Yetişkin bir insanın yaşayabileceği ya da duyabileceği en kötü haber bir çocuğun yaşadığı kötü hastalık olmalı diye düşünüyorum.
Hayat ile ilgili pek çok şeyi tamamlamış bizler ve bir yandan da hayatını tam yaşamadan hastalığa yakalanan çocuklar.
Kimin başına gelirse gelsin kötü bir hastalığa yakalanmak sonunu bilmediğimiz yolculuk gibi …
Yeğenimin oğlu Çağan da işte böyle yakalanmıştı Lösemiye. Henüz 4 yaşındaydı. Annesi iştahsızlığını fark etmiş kan testlerini yaptırınca da ortaya çıkmıştı. İlk duyduğumda bir çocuğun başına böyle bir şey nasıl gelir diye idrak edememiştim.
Çağan, İzmir’de ailesi ile yaşarken bu hastalık aşamasında  9 Eylül Üniversitesinden, Antalya Akdeniz Üniversitesine sevk edilmiş uzunca süren bir tedavi dönemi başlamıştı.
Artık bir çocuk farkında olmadan uzun soluklu başka bir dünyanın içinde olacaktı.
Tedavi süresi 2 yıl sürdü. Lösemili Çocuklar Vakfı konudan haberdar olduğu için Çağan ve onun kaderini yaşayan çocukların yanına oldular. Tüm giderleri ile ilgilenip moral ve motivasyonları için ellerinden geleni yaptılar. Hatta bir ara Haluk Levent abileri onlar için şarkılar bile söyledi hastanede.
Bizler, uzaktan gözlemci olarak üzülerek yaşadık tüm bunları. Çağan ise minicik bedeninin kaldırabileceği yükün ağırlığı ile, en zorunu başardı. Şimdi sağlıklı bir çocuk olarak yine kontrolleri aksatılmadan devam ediyor hayat yoluna.
Ya geri de bıraktığı arkadaşları…
Çocukluk çağındaki kanser vakalarının %35'ini lösemiler oluşturur ve birinci sıradadır. Türkiye’de her yıl 16 yaşın altında 1200-1500 yeni lösemili çocuk vakası bildirilmektedir. Lösemi her yaşta görülmektedir. En sık çocukluk çağında 2-5 yaşlarında artmaktadır. 1 yaşın altında, 10 yaşın üstündeki yeni vakalarda tedaviye cevap azalmaktadır.
Bir sürü bebek ya da çocuk bu kötü hastalığa yakalanıyor. Üstelik hepsi Çağan kadar şanslı değil.
Lösemili Çocuklar Vakfı, işte bu güzel çocuklarımız için 5.883.585 gönüllü destekçisi ile çalışıyor.
Çağan bu hastalığa yakalandıktan sonra vakfın internet sitesini incelemiştim. Oldukça disiplinli ve iyi çalıştıklarına şahit olmuştum.
Ülkemizde lösemi gerçeği var ne yazık ki. Lösev gibi bir vakfın, böyle bir amaca hizmet etmesi bizler için şans gerçekten. Bu ciddi hastalık için hem vakfın hem de gönüllülerin olması da bulunmaz bir nimet.
Şu anda Lösev’e kayıtlı 72.847 hasta var. İncelemek isterseniz www.losev.gov.tr adresi üzerinden görebileceksiniz.

2-8 Kasım tarihi aralığı Lösemili Çocuklar Haftası değerli okurlar. Biz ne kadar sağlıklı olursak olalım gelecekte ne olacağımız meçhul. Yakınlarımızın ya da bizim, bu türden hastalıklarla karşılaşmamız olasılığı cebimizde daima   duruyor.
Yarınlarımıza bu güzel çocuklarımıza destek olmak isterseniz www.losev.gov.tr adresi üzerinde tüm detaylar yazıyor. 
Dün biz de onlar gibi çocuktuk. Şimdi onlarda en iyi şartlarda büyümeyi bekliyorlar. Ele ele verirsek başarabiliriz.

Sağlıkla Kalın.