Kaya Koruğu Nedir? Kaya Koruğu Sağlıkta ve Tarımda Neden Bu Kadar Önemli? Kaya koruğu, doğanın sunduğu eşsiz bir hediye olarak bilinir.
Kaya koruğu, doğada kendiliğinden yetişen şifalı bitki türleri arasında yer alır. Baharatlı aroması, bulunduğu yiyeceklere tat katarken turşu veya salata olarak da tüketilebilir. Ana yemeğin yanında garnitür olarak tercih edilen kaya koruğu, alternatif tıp tekniklerinde de öne çıkar.
Kaya Koruğu Nedir?
Damkoruğugiller familyasından olan kaya koruğu bitkisi, yöresel olarak naserotu, saksıgüzeli veya kulak otu gibi isimler ile de anılır. Genellikle, dört mevsim Ege ve Akdeniz kayalıklarında yetişir.
Kaya Koruğunun Faydaları Nelerdir?
Kaya koruğu tiroid, sindirim sistemi ve cilt gibi vücudun birçok bölümüne faydası bulunan bir bitki türü olarak biliniyor.
Halk arasında Deniz rezenesi olarak da bilinen Kaya koruğu bitkisinin içerisinde; yüksek oranda C, E ve K vitaminleri, iyot, sülfat, pektin, karoteniod ve flavonoidler, antioksidanlar ve Omega-3 yağ asitleri yer alır.
Yüksek C vitamini ve mineral içeriği sayesinde birçok rahatsızlığın olumsuz etkisini azaltmaya yardımcı olan kaya koruğu faydaları şunlardır:
- Kaya koruğu doğal bir lif kaynağı olarak sindirime yardımcı olur
- Yapraklarının idrar söktürücü olarak kullanılabilir
- Antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri ile cilt sağlığına etkilidir
- Kemik gücü ve dayanıklılığı arttırır
- Antioksidan içeriğinin serbest radikallerin yarattığı oksidatif stresi azaltır
- Magnezyum ile uyku düzeninizi iyileştirir
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- İştah açıcı özelliği vardır
- Diş eti rahatsızlıklarına karşı etkilidir
- Tiroid hormonunun üretilmesini destekler
- Hücrelerin yenilenmesinde rol alır
- Kas zayıflığının etkilerini azaltır
- Yıpranan dokuların onarımına yardım eder
- Vücudu patojenlerden korur,
- Kan dolaşımına destek olur
Kaya Koruğu Zararları Var mı?
Vücudun hemen her yerine faydaları bulunsa da, fazla tüketildiği zaman zarar verme olasılığı yüksektir.
Kontrollü bir şekilde tüketilmesi gereken kaya koruğu bitkisi, tuz oranı yüksek bir üründür. Tansiyon hastalarının dikkat etmesi önemli bir detaydır.
Kayalık ve denizlerde bulunan vitamin ve mineraller ile yetişen kaya koruğu, doğal bir üründür. Vücudunda magnezyum, sodyum, kalsiyum ve C vitamini gibi bileşenlerin yüksek olduğu kişilerin tüketmemesi önerilir. İçindeki herhangi bir maddeye alerjik reaksiyon gösteren kişilerin doktora başvurması gerekir.
Kaya Koruğu Nasıl Tüketilir?
Kaya Koruğunu salata, meze, turşu veya sos olarak tüketilebileceğiniz gibi krem yaparak cilt üzerine sürebilirsiniz.
Ekşi ve tuzlu bir lezzete sahip olan bu bitki türü, balık yemeklerinin yanında meze olarak sofralara lezzet katar. Salamurası yapılan kaya koruğu turşusu, özellikle Anamur ve Silifke'de yerel halkın sofralarında önemli bir rol oynar. Turşu ile benzerlik gösteren salamura, lezzetli bir tarif olarak tüketilir. Zeytinyağlı ve sarımsak ile harmanlanan salata, tadı sayesinde kendisine hayran bırakır. Dereotu, maydanoz ve limon ile birlikte karıştırılır. Baharatlı bir tadı olan bu bitki, hemen her yemeğin yanına yakışır.
[ilgili-haber=32708]