Vatandaşlar tarafından son zamanlarda enflasyonun etkisiyle tartışılan 200 liralık banknotun değeri sık sık gündeme gelmeye devam ediyor. Başta İsviçre olmak üzere birçok ülkede nakit para kullanımı sıfıra inmişken, Türkiye’de ise nakit para oldukça kullanılmaya devam ediyor. En büyük banknot 200 liranın enflasyon karşısında değer kaybetmesinin arından ise akıllarda ‘Türkiye’de yeni banknotlar mı üretilecek yoksa dijital paraya mı geçeceğiz?’ sorusu oluştu.
İslam Memiş ise, son zamanlarda tartışmalara yol açan konu ile ilgili;
“200 TL'lik banknot yerine maksimum 100 TL'lik banknot basılabilir. Türkiye'de dijital bankacılık lisansları verildi ve geleneksel bankacılık modeli değişmeye başladı" ifadelerini kullandı.
Yeni banknotlar basılmayacak mı?
Şu an tedavüldeki en yüksek banknot olan 200 TL, enflasyon karşısında alım gücünü yitirmeye başlarken, 2024'ün son aylarında 500 ve 1000 TL'lik banknotların basılacağı iddia edilmişti. Ancak Merkez Bankası, bu iddiaları yalanladı. İslam Memiş, yeni banknotların basılmamasının sebebini açıklarken 2030 yılına dikkat çekti.
Kağıt paralar kalkacak mı?
Kağıt paraların geleceği merak konusu olurken, dijitalleşme sürecinin finans dünyasını köklü şekilde değiştirdiği gözler önüne serildi. Banka şubelerinin kapanması, dolandırıcılık vakalarının artış göstermesi ve finans sisteminin neredeyse tamamen dijitale taşınması, özellikle yaşlı nesil için adaptasyon sorunlarını beraberinde getiriyor. 2009 yılında tedavüle giren 200 TL'nin toplam banknotlardaki payının %16'dan %80,4'e ulaştığı bilgisine ulaşıldı.
Dijital para dönemi kapıda
Dünya genelinde merkez bankaları dijital para projelerine odaklanırken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da bu konuda çalışmalar yürütüyor. Şu ana kadar üç fazdan oluşan dijital para denemelerinin başarıyla tamamlandığı belirtilirken, yakın gelecekte dijital paralara geçiş sürecinin resmen başlayabileceği vurgulandı.