Manisa'nın Tarihi Zenginlikleri Yeniden Keşfediliyor Manisa'nın Tarihi Zenginlikleri Yeniden Keşfediliyor

Artvin, Erzurum, Nevşehir illerindeki peri bacalarına Manisa Kula’daki peribacaları namı diğer Kuladokya eşlik ediyor. 
Burgaz mevkiinde Gediz Nehri’nin üst kısmında bulunan Kula Peribacaları ısı değişiklikleri, yağmur, rüzgar ve erozyon etkisiyle oluşmuş. Kula’da peribacaları, akarsuların günümüzden 14-15 milyon yıl önce biriktirmiş olduğu alüvyon depolar içinde gelişmişlerdir. 
Bu bacaların yumuşak kayaçlardan oluşan alt kısmı, gövde olarak adlandırılır. Gövdeyi erozyona karşı koruyan ve nispeten daha sert kayalardan oluşan üst kısmına ise takke adı verilir
Türkiye’nin en genç volkanına ev sahipliği yapan Kula’da, volkanlardan çıkan lavların katılaşması sonucu volkanik kayaçlar oluşmuştur. Burada 80 adetten fazla volkan konisi bulunuyor. Bu alandaki ilk volkan patlamasının 1.2 milyon yıl önce, son volkan patlamasının ise 10 bin yıl önce yaşandığı tahmin ediliyor. Günümüzde halen oluşum devam etmektedir.
Kula Peribacalarına Nasıl Gidilir? 
Kula Peri Bacaları Manisa ili Kula ilçesine bağlı Burgaz köyü civarında bulunuyor. Kula ilçe merkezine 16 km mesafede yer alıyor. Kula-Ankara yolu üzerinde bulunan Gediz Köprüsü'nü geçtikten 100 metre sonra sola kıvrılan patika yolu takip ederek ulaşabilirsiniz.
Peri bacalarının bozulmadan korunabilmesi için 37,5 hektarlık alan doğal sit ilan edilmiş. Kula Volkanik Jeoparkı, aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve tek Jeoparkı olma özelliğine de sahip.
Kula Peribacaları'nın girişi ücretsiz. 24 saat açık olan bu tabiat anıtını dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Kula Peribacaları bölgesinde kamp yapma imkanı da mevcut. Derleyen: Derya Öztürk