Manisa’nın Kula ilçesinde Kent Atık Geri Dönüşüm Enerji Üretim A.Ş. tarafından kurulacak olan tesis, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e dert oldu. Yaptığı usulsüzlüklerle Sayıştay raporlarında başrol oynayan, kızına özel imar çıkartan, kendine ve ailesine ait arsalara 15 kat imar izni veren başkan, bu kez de kendisi ve çevresi dışındaki bir firmanın kentte tesis kurmasına engel olmaya çalışarak çeşitli ayak oyunlarına başladı. Bu kapsamda Belediye başkanı, yakın dostuna ait bir basın yayın kuruluşu aracılığıyla, başta Manisa Valiliği olmak üzere, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Manisalı milletvekillerini de zan altında bıraktı. Ergün’ün ‘Kent Atık Geri Dönüşüm Enerji Üretim A.Ş’ üzerinden herkese gözdağı vermeye kalkması kamuoyu tarafından “Başkanın uykuları kaçmış, ne yapacağını şaşırmış” olarak yorumlandı.
Kent Atık Geri Dönüşüm Enerji Üretim A.Ş.’ye yönelik geçtiğimiz hafta içerisinde Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e yakın bir gazetede yapılan habere ilişkin şirket tarafından yazılı bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, söz konusu haberin gerçeği yansıtmadığı, tesisin kurulacağı bölgede Uzunburun’daki tesisin verdiği gibi bir zararın söz konusu olmayacağı, tüm önlemlerin alındığı belirtildi.
“AKÇELİ İŞLER Mİ DÖNÜYOR?”
Kent Atık Geri Dönüşüm Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılan açıklamada, “Kula’da bir tesis kurma hazırlığı içerisindeyiz. Bu kapsamda, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, gazetesi olan yakın bir dostu aracılığıyla tesisimizin çevreye zarar vereceği gerekçesiyle bir haber yaptırmış. İstemediği firmaların şehirde para kazanmasına tahammül edemeyen belediye başkanı aslında ne kadar da acınası bir halde olduğunu yaptırdığı haberle ortaya koydu. Üstelik bizim üzerimizden, Manisa Valiliğini, milletvekillerini ve bakanlığı karalamaya çalıştı. Hayırdır, başkan aleni konuşmaya cesaretin mi yok? Belli ki, başkan bu şehrin sahibi olarak kendini görüyor. Kendinin ve yakınlarının dışında iş kurmaya çalışan herkese ağalık taslamaya başlamış. Öte yandan Cengiz efendinin yaptırdığı haberde, tesisimizin çevreye büyük zarar vereceği ve jeopark alanının içinde yer aldığı belirtilmiş. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın resmi sitelerinden atlas veri tabanında görüldüğü üzere proje alanı jeopark alanı içinde kalmamaktadır. Proje alanı resmi ilan edilmiş jeopark alanının karşı tarafında yer almaktadır. Aradan İzmir-Uşak karayolu geçmektedir. Tesisin kurulacağı bölgede daha önce izin verilmiş benzer tesisler (Süreko Atık Yönetimi Nakliye Lojistik Elektrik Üretim A.Ş. ve TPCL Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş.) işletilmektedir. Tesisimizin yapılacağı alan, jeopark alanı içerisinde olmadığı gibi jeopark alanına uzak bir noktada bulunmaktadır. Jeopark’a bizden daha yakın bir noktada olan tesis, Süreko Atık Yönetimi Nakliye Lojistik Elektrik Üretim A.Ş. ve TPCL Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş.’dir. Şimdi Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’e soruyoruz, bu tesislerle ne gibi bir bağınız var? Yoksa akçeli işler mi döndürüyorsunuz? Buradan da anlaşılacağı üzere Belediye başkanı, jeoparkı, çevre kirliliğini bahane edip bizim tesisimize engel olmaya çalışmaktadır. Çevre kirliliğinden bir haber olan başkana Uzunburunda’ki tesisin verdiği zararı açıklamaya davet ediyoruz. Kula’daki tesis için bize onay çıkınca, başkan saldırıya geçti. Acaba neden? Çünkü, bizim kuracağımız tesisten Cengiz Ergün herhangi bir akçe kazanamayacak ve Uzunburun’daki tesise alternatif olacağı için başkanın paçaları tutuştu. Nereye, kime saldıracağını bilemez halde. Kendince engellemeye çalışıyor. Öte yandan, Salihli ilçesinde Cafer Bey Mahallesi’nde Büyükşehir’in kuracağı tesis hayal oldu diye de belediye başkanının sinirleri gergin. Bilinmelidir ki, Manisa’da mevcut durumda Manisa Büyükşehir Belediyesinin ve Süreko’nun depolama alanları dolmak üzere ve bu sebeple yeni bir alana ihtiyaç vardır. Manisa’da doğal ve kültürel sit alanları çıkarıldığında; onaylanmış diğer proje alanları (yeni çevre yolu vb.), yerleşim alanlarına mesafeler ve hakim rüzgar yönü dikkate alındığında, ayrıca bölgede mevcutta benzer tesislerin de yer alması nedeni ile proje alan seçimi yapıldı.”
“MUTLAK TARIM ARAZİSİ KAPSAMINDA DEĞİL”
Proje için seçilen tarım alanlarının mutlak tarım arazisi kapsamında yer almadığının vurgulandığı açıklamada, MÇK kapsamında Tarım İl Müdürlüğü’nün olumsuz görüşü bulunmadığına dikkat çekildi.
“ASIL ZARARI BÜYÜKŞEHİR VERİYOR”
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Tesis ile ilgili Belediyenin en önemli itiraz nedeni çevre kirliliği olacağı yönündedir. Manisa ili bir sanayi şehridir ve bu şehirde yoğun sanayi atığı, çamuru oluşmaktadır. Bu atıklar tehlikeli ve tehlikesiz olarak sınıflandırılmakta olup; düzenli, yönetmelikler çerçevesinde uygun geçirimsizliğe sahip alanlarda depolanmalıdır. Eğer resmi ilan edilmiş alanlarda depolanmaz ise rastgele alanlara bırakılacaklardır. Bu durumda çevre ve insan sağlığı açısından ciddi sorunlar başlayacaktır. Günümüzde bu rastgele dökümler gerçekleşmekte olup, gerek yerüstü ve yüzey sularını, gerekse toprağı kirletmektedirler. Bizim henüz kurmadığımız tesisimizin vereceği zarardan bahsetmişler biz de onların vermiş oldukları zarara bir örnek gösterelim. Uzunburun Katı Atık ve Bertaraf tesisinde imha edilmesi gereken endüstriyel atıkların geçen yıl Turgut Özal Mahallesi’nde bulunan eski çöplüğe gömüldüğü ortaya çıktı. Ve burada yasal bir suçun işlendiğini ortaya koyan CHP Şehzadeler Belediye Meclis Üyesi Emrah Azboy oldu. Emrah Azboy, bölgeye giderek incelemelerde bulundu ve orada yaptığı açıklamada,“Manisa Büyükşehir Belediyesi normal şartlarda bunun denetleyicisi fakat buna müsamaha göstererek kendisi kamyonlarıyla birlikte bu taşları yığarak yasal olarak suç işliyor. Büyükşehir, yıllar önce Uzun Burun Katı Atık tesisini açarak buradaki çöplüğü boşalttı. Sözüm ona boşalttı ama endüstriyel atıkları buraya dökmeye devam ediyor. Uzunburun Katı Atık Tesisinde bunların imhasının yapılması gerekiyor. İmha yapmadığı halde buraya hem çamaşır makinesi taşlarını hem de başka taşları döküyor ve çevre kirliliğine neden oluyor. Bu taşlarda bulunan kimyasallar yağmurla birlikte toprağa karışıyor. Yağmurla birlikte suyumuzu kirletiyor” diyerek Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin çevreye verdiği zararı gözler önüne sermişti. Bunu da tekrardan buradan hatırlatalım.”
HER ŞEY OLMASI GEREKTİĞİ GİBİ OLACAK
Proje konusu tesis alanının, gerek fizibilite ve ÇED sürecinde, gerekse daha sonraki inşaat ve işletme sürecinde Resmi onaylı, yönetmelik standartlarına uygun, sürekli resmi kurum denetimlerine tabi bir işletme olacağı belirtildi.
“BACAYLA İLGİLİ BİR BAŞVURUMUZ YOK”
Öte yandan, haberde belirtiliği gibi şirketin yakma işlemiyle ilgili herhangi bir başvurusunun olmadığı, proje kapsamında yakma işleminin gerçekleştirilmeyeceği, tesisin bacalı bir tesis olmayacağı için de bir emisyonun söz konusu olmayacağı vurgulandı.
ÖRNEK BİR TESİS OLACAK
Kurulacak olan tesiste, düzenli depolama alanına ilaveten sanayi atıkları ATY (Atıktan Yakıt Üretimi) Tesisinde alternatif yakıta dönüştürülecek. Alternatif yakıt olarak kullanılmak üzere ATY ve/veya atıkları ek yakıt olarak kullanan lisanslı firmalara (çimento fabrikaları, termik santraller, kireç üretim fırınları, demir çelik ve benzeri beraber yakmatesisleri) gönderilecek.
“SERA GAZLARININ ETKİSİNİN AZALTILMASINA DA KATKI SAĞLANACAK”
Tesiste, atıkların ek yakıt olarak değerlendirmesi ile ekonomik ve çevresel açıdan sürdürülebilirlik sağlanacak. Ayrıca ATY’den enerji elde edilmesi sağlanarak fabrikaların yakıt kullanma ihtiyacı minimize edilecek ve tasarruf etmeleri sağlanacak. Sera gazlarının etkisinin azaltılmasına da katkı sağlanacak.
“MEĞER ZEHİR SAÇAN UZUNBURUNMUŞ”
Şirket yetkililerinin yaptığı açıklamada, Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Düzenli Depolama sahasıyla ilgili detay bomba etkisi yarattı. Açıklamada şöyle denildi: “Kula’da kuracağımız tesisin zehir saçacağı ifade edilmiş. Asıl zehirlenme Uzunburun’da yaşanıyor. Havaya salınan o dumanların çevreye ve insan sağlığına zararının olmadığını kanıtlayın! Uzunburun’daki tesise yakın bir noktada TOKİ var. İnsanların sağlığıyla oynayan Uzunburun’daki tesis mi yoksa bizim henüz var olmayan tesisimiz mi? Ayrıca, bizim yapacağımız tesis jeopark alanına Süreko’dan daha uzak bir noktada bulunmaktadır. Uzak bir noktada olmasına rağmen şirketimiz, kuracağımız tesisle ilgili tüm gerekleri yerine getirecektir.Tesisimizin insanlara ve çevreye hiçbir zararı olmayacaktır. Bu anlamda herkesin içi müsterih olsun. Firmamız, para için insanların ve çevrenin katledilmesine asla müsamaha göstermeyecektir.”
“BAŞKAN USÜLSÜZLÜKLERİ SEVER”
Yapılan açıklamanın son kısmında da Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin Sayıştay raporlarında çarşaf çarşaf belirtilen usulsüzleri yeniden gündeme getirildi. Açıklamada şöyle denildi: “Cengiz Ergün, usulsüzleri sever. Bunu biz değil Sayıştay ortaya koydu. Sayıştay tarafından açıklanan ve Aytaç Yalçınkaya tarafından ‘Tavsiye’ niteliğinde olduğu iddia edilen usulsüzlükler raporda şu şekilde yer almıştı: “Altyapı Yatırım Hesabında Biriken Meblağlardan Cari Hesaplara Aktarma Yapılması, Belediye Şirketine İşletme Hakkı Verilen Sosyal Tesislerin Bir Spor Kulübüne Kullandırılması ve Giderlerinin Büyükşehir Belediyesince Karşılanması, İşletilmesi Devredilemeyecek Olan Belediye Mülkiyetindeki Yerlerin İhale Yapılmadan Belediye Şirketlerine Devredilmesi, Parasal Limitler Dâhilinde Yapılan Mal Alımlarında Bütçeye Konulan Ödeneğin %10’unun Kamu İhale Kurulunun Uygun Görüşü Alınmadan Aşılması, Belediye Tarafından Şirkete İhalesiz Olarak Devredilen Yerlerin Şirket Tarafından Pazarlık Usulü İle Kiralanması, Taşınmazların Cins Tashihlerinin Yapılmaması, Telekomünikasyon Altyapı ve Şebekelerinden Alınan Geçiş Hakkı Bedellerinin İlçe Belediyelerine Aktarılmaması, Toplu Ulaşım Hatlarının İhalesiz ve Süresiz Olarak Kullandırılması, Kiraya Verilen Otel ve Benzinlik İşletmesinde Şartnameye Aykırılıklar Bulunması, Otopark Hesabında Biriken Meblağlardan Cari Hesaplara Aktarma Yapılması, Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisindeki Bazı İşyerlerinin İlan ve Reklam Vergisi Mükellefiyetlerinin Tesis Ettirilmemesi, Kızı Merve Ergün’e ait arazinin 'eko turizm' alanına çevrilmesine yönelik belediye meclisinden çıkardığı imar planı, kendisine ve ailesine ait olan arsanın 5 kat olan imar hakkını 15 kata çıkarması gibi tüm dalavereleri çeviren bir başkan var belediye koltuğunda. Manisa böylesi bir belediye başkanına emanet ne yazık ki. Biz bu anlamda belediyenin çevirdiği tüm usulsüzlükleri bir bir ortaya koyacağız.”
[ilgili-haber=21428]