Manisa Dostlar Meclisi Platformu Manisa için çalışmalarını sürdürüyor. Manisa Dostlar Meclisi 6. Toplantısını Çakra Hanzade’de gerçekleştirdi. Programda Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Aigai Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Yusuf Sezgin, “Manisa’nın Arkeolojik Değerleri ve Aigai Antik Kenti” sunumu gerçekleştirdi. Merkezi İzmir'de bulunan Manisa ve İlçeleri Kültür ve Dayanışma Derneği (MANİLDER) Başkanı İsmail Akarsu da dernek çalışmaları hakkında bilgi verdi.

 

MANİSA’NIN KÜLTÜREL DEĞERLERİNİ TESPİT EDİYORUZ

Manisa Dostlar Meclisi Dönem Sözcüsü Cihan Canuyar, “Dostlar Meclisimizin 6. Toplantısını yaptık. Son 3-4 toplantıdır turizmi konuşuyoruz. Manisa’mızın kültürel değerleri var. Önce varlıklarımızı tespit ediyoruz, sonra sorunlarımızı tespit ediyoruz. İnşallah ilerleyen dönemlerde çözüm önerilerimizi sunacağız. İzmir'de bulunan Manisa ve İlçeleri Kültür ve Dayanışma Derneği ile ortak çalışmalar yapacağız. Manisa ile İzmir arasında gönül köprüsü kuracağız” dedi.

 

AİGAİ MANİSALILARA TANITILMALI

2004’ten beri Aigai’de bulunduğunu söyleyen Aigai Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Yusuf Sezgin, “Aigai çok zor şartlarda çok zor bir coğrafyada çalışıyoruz bir şeyler üretmek için. Ben her fırsatta yaptığımız işlerin özellikle Manisalılara tanıtılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu konuda ciddi bir eksikliğin olduğunu da görüyorum. Benim mesleğim arkeoloji” dedi.

 

2800 YILLIK AİGAİ ANTİK KENTİ’Nİ KEÇİCİLİK AYAKTA TUTTU

Aigai’de 20 yıldır devam eden çalışmalardan bahseden Sezgin, Aigai Antik Kenti’nde hayvancılık ve özellikle keçinin önemli yer tuttuğunu vurgulayarak, ziyaretçi sayısının 15 bini geçtiğini söyledi. Sezgin, “Manisa’nın en Batı sınırında Yuntdağı üzerinde bir antik kent. Yuntdağı çok zor bir coğrafya. Tamamen volkanik bir yapı. Bir tarafından Gediz, bir tarafından Bakırçay’ın aktığı tam bir volkanik kütle. Büyük bir bölümü kıraçtır, çoraktır. Tarım yapılması neredeyse imkansızdır çoğu yerinde. Köseler’de kurulan antik kent sıradan bir kent değil aslında. Büyük bir kent devleti kurulmuş. Bin yıl boyunca ayakta kalmış. Aslında Aigai’nın sınırları deniz kenarına 13 kilometre olmasına rağmen bugün üniversitemizin kampüsümüzün bulunduğu alan aslında Aigai antik kenti sınırı. Üçpınar’da 1890’larda bulunmuş sınır taşları var antik sınır taşları. Yuntdağı’nın tamamı neredeyse Aigai toprağı olarak görülüyor. Bu kadar zor bir coğrafyada yapılacak olan tek şey hayvancılık. Aigai aslında bilinen bir yer değil. Her gün yaptığımız kazılarla bir şeyler öğrenmeye çalışıyoruz. Şimdiki bulgular kentin 2800 yıl önce kurulduğunu gösteriyor. Yaklaşık bin yıl boyunca kentte yaşam sürmüş. Aigai’nin kelime anlamı keçi demek. Bu tür kent isimlerinin çok fazla örneği yok. Kentin adı doğrudan keçi. Kentin aslında bütün varlığının hayvancılık ve keçi üstüne dayandığını gösteriyor. Kenti ayakta tutan hayvancılık ve keçi” dedi.

 

SPİL DAĞI MANİSA’NIN KİMLİĞİNİN AYRILMAZ PARÇALARINDAN EN ÖNEMLİSİ

Manisa’nın çok önemli yer olduğunu bundan dolayı birçok insanların her dönemde buraya yerleştiğini vurgulayan Sezgin, “Çok yakın zamanda yayımlandı. Manisa’da Gediz Vadisi’nde Kula tarafında insan elinden çıkma Anadolu’da bilinen eski taş aleti bulundu. Anadolu’da en eski insan elinden çıkmış obje Manisa’da bulundu. Çok yeni bir şey. Uluslar arası bir dergide de yayımlandı. Manisa çok şanslı bir yer, bunun da nedeni Gediz’in olması. Tüm bu toprakların zenginliği hem Gediz’in getirdiği bir zenginlik hem etrafındaki coğrafya Yuntdağı da dahil çok ciddi bir tarımsal zenginlik kazandırmış onun için insanlar her dönemde bu bölgeye yerleşmişler. Böyle bir avantajı var. Kula’yı unutmamak lazım. Manisa’nın en büyük değerlerinden biri Kula. Yeterince hakkının verilmediğini düşünüyorum. Burada çıkan plastik terlikler 14,5 milyon dolar değerinde. Mermer bir obje. Akhisar Kulaksızlar Köyü’nde tarlada ablalarımız buluyorlar bunu. Terlik karşılığında veriyorlar. Ve bu Amerika’ya gidiyor. Amerika’da 14 milyon dolara satıldı bu. Kulaksız’lardaki bu mermer idolleri bütün antik dünyanın çok önemli ve günümüzde ve çok göz önünde bir yer. Aslında Manisa her dönemde önemli bir yer. Lidyalılar, Sardes Antik Kenti burada. Bintepeler var. Dünyanın en büyük mezarlık alanı burası. O kadar önemli bir yer burası. Spil Dağı çok bilinmese de Manisa’yı çok karakterize eden bir şey. Manisa’nın kimliğinin ayrılmaz parçalarından en önemlisi. Antik dönemde Manisa’ya Magnesia deniliyor. Magnesia adı tari boyunca hep Spil ile birlikte anılır. Manisa bütün tarih boyunca bütün dinler açısından önemli bir yer olmuştur” dedi.

 

İNSANLARIN KÜLTÜR VE UYGARLIK KURMASININ TEMEL NEDENİ ÜZÜM

Üzümün Manisa için her zaman önemli yer tuttuğunu kaydeden Sezgin, Manisa’da insanların kültür ve uygarlık kurmasının temel nedeninin üzüm olduğunu açıkladı. Sezgin, “Günümüzün en önemli ekonomik değerlerden biri üzümdür, Antik dönemde de üzümdür. Antik dönemde bu coğrafyada kurulmuş kentlerin neredeyse hepsinin parasının üstünde üzüm tasviri var. Kentin simgesi aslında üzüm. Her yerde üzüm ile ilgili karşılaşabilirsiniz. Osmanlı’ya saraya buradan kuru üzüm götürüldüğü ile ilgili kayıtlar var” diye konuştu.

 

İZMİR’İN HER İLÇESİNE MANİSALILAR DERNEĞİNİ KURUYORUZ

Manisa ve İlçeleri Kültür ve Dayanışma Derneği (MANİLDER) Başkanı İsmail Akarsu, “Bugüne kadar yaptığımız programlarda istediğimiz ilgiyi bulamadık. Sadece siyasileri gezip geliyoruz. 2019 yılında derneğimizi kurduk. Biz siyasetin arka bahçesi değil, göbeğinde olmalıyız. İzmir’in her ilçesine Manisalılar derneğini kuruyoruz. Manisalılar İzmir’de en çok oy kullanan insanlar. Biz niye söz sahibi olmayalım. Çok değerli siyasetçileri çıkaracağız” dedi.

CÜNEYT HASÇELİK

Editör: TE Bilisim