Son günlerde ve özellikle Manisa’da kadına şiddet olayları patlak verdi. Uzmanlar bu konuda kadınların destek alması için gerekli yardımların almasını öneriyor.

Geçtiğimiz gün Manisa’nın Akhisar ilçesinde yaşanan kadına şiddet olayı Türkiye’nin gündemine oturmuştu. Psikiyatrist Dr. Sezen Türkoğlu Ekmen, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bakan Yerlikaya Duyurdu!  Jandarma Astsubay Çavuş Mehmet Fatih Çangır şehit oldu Bakan Yerlikaya Duyurdu! Jandarma Astsubay Çavuş Mehmet Fatih Çangır şehit oldu

Ekmen, kadına yönelik şiddetin temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yattığını belirtti. Ekmen, kadınların yaşamları boyunca bu beklentilere uygun hareket etmeye çalışırken, maruz kaldıkları şiddeti tanımlamakta zorlandıklarını ve normalleştirdiklerini söyledi.

"Şiddet, sadece fiziksel olarak algılanıyor"

Birçok kadının şiddeti sadece fiziksel olarak tanımladığını öne süren Ekmen,

"Kadınlar, sözel, psikolojik ve cinsel şiddetin şiddet tanımı içinde olduğunu bilmiyorlar. Bu durumun, kadınların kendi kimliklerine sahip çıkmalarını zorlaştırdığını ve isteklerinin başkaları tarafından onaylanması beklentisinin bir nevi ‘kader’ olarak algılanmasına yol açıyor" ifadelerini kullandı. 

“Şiddet görenler yardım talep etmiyor”

Dr. Sezen Türkoğlu Ekmen, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için farkındalık çalışmalarının artırılması gerektiğini belirterek,

“Şiddet mağduru kadınların çoğu, yaşadıkları durumu normalleştirdikleri için yardım talep etmiyor ya da depresyon, kaygı gibi psikolojik yanıtlar göstermelerine rağmen profesyonel destek aramaktan kaçınıyorlar.  Kadınların kendi kimliklerine sahip çıkmaları ve maruz kaldıkları her türlü şiddeti tanımaları, bu döngüyü kırmanın ilk adımı olacaktır" diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: HİLAL YİĞİT