Hükümet, kiralık ev fiyatlarındaki fahiş artışı durdurmak amacıyla 2024 yılının temmuz ayına kadar geçerli olacak şekilde yüzde 25 zam sınırı getirdi. Ancak ev sahipleri bu uygulamaya, enflasyonun çok altında kaldığı gerekçesiyle tepki gösteriyor. Ev sahipleri, evlerini daha yüksek rakamdan kiralamak amacıyla kiracılara çeşitli gerekçelerle tahliye davaları açmaya başladı. İki taraf arasındaki anlaşmazlığa son vermek için Arabuluculuk uygulaması 1 Eylül itibariyle başlıyor.
KİRACI VE EV SAHİBİ KARŞI KARŞIYA
Ekonomideki dalgalanmaları gerekçe göstererek çareyi kiracılarına zam yapmakta bulan ev sahipleriyle, yapılan bu zamlara karşı çıkan kiracılar arasındaki ipler kopma noktasına geldi. Tam da bu noktada Arabulucu Av. Özden Öz Arcak, 1 Eylül’de uygulanacak arabuluculuğun detaylarını anlattı. Av. Özden Öz Arcak, “1 Eylül itibariyle kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk zorunlu hale geliyor. Öncesinde de ihtiyari olarak başvuru mümkündü  ama 1 Eylül’den itibaren kira uyuşmazlıklarına ilişkin açılacak her dava öncesinde arabuluculuğa başvurmak zorunlu” dedi.
“ANLAŞMA METNİ MAHKEME KARARIYLA AYNI NİTELİKTE”
Arabuluculuğun iki taraf arasında uzlaşı sağlamayı amaçladığını ifade eden Av. Öden Öz Arcak, “Arabuluculuk, tarafların bir araya gelmesiyle anlaşmazlık yaşadıkları konuyu oturup konuşmasıdır. Arabulucu burada bir taraf değildir, karar mercide değildir. Taraflar, kendi hür iradeleriyle ortak bir karara varırlar. Anlaşma olması durumunda imzalanacak anlaşma metni bir ilam hükmündedir. Yani bir mahkeme kararıyla aynı niteliğe sahiptir. Buradaki amaç, kira uyuşmazlıklarında özellikle kiracı ve ev sahibi arasında son zamanlarda yaşanan çekişmeleri, artan dava sayılarının önüne geçmektir. Bu uygulamanın iyi olacağını düşünüyoruz. Davalar da yoğunluktan dolayı bu süreç çok uzun zamanlar alabiliyor. Bu süreç içerisinde her iki taraf da yıpranıyor. Arabuluculuk bunun önüne geçecektir” diye konuştu. 
Arcak, kat mülkiyetine ilişkin konularda ve komşu ile alakalı sıkıntılarda açılacak tüm davalarda arabuluculuğun zorunlu olduğunu belirterek, “Dava açılmadan önce bir arabuluculuğa başvuru yapılması gerekmekte. Eğer ki uzlaşı sağlanamaması durumunda da dava yoluna gidilir” şeklinde konuştu.
“ARABULUCULUKLA ÇÖZÜME KAVUŞACAK”
Arcak, “Kira ile ilgili tahliye davaları ya da kira artırım sebebiyle dava yoluna gidilmek isteniyorsa ya adliyeye gelip arabuluculuk bürolarına başvuruda bulunacaklar ya da iki tarafında anlaştığı güvendiği bir arabulucuya gidip bu süreci başlatabilirler. Kira uyuşmazlıklarında toplumsal barışın sağlanacağına inanıyoruz. Artan dava sayılarının da göz önüne alındığında uzun süren yargılama sebebiyle, aslında iki tarafında kaybettiği bir durum, arabuluculukla çözüme kavuşacaktır” ifadelerini kullandı.   [ilgili-haber=30569]