Gördes Manisa’nın bir ilçesidir. Manisa il merkezinden 110 km uzaklıkta bulunana Gördes nüfus olarak 35 bin kişiden oluşuyor. Nüfusu her ne kadar insana az gelse de Gördes hala ülkemizde çokça bilinen turistik mekanlar arasında yer alır.
GÖRDES TARİHİ
İlk çağlarda Gördes'e Anadolu’nun birçok yerleşim yerlerinde isim olarak kullanılan "Gördes" denilmekteydi. Bugünkü Gördes Lidya'da bir şehir olup, daha sonraki devirlerde " Julia Gordes" adını almıştır.
Gördes kelimesi: Anadolu’nun birçok yerinde isim olarak kullanılır. Günümüzdeki, “Gördes Anadolu “kelimesi Yunanca, “Güneşin doğduğu yer” anlamına gelen “Anatolia”dan doğmuştur. Romalılar: doğuda kaldığından, buraya, “Doğu Toprağı” anlamında “Thema Anadolia” ismini vermişlerdir. Yabancı kaynaklarda Gördes ismi, “Guerdez” olarak geçer. Halk arasında ise, bölgeye ilk yerleşen "Kördost" adlı göçebelerin adının zamanla Gördes'e dönüştüğü ve bölgenin isminin buradan geldiği anlatılmaktadır.
Gördes, sırasıyla Persler, Makedonyalılar, Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluklarının egemenliklerinde kalmış; 1071 Malazgirt Savaşı'ndan kısa bir süre sonra Türklerin eline geçmiştir.
GÖRDES DİYİNCE AKLA GELEN LEZZETLER
Gördes deyince hepimiz aklına gelen o lezzetli yemekler neler hadi gelin hep birlikte bakalım;
Keşkek; Bölgede yaygın olan yemek Gördes’te de yaygın olarak bulunur. Gördes’te daha çok düğün olduğu zamanlarda yapılan bu yemek Gördes deyince aklımıza gelen ilk yemeklerden biridir.
Gelin kız tatlısı; Gördes’e özgü bir tatlı olup Ramazan aylarının vazgeçilmezi olan bu tatlı her Ramazan zamanı Gördes’in her yerinde bulabileceğiniz bir tatlıdır.
GÖRDES’TE GEZİLECEK YERLER
Herkesin Gördes’e gitmeden önce sorduğu bir diğer soru da şu “Gördes’te gezilecek yerler neler”. Gördes’in harika lezzetlerinin yanı sıra gezilip görülecek çok güzel yerleri ve tarihi yapıları vardır.
Gördes deyince aklımıza gelen ve Gördes’e gittiğimiz zaman kesinlikle gezilmesi geren yerlerin başında Makbule Hanım Heykeli ve Mezarı bulunuyor.
Makbule Hanım Heykeli; Milli Mücadele Dönemi'nde Manisa, Kütahya ve Balıkesir hattında düşmana karşı oluşturulan Kuvayı milliye hareketine katılan ve 17 Mart 1922'de girdiği çatışmada 20 yaşında şehit düşen Makbule Hanım'ın hatırası, memleketi Manisa'nın Gördes ilçesinde heykeli ile birlikte yaşatılıyor. Heykelinin yanı sıran makbule hanımın mezarı da Gördes’te bulunmaktadır.
15 Temmuz Şehitler Parkı (Saat Kulesi); 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Gördes halkının nöbet tuttuğu bir açık alan bulunuyor. Darbe girişimi atlatıldıktan sonra ise Gördes halkı için nöbet tuttukları alana bir park ve saat yapılıyor. Bu parka 15 Temmuz Şehitler Parkı (Saat Kulesi) ismi veriliyor.
Gördes eski tarihi Pazar Camii’si ; Eski Gördes’ten kalan bu cami aynı zaman da eski Gördes’ten kalan tek mimari eserdir. Gördes tarihi için büyük bir önem taşıyan bu camii restorasyon işlemleri sonrası eski haline geri dönmüştür. Restorasyon çalışmaları sonrası eski haline geri dönen Cami turistlerin ve orda yaşayan insanların Camiyi daha yakından tanıya bilmeleri için ziyarete açılmıştır.
Halı dükkanları; Gördes ilçesiyle sembolleşmiş denilebilecek halılar vardır. Halıyla o kadar bütünleşmiş bir ilçe olan Gördes için halı işçiliğinde atılan bazı düğümlere Gördes düğümü adı verilmiştir.
[ilgili-haber=33135]