Manisa’da küçükbaş hayvancılığın geldiği son nokta şaşırttı. Günümüz ekonomik koşulları sebebiyle et fiyatlarındaki artış ve et üretimindeki azalmadan kaynaklı küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi için çalışmalara başlandı. Manisa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Kırlıoğlu, Manisa’daki küçükbaş hayvancılığın gelişimine destek olmak amacıyla geliştirilen yöntemden ve amaçlarından bahsetti:

“Koyun – keçi genetik ıslah çalışması kapsamında süngerleme yoluyla koyunların gebe kalıp aynı dönemde doğum yapmalarını sağlıyor. Koyunlar şu ana kadar 100’e yakın kuzu doğurdu, 1 hafta içinde doğum çalışmaları sona erecek” ifadelerini kullandı.

Manisalı koyunlar bu yöntem ile hızlı ürüyor

Etin pahalılığını da vurgulayarak bu açığı gidermek istediklerini, çiftliğin koyun yavrularıyla dolduğunu anlatan Kırlıoğlu, “Bizim işletmemiz taylor işletmesi. Yani yerli genlerden oluşturulmuş bir işletme. Bunların biz üremelerini süngerleme yoluyla yapıyoruz. Süngerleme işte senkronize demek. Hayvanlara sünger atarak 4 gün sonra bu süngeri içinden alarak hayvanın 8 gün sonra eşleşmesini sağlamak. Hepsi bir anda eşleşiyor. Bunun amacı hayvanların bir anda kısa bir sürede 1 hafta 10 gün içinde hepsini yavrulayıp hepsinin aynı ölçüde gelişmesidir. Öbür türlü süngerleme yapmadığın zaman peyder peyder 1 ay 2 ay sürüyor yavrulaması. Bu sefer pazara aynı durumda hayvan sunamıyorsun. Bunlar zaten kurbana yetişecek hayvanlar. Koyunlar 1 hafta önce başladı. 1 hafta içinde de biteceğini tahmin ediyorum. 100’den fazla yavrumuz var. Gece gündüz yavruluyorlar. 24 saatte 20 koyunun doğum yaptığı da oluyor” dedi.

“İnsanlara bolca et yedirmemiz lazım”

Hayvancılığın git gide sıkıntılı bir hal aldığına ve de insanların artık et yiyebilme imkanlarının kısıtlı olduğuna dikkat çeken Kırlıoğlu:

“Küçükbaş hayvancılığı geliştirmemiz lazım. Ülkemizin yavaş yavaş kurak bir iklime doğru gidiyor. Hayvancılığın sıkıntılı bir döneme girdiği için üreticiler bu sektörden çıkıyorlar. Ama bunları cazip hale getirmemiz lazım. Tarım Bakanlığı tarafından hayvancılık destekleniyor ama küçükbaş hayvancılığa daha fazla destek verilmeli. Tüketiciler etin pahalı olduğundan yakınıyor.  Bizim de küçükbaştan keçi ve koyundan tedarik etmemiz lazım. İnsanlara bolca et yedirmemiz lazım. Et fiyatları çük yüksek üreticiler olarak bunu biliyoruz. Maliyetler çok yüksek olduğu için ucuza mal edemiyoruz. Devletin destekleri de yeterli gelmiyor. Özellikle keçi günümüzde hepten yok oldu. Oysa eti çok güzel. Keçiyi geliştirmemiz lazım. Hem çok fazla yavruluyor hem de çok fazla üreme oluyor. Ama insanlar sıkıntıdan dolayı, maliyetlerin yüksek olmasından dolayı bu sektörden sürekli kaçıyorlar. Yıllardır yapıyorum. Hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvanlarım var. Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi lazım. Bu et açığının giderilmesi lazım” dedi.

Manisalı koyunlar bu yöntem ile hızlı ürüyor

Manisalı koyunlar bu yöntem ile hızlı ürüyor

Manisalı koyunlar bu yöntem ile hızlı ürüyor

Manisalı koyunlar bu yöntem ile hızlı ürüyor

İlçede yere çöp atana ceza geliyor! İlçede yere çöp atana ceza geliyor!

Manisalı koyunlar bu yöntem ile hızlı ürüyor

Muhabir: ELİF YILDIRIM