Başkan Akın: "Kimse siyasi rantın peşinde koşmasın" Başkan Akın: "Kimse siyasi rantın peşinde koşmasın"

Manisa Büyükşehir Belediyesi 2022 yılı Sayıştay Denetim Raporları yayımlandı. Sayıştay Denetçileri yapılan inceleme sonunda Manisa Büyükşehir Belediyesiyle ilgili çok sayı da eksikliği ortaya çıkardı.    


GERÇEKLER GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçınkaya, Kasım ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Sayıştay raporuyla ilgili, hiçbir kamu zararının olmadığını ve belediyenin denetimden yüzünün akıyla çıktığını dile getirmişti. Yalçınkaya, raporun tavsiye ve öneri şeklinde olduğunu belirtirken Sayıştay’dan Büyükşehir’e bomba etkisi yaratacak uyarılar geldi. 

Sayıştay tarafından gerçekleştirilen denetim sonucunda Manisa Büyükşehir Belediyesinde istihdam edilen işçiler ile hizmet alımı karşılığında çalıştırılan işçilere, 4857 sayılı İş Kanunu’nda azami süre olarak belirtilen yıllık 270 saati aşan sürelerde fazla çalışma yaptırıldığı belirlendi.

KANUN 270 SAATİ AŞAMAZ DEDİ AMA BÜYÜKŞEHİR HIZ SINIRINI AŞTI
Roporda, “4857 sayılı İş Kanunu’nun “Fazla çalışma ücreti” başlıklı 41’inci maddesinin sekizinci T.C. Sayıştay Başkanlığı Manisa Büyükşehir Belediyesi 2022 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 33 fıkrasında; fazla çalışma süresi toplamının bir yılda iki yüz yetmiş saatten fazla olamayacağı hüküm altına alınmıştır. 06.04.2004 tarihli ve 25425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği’nin “Fazla Çalışmada Sınır” başlıklı 5’inci maddesinde; fazla çalışma süresinin toplamının bir yılda iki yüz yetmiş saatten fazla olamayacağı ve bu süre sınırının, işyerlerine veya yürütülen işlere ilişkin değil işçilerin şahıslarına ilişkin olduğu ifade edilmektedir.” Denildi. 

DAYAN DAYANABİLİRSEN
Buna göre, yapılan incelemede, Büyükşehir Belediyesinde istihdam edilen işçilerden 12 kişinin, 270 saati aşacak şekilde 523, 518, 509, 492, 490 saat gibi sürelerle, hizmet alımı karşılığında istihdam edilen işçilerden ise 709 kişinin, mevcut çalışma fazla çalışma süresini aşacak şekilde 654, 640, 591, 580, 576 saat gibi fazla çalışma sürelerinin 4857 sayılı Kanun’da belirlenen üst limiti aştığı tespit edildi. 


SAYIŞTAY BELEDİYEDEN DÜZENLEME İSTEDİ
Sayıştay, konu kapsamında sonuç olarak, “Bu itibarla, mevzuata aykırı hareket etmemek amacıyla belediye uhdesinde istihdam olunan ve hizmet alımı karşılığında temin edilen işçilerin 4857 sayılı İş Kanunu’na uygun olarak fazla mesai sürelerinin düzenlenmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ