Ülkemizde bulunan 2 bin 200 mantar türünden yaklaşık 100 tanesi zehirli mantarlardan oluşuyor. Bilinçsizce tüketilen bazı mantar türleri kimi zaman vatandaşların hayatına mal olurken Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca da olası zehirlenme vakalarına karşı vatandaşları uyardı.
Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, Sonbahar ve İlkbahar aylarında özellikle yağmurların da yağmaya başlamasıyla birlikte mantarların vatandaşlar tarafından bilinmeden tüketilmesi sonucu mantar zehirlenmelerinin meydana geldiğini söyledi.
“ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİYOR”
Mantardan kaynaklı zehirlenmelerin ilk 6 saat içinde belirti verdiğini ve bu sürenin bazen de uzadığını vurgulayan Karaca, “Belirtiler, mantar zehirlenmelerinde ilk 6 saatte de çıkabiliyor daha geç de çıkabiliyor. Daha çok sindirim sistemi belirtileriyle karşımıza çıkıyor. Bulantı, kusma, ishal ilk saatlerde ortaya çıkan belirtiler de genel de uykuya eğilim, terleme, tansiyon düşüklüğü, sersemlik hali gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Özellikle ilk saatlerde belirtilerin çıkması zehirleme açısından iyi bir işaret. Hastanın iyileşeceğine dair bir olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Geç çıkan belirtiler çok daha sıkıntılı. O anlamda en yakın sağlık kuruluşuna gitmekte fayda var. Mantar zehirlenmelerinde ölümle sonuçlanan vakalar da çok. Özellikle ülkemizde Amanita Phalloides denilen mantar türü zehirlenme vakalarına yol açarak ölümle sonuçlanabiliyor” dedi.
“UZMANI DIŞINDA VATANDAŞ ANLAYAMAZ”
Bir mantarın zehirli olup olmadığını vatandaşların ve eğitimi olmayan kişilerin anlamasının mümkün olmadığının altını çizen Karaca, “Dünyada 5 binin üzerinde mantar türü var. Ülkemizde 2 bin 200 civarında mantar çeşidi var. Bunlardan yenilebilen ve yenilemeyen mantarlar var. Ülkemizde 100 çeşit zehirli mantar türü var ne yazık ki. Ben özellikle şunun altını çizmek istiyorum. Doğada yetişen mantarların uzman kişi olmadan asla yenilmemesi gerektiği konusunda vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum. Yoksa hiç umulmadık bir şekilde ölümle sonuçlanan vakalarla karşılaşabiliriz. Mantar zehirlenmelerinde net bir tedavi yok. Zehirlenme türüne göre şekillenen bir tedavi türümüz var. Mantar yedikten sonra belirtiler ortaya çıkıyorsa bir an önce en yakın acil sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Yoğurtla, sütle yenilmesi şeklinde bir takım yanlış inançlar da mantar zehirlenmelerinin daha sıklıkla karşımıza çıkmasına neden oluyor. Bunlar önlem değildir. Tüketimi asla yapılmamalıdır.” diye konuştu.
ETİKETLİ MANTARLARI TÜKETİN TAVSİYESİ
Karaca, son olarak, kültür mantarı denilen etiketli bandrollü mantarların tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.
LEYLA DOĞAN