Hicri Yılbaşı Muharrem ayı, 12 ay ve 355 gün olan kameri yılın ilk ayıdır. Ay takviminde, kameri yılda -güneşin değil- ayın hareketleri esas alınmaktadır. Hicrî tarih, Hz. Muhammed (s.a.s.)' in Mekke'den Medine'ye göç edişi ile başlar.

Hicretin takvim başlangıcı olarak kabul edilmesi Hz. Ömer devrinde olmuştur. Bu zamana kadar, Araplar, düzenli bir tarih belirleme sistemine sahip değillerdi. Hz. Ömer devrinde, Hz. Peygamber’in Mekke’den Medine’ye hicret ettiği yıl (Miladi 622) İslami takvimin başlangıç yılı (Hicri 1) olarak, Muharrem ayı da bu takvimin ilk ayı olarak kabul edildi.

Bu ayda yapılan, dualarla karıştırılan aşureyi, akrabalarımıza ve komşularımıza dağıtırız. Muharrem ayında aşure zamanı müslümanların birbirinden dua alması ve paylaşmasının sevabı da çok büyük.

Hz. Peygamber Aşûre günü oruç tutmayı teşvik etmiş ve “Aşûre günü orucunun, bir önceki yılın günahlarına keffaret olmasını Allah’tan umarım” diye buyurmuştur.

"Her kim Aşure Günü'nde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-ı Hakk da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder." Hadis-i Şerif

Hicri takvime göre 9 Ağustos Pazartesi günü itibarıyla 1443 yılına giriş yaptık. Yeni yılın başlangıcı sayılan Muharrem ayında tüm duaların kabul olmasını dilerim. Aşure ayımız mübarek olsun.

İyi Günler.