Etli yemeklerin yanında C vitamini yönünden zengin besinlerin tercih edilmesinin demir emilimini arttıracağını dile getiren Diyetisyen Enez Baş,

Uzmanlardan uyarı; “Üzümü çekirdeği ile yiyin” Uzmanlardan uyarı; “Üzümü çekirdeği ile yiyin”

“Öğünlere bol limonlu salata, ev yapımı portakal, mandalina suyu ya da limonata eklemek yerinde olacaktır. Ayrıca etli yemeklerin yanında ayran, yoğurt tüketimi demir emilimini azaltacağı için tercih edilmemelidir” dedi.

Pişirme yöntemi olarak haşlama ya da ızgarada pişirme yöntemlerini tavsiye eden Diyetisyen Enez Baş kızartma işleminden uzak durmak gerektiğinin altını çizdi. Sakatatların kolesterol içeriği fazla olduğu için sakatat tüketimini de minimumda tutmak gerektiğini belirterek özellikle hava sıcaklıklarının arttığı bu dönemde su tüketimine daha çok özen gösterilmesi, günde 2-3 litre su içilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların bu süreçte daha dikkatli olmaları ve uyguladıkları diyete bayram süresince de devam etmeleri gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Enez Baş,

“Bayramda alınan enerjiyi dengelemek için en azından yürüyüş ve spor aktiviteleri için fırsat oluşturulmalıdır. Fiziksel aktivitenin kan şekeri ve kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye ve bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı olduğu unutulmamalıdır. Fiziksel aktiviteyi arttırmak için bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmeli ve haftada 2-3 gün en az 30-45 dakikalık yürüyüşler yapılmalıdır” dedi.

Kaynak: İHA