Türkiye'de kiracı ve ev sahipleri arasında gerilime yol açan kira kontratlarına yönelik yeni bir düzenleme getiriliyor. Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, e-kira kontratı uygulaması hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Tanrıvermiş, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2023 yılında beyanname veren ev sahibi sayısını 1,8 milyon olarak açıkladığını hatırlatarak, yaklaşık 3,7 milyon ev sahibinin asgari beyanname vermediğini belirtti. Bu durumun, kira sözleşmelerinin kayıt dışı olmasına ve piyasa şeffaflığının azalmasına yol açtığını vurgulandı.

Kira Kontratlarında Yeni Dönem Ev Sahipleri Bunu Yapmak Zorunda! (1)

Bakan Yerlikaya Duyurdu!  Jandarma Astsubay Çavuş Mehmet Fatih Çangır şehit oldu Bakan Yerlikaya Duyurdu! Jandarma Astsubay Çavuş Mehmet Fatih Çangır şehit oldu

“Fahiş kira artışları tespit edilecek”

Yeni dönemde uygulanacak e-kira kontratının avantajlarına değinen Tanrıvermiş, şunları söyledi:

"E-kira kontratları ile kira sözleşmeleri Merkezi Takip Sistemi'ne alınacak. Bu durum hem ev sahipleri hem de kiracılar için daha şeffaf bir piyasa oluşmasına olanak tanıyacak. Ayrıca, kira sözleşmelerinin kayıtdışı olmasının önüne geçilecek. Kamu otoriteleri ve uzmanlar, yerleşim yerlerindeki kiralık konut ve iş yerlerini daha etkin şekilde inceleyebilecek ve fahiş kira artışlarını daha kolay tespit edebilecek. Konut piyasasındaki kira, boşluk ve aidat gibi veriler, daha doğru ve güvenilir biçimde elde edilecek. Kiralanan gayrimenkullerin kayıt altına alınması, beyanname sınırının dışında kalan konutların ve emsal kira üzerinden vergilendirilmesi gereken maliklerin kolaylıkla tespit edilmesine olanak sağlayacak. Bu yolla gayrimenkul sermaye gelirlerinin rasyonel bir şekilde vergilendirilmesi sağlanacak ve vergi gelirlerinde ciddi bir artış sağlanacak." Yeni kira sistemi kapsamında, kira sözleşmeleri e-Devlet üzerinden yapılacak ve bu sistemle birlikte kiracı ve ev sahipleri arasındaki ilişkilerin daha düzenli ve şeffaf hale gelmesi hedefleniyor.

Kira Kontratlarında Yeni Dönem Ev Sahipleri Bunu Yapmak Zorunda! (4)

Kira Kontratlarında Yeni Dönem Ev Sahipleri Bunu Yapmak Zorunda! (3) 

Muhabir: ALİ GÖZEN