimi ilimizde 14-15 tonlara ulaşmakla birlikte ortalama 8-10 ton/da civarındadır. İlçe düzeyinde yoğun olarak salçalık domates yetiştiren ilçeler Saruhanlı, Şehzadeler, Salihli, Akhisar, Gölmarmara ve Turgutlu olarak yer alıyor.

DOMATES ALIM FİYATI YÜKSELDİ

Şehzadeler Muhtarlar Derneği Başkanı ve Hacıhaliller Mahalle Muhtarı Şeref Ocaklıgil, “2022 yılı domates sezonu başladı. Burada Güneydoğu’dan gelen işçilerimiz var. İşçilerimizin ne zor şartlar altında çalıştığını görüyoruz. Aldıkları yevmilerde düşük. Ayrıca makine ile de domates toplanıyor. Dünya çapında ekonomik krizden dolayı mazot ve gübre fiyatları yükseldi. Domatesin buraya ekildiği dönemlerde mazotun litresi 30 TL idi. Şimdi biraz mazotta düşme var. Daha önceleri fabrikalar 1650 TL’den tonunu alıyordu. Bugün 2 bin 250-2 bin 300 TL’ye çıktı. Tabi maliyetler yükseldiği zaman gelirler de biraz düşüyor. Hacıhaliller Mahallesi’nde 3-4 bin dönüm alanda domates ekimi gerçekleşiyor” diye konuştu.

ALDIĞIMIZ YEVMİYE ÇOK AZ

Şanlıurfa’dan Manisa’ya gelen işçilerden Mustafa Esmer, “Manisa’ya 3 yıldır geliyoruz. Bu yıl 6 kişi geldik. Sabah saat 6’da işe gidiyoruz saat 2’de bırakıyoruz. Günlük 150 TL yevmiye alıyoruz. 15 TL’sini dayı başı alıyor, biz ise 135 TL kalıyor. Cumhurbaşkanımızdan rica ediyoruz, bize bu konuda yardımcı olsunlar. Domates bittiği zaman zeytin hasadına geçeceğiz” dedi. 

FİYAT İYİ AMA MASRAF DA FAZLA

Üreticilerden Fetih Gezek,  “Domatesin fiyatı bu yıl iyi ama masraflarımız da çok. Şu kadar domat şu kadar para olmuyor. Dönümüne en az 15 bin lira masraf gidiyor. Çok masraflı bir şey. Salça fabrikalarına gönderiyoruz. Oradan işlenip yurt içine gönderildiği gibi yurt dışına da gönderiliyor” dedi.

DOMATES FAZLA YOK

Domatesleri fabrikaya götüren nakliyeci Naim Kahveci, “Toplanan domatesleri salça fabrikasına götürüyoruz. Bu sene domates fazla yok. Ama fiyat konusunda bir sıkıntı yok.  Rabbim herkese bol kazançlar nasip etsin” dedi.  CÜNEYT HASÇELİK

Editör: TE Bilisim