Manisa Eczacı Odası Başkanı Uzm. Ecz. Devrim Balı, yapılan bu ilaç fiyatlarındaki artışla ilgili değerlendirmelerde bulunarak şunları ifade etti: "2004 yılından itibaren ilaç fiyatları dövize endeksli şekilde hesaplanıyor. 2015 yılından itibaren ilaç hesaplamasında kullanılan kur ile, reel kur arasındaki makas açılmaya başladı. Son aylarda ise 2 katı geçen farklılıklar yaşıyoruz.
Hal böyle olunca ilaç firmaları, maliyetle ilgili sıkıntı yaşadıkları zaman bu piyasada ilaç yokluğu olarak hissedilmeye başlıyor. Daha sonra ilaç firmaları zam talep ediyor. Bu da ilaç yokluğu ve hasta mağduriyetine yol açıyor.
Onlarca kritik, hayati öneme haiz ilaçlar ya piyasada hiç yok, ya da yeterli miktarda arz edilmiyor. Vatandaş eline reçeteyi almış eczane eczane geziyor. Kapıdan ilacın adını sorarak var mı? - yok mu? diye soruyor. Hastalar sormaktan, eczacılar yok demekten bıktı. 2023 yılındayız. Manzara korkunç. Otoriteler bu işe biraz farklı bakıyor. Sistem üzerinden bir ilacın çıkışını gördüklerinde o ilaçla piyasada var diyorlar. Bir ilacın yıllık tüketimi 600 bin kutu diyelim, piyasaya 5000 kutu ilaç verilmesi o ilacın var olduğu anlamına gelmez. Gece çocuğunuz için basit bir antibiyotiği arıyor ve bulamıyorsanız, sizin için piyasada hiçbir ilaç yok demektir.
Tolere edilebilir ilaç yokluğu %3-5 bandındadır. İçinde bulunduğumuz dönemde yokluk bu rakamın kat be kat üzerindedir."
 
“İlaç Erişilebilir ve Ucuz olmalı”
Manisa Eczacı Odası Başkanı olarak, ilaç fiyatlarındaki güncelleme ve ilaç yokluğu sorununun çözümü için daha köklü adımların atılması gerektiğini belirten Devrim Balı, “Tüm paydaşların görüşlerinin alındığı sağlam bir düzenleme yapılarak, halkın ilaçlara ulaşımının ve sağlık hizmetlerine erişiminin tehdit altında kalmayacağı bir sistem acilen oluşturulmalı. İlaç ticari bir ürün değildir. Toplumun her kesimince erişilebilir ve ucuz olmalıdır. Bu kriterleri sağlamak kamunun birincil önceliği olmalı.”
Balı, eczacıların yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, şunları söyledi: "Eczacılar olarak mesleğimizi sürdüremez noktaya sürükleniyoruz. Topluma en yakın sağlık danışmanı ve birinci basamak sağlık hizmet sunucusu olarak, artan kira, personel ve işletme giderleri nedeniyle zor bir durumdayız. İlaç Fiyat Kararnamesinde yapılacak düzenlemelerle ülkemizin her köşesine güvenilir ilaç ve sağlık hizmeti sunmaya çalışan biz eczacılara, ilaç fiyatlarından bağımsız bir meslek hakkının tanımlanması elzemdir." dedi.

[ilgili-haber=22122]