İMO Manisa Şubesi  Marmara depreminin 25’inci yılında bir açıklama yayınladı. Marmara depreminin Türkiye tarihinin yaşadığı en kötü doğal afet olarak adlandırdı. Basın açıklamasında Marmara depreminin üzerinden çeyrek asır geçtiğini vurgulayan İMO Manisa Şubesi, 6  Şubat ‘Asrın Felaketi’ olarak adlandırılan depreme de değindi.

Konutların yüzde 12'si tamamlandı

Depremde konutlarının yalnızca yüzde 12’sinin tamamlandığını açıklayan İMO Manisa Şubesi,  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın depremzedelere 1 yıl içerisinde 650 bin konutu depremzedelere teslim edeceğini belirtti.

İMO Manisa, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının TOKİ verilerine göre sadece  yüzde 12’sinin tamamlandığını açıkladı. 11 ilde yüzde 90’ın  üstünde tamamlanmış konut sayısının 38 bin 229 olduğunu  vurguladı.  Yaptıkları basın açıklamasında deprem bölgelerindeki tamamlanan konut sayılarını da veren İMO Manisa Şubesi TOKİ’nin son 20 yılda 700 bin konut yaptığını belirtti.

"Türkiye'de 6-7 milyon riskli yapı var"

TOKİ’nin bu kadar kısa sürede 650 bin konut sayısı hedefine ulaşmasının bir muamma olduğunu söyleyen İMO Manisa Şubesi Türkiye genelinde 6-7 milyon riskli yapı olduğunu ve bu yapıların dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.

Son olarak yaptığı Basın açıklamasında ‘mevcut yapı stokunun durumunun iyileştirilmesi için Büyük Marmara Depreminden bu yana geçen 25 yıl adeta boşuna harcanmıştır.’ ifadeleri kullanıldı

İMO Manisa Şubesi yaptığı basın açıklamasında;

“İktidarın yaptığı açıklamalarda ifade ettiği sayısal verilerin büyük oranda halkı yanıltmaya yönelik olduğu görülmektedir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart 2023’te yaptığı açıklamada 319 bini 1 yıl içinde olmak üzere toplam 650 bin yeni konutun depremzedelere teslim edileceğini duyurmuştur. Oysa Temmuz 2024 itibariyle TOKİ’nin verilerine göre 11 ilde projesi yüzde 90’ın üzerinde tamamlanmış olan konut sayısı yalnızca 38.229’dur. Yani bir yılda tamamlanacağı iddia edilen 319 bin konutun ancak yüzde 12’si tamamlanma aşamasına gelmiştir.

Son 20 yılda 700 bin civarında konut inşa eden TOKİ’nin bu kadar kısa sürede söz verilen bu hedefe nasıl ulaşabileceği ise tam bir muammadır.

6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen ve 11 ili etkileyen büyük depremin yarattığı konut üretimi ihtiyacının yanı sıra, Meclis Raporunda ifade edildiği üzere ülke genelinde 6-7 milyon riskli yapının dönüştürülmesi gerekmektedir. Mevcut yapı stokunun durumunun iyileştirilmesi için Büyük Marmara Depreminden bu yana geçen 25 yıl adeta boşuna harcanmıştır. Yapılarımızın büyük çoğunluğu olası bir büyük depremde yıkılmayı beklemektedir.” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ