Kafein,60’dan fazla bitkide bulunan, beyin ve sinir sistemini uyararak aktivitesini artıran bir uyarıcı alkaloiddir. Kafein; Kakao, kola,enerji içeceği, çay çeşitleri ve kahve çeşitlerinde bulunur.  

Kafeinin Vücuda Etkileri Nelerdir?
Doğal bir uyarıcı olan kafein beyni uyararak kişinin zinde kalmasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra hafızayı güçlendirerek odaklanmayı arttırır. Günde normal bir insan 300 mg'a kadar kafein alabilir. Ayrıca yaşlılarda ve çocuklarda kafein tüketimine dikkat edilmelidir. Çocuklar büyüme çağında oldukları için kafein tüketimi önerilmemektedir. Yaşlılarda kalp problemleri olabildiği için yüksek kafein tüketimi kalp ritmi bozukluğu veya solunum sıkıntısı gibi sorunlara sebebiyet çıkarabilir. 

kahva

Kafeinin Faydaları; 
Kanda oksijen taşınmasını hızlandırır, hafızayı dinç tutar, baş ağrısına ve migrene iyi gelir, yağ yakımını hızlandırıcı etkileri vardır, konsantrasyonu artırır, sinirlerin uyarılmasını sağlayarak odaklanmayı arttırır ve enerji verir.

Kafeinin Zararları; 
Ülser gastrit ve reflü, uykusuzluk, tansiyon dengesizliği, anksiyete nöbetleri, fiziksel ve ruhsal bozukluklar, baş ağrısı, vitamin ve mineral kaybı, bağlama kapasitesinin yükselmesi, kalsiyum eksikliği, vücuttaki zararlı asitlerin artması ve sürekli sinirlilik hali gibi...

Manisa’da 18 Aralık 2024 Çarşamba  nöbetçi eczaneler! Manisa’da 18 Aralık 2024 Çarşamba nöbetçi eczaneler!

Kafein Bağımlılığı/Yoksunluk Belirtileri
Kronik Baş ağrısı, ellerde ve dudaklarda titreme, kalp ritim dengesizliği, dehidrasyon ve tansiyon yükselmesi.

Kaynak: CANAN SÜRGİT