İl Müdürü Öztürk açıklamasında; “Mevsim itibarıyla, kuru ot ve saman açısından
uygun zaman olması nedeniyle, çiftliklerimiz kendi ürettikleri veya dışarıdan aldıkları ot
balyalarını yem depolarına istiflemeye başlamışlardır. Ancak, iyi kurutulmamış ve nem
miktarı fazla olan otların balyalanması ve bu balyaların yem depolarına üst üste istiflenmeleri
sonucunda, nem miktarının fazla olması nedeniyle içten içe bir kızışma şekillenmekte ve
maalesef bu durumda yem depoları ve hangarlarda çıkan yangınlar artış göstermektedir” dedi.
İşletmelerin yangına sebebiyet verecek tüm ihtimalleri göz önünde bulundurarak,
gerekli tedbirleri almaları konusunda yetiştiricileri uyaran Metin Öztürk; “Yem depolarına
yakın yerlerde kesinlikle ateş yakılmamalıdır. İşletmede çalışan tüm personel yem depolarına
kesinlikle sigara ile girmemeli, yem deposuna yakın yerlere izmarit atmamalıdır. İşletmede
görevli tüm personele, hatta ailesiyle birlikte işletmede ikamet eden kişilerin aile ve
çocuklarına yangın konusunda eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılmalıdır. Traktör vb.
mazot veya yakıt içeren ve yangına neden olabilecek veya yangını hızlandırabilecek araçlar
yem deposunda bulundurulmamalıdır. Ateşleyici ve yanıcı malzeme kaynakları birbirinden
ayrı yerlerde depolanmalıdır. Her an çıkabilecek yangınlar için yangın söndürme cihazları
çalışır durumda bulundurulmalıdır. Sabit elektrik tesisatı sık sık kontrolden geçirilmelidir.
Hayvan yemi olarak kullanılacak otların depolanmadan önce iyice kurutulduğundan emin
olunmalıdır. Olası bir yangın tehdidinde derhal İtfaiye ile irtibata geçilmelidir” dedi.
Yetiştiricilerin olası yangın durumlarında oluşabilecek maddi hasarlar için bina, yem
ve hayvanlar için sigorta yaptırma seçeneğini de göz önünde bulundurmalarını öneren İl
Müdürü Öztürk, tüm yetiştiricilere afetlerden uzak, bereketli kazançlar diledi.