Manisa Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz’den açıklama ve çağrı 

“İmar planının önüne engel koyan vebal altındadır” diyerek sert ifadeler kullanan Manisa Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, “Manisa'da yaşayanların ahı bedduası tutar. Bunlar kolay değil. Bu işler kul hakkı. Birilerinin hoşuna gitmedi diye veya birileri laf olsun diye buna engel oluyor. Manisa'da yaşayanların ahı, bedduası tutar. Bu işler kul hakkına girer. Çünkü kira ve konut fiyatlarının yükselmesinin nedeni bu ve herkesi etkiliyor” dedi. 


Yeni yılın gelmesiyle birlikte Manisa’da konut krizi büyüyor. Ev kiralarının artması, Manisa’nın imar sorunu gün yüzüne çıkarmaya başladı. Ev kiralarının yeni yılda artması, 35 yıldır imar sorunun devam etmesi ve engellenmesi Manisalılar tarafından tepkiyle karşılanıyor. 

Yeni yılın gelmesiyle birlikte Manisa’da konut krizine dair endişeler artmaya başladı. Özellikle ev kiralarındaki yükseliş, şehrin yıllardır süregelen imar sorununu yeniden gündeme taşıdı. Manisalılar, 35 yıldır çözülemeyen bu problemin konut fiyatlarına yansımasını tepkiyle karşılıyor.  Konut kiralarındaki artış hem mevcut sakinleri hem de Manisa’ya taşınmayı planlayan vatandaşları kara kara düşündürüyor.  

Şehirdeki imar problemleri nedeniyle yeni yapılaşmanın sınırlı kalması, arz-talep dengesini bozarak fiyatların yükselmesine yol açtı. Vatandaşlar, bu durumun hem ekonomik hem de sosyal açıdan büyük bir yük oluşturduğunu belirtiyor.  Manisa’da yaşayan vatandaşlar, yıllardır süregelen imar sorunlarının çözülmesi için yetkililere çağrıda bulunuyor. Şehrin bazı bölgelerinde altyapı eksikliği ve imar planlarının yenilenmemesi gibi sorunlar, yapılaşmayı engellerken, mevcut yapı stoğunun da yetersiz kalmasına neden oluyor. Bu durumun konut kiralarını artırdığına dikkat çeken vatandaşlar, yetkililerden acil adımlar atılmasını talep ediyor. Ev kiralarındaki artış, özellikle dar gelirli aileleri derinden etkiliyor. Pek çok aile, artan kira bedellerini karşılamakta zorlandığını ifade ederken, bazı vatandaşlar şehirde uygun fiyatlı konut bulmanın neredeyse imkânsız hale geldiğini söylüyor. Manisa Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, konu ile ilgili Manisa Meydan Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. 

Yeniden Refah Partisi Şehzadeler İlçe Başkanı Akın Atçı istifa etti! Yeniden Refah Partisi Şehzadeler İlçe Başkanı Akın Atçı istifa etti!

Fiyatlar yükseldi satışlar düştü!

Son yıllarda konutla ilgili sıkıntıların olduğunu belirten Manisa Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, “Fiyatların yükselmesinden dolayı satışların düşük olduğunu düşünüyoruz. Bunun da sebebi bankaların para musluğunu açmaması, kredi açmaması. Yani bugün bankaların uyguladığı konut faiz oranı yüzde 3’ün üzerinde. Yani bunu alıp da konut sahibi olmak bir hayli zor. Yani alırsın parayı ama nasıl ödersin konusu var. Dolayısıyla tabi ki maliyetlerin yükseldiği için maliyetler devamlı yükseldiği için inşaat maliyetleri, konutların düşme eğilimi olmaz. Yani bu eski köpük tabir ettiğimiz köpükler bitti. Ama normal seviyeye geldi. Ama bundan aşırı da konutların düşmesi mümkün değil. Ne kadar bankalar para musluğunu kapatsa da maliyetlerin yüksek oluşundan dolayı konutların her zaman için trendi yükseliyor. Tabi 2024 yılı ekim ve kasım ayları daha önceki yıllara nazaran baktığımızda yani 2023’e göre yüzde yüz artışlar söz konusu satışlarda. TÜİK'in araştırmalarına göre. Tabi ki bunu da sahada görmek gerekiyor. Türkiye genelinde 81 ilin içerisinde Manisa'da bu sıralamanın neresinde olduğunu ama TÜİK'in araştırmasına göre, ekim ve kasım aylarında Manisa'da bir hareketlenme oldu. Biz de bunu piyasada gözlüyoruz. Burada konut piyasası bir soluk aldırdı. Ama biliyorsunuz yani konut satışları veya inşa sektörü bir lokomotif olduğunu biliyorsunuz. Çünkü birçok kesime hitap ediyor. Yani bugün inşaat malzemesinden mobilyasından gençlerimizin evlenmesine varasıya kadar her türlü malzemeyi alıp içerisine koyabilecek bir şey ve piyasayı da hareketlendirecek bir konumda. Yani buna şunu diyebiliriz. Konut sektörü bir lokomotiftir” diye konuştu. 

Konut Lokomotif sektörler arasında

Konut sektörünün önü açıldığı zaman bütün işlerin rahatlayacağını dile getiren Bahattin Akyüz, “Çünkü lokomotif bir sektör. Dolayısıyla sordum. Suriyeliler geri dönüyor ama bizim Manisa’mızda hatırı sayılır kadar bir Suriyeli olduğunu, genellikle Güneydoğu, Doğu Anadolu ve büyük şehirler olarak İstanbul, İzmir, Ankara gibi yerlerde bulunuyorlardı. Bizler bunların da buralarda mülk edilmedi diyemeyiz ama çok nadiren, nadiren mülk edindi. Yani bunun çıkıp da o mülkler satılacak. Onlar giderken bunlar satılacak olayı da yok. 

"Ufak tefek sorunlar olabilir"

BYD’nin altyapı çalışmaları yaptığını ifade eden Akyüz, “Manisa'da altyapı oluşturarak inşaat sektöründen gelişmeler var. Manisa’nın doğu kısmına bakarsak Spil Kent olayı var. Şimdi tabi ki TOKİ, 5 bin 500 konut tamamlamadı. O tamamlanınca bir hayli yine sıkıntı azalacak. BYD otomobil fabrikası Manisa'ya geliyor. Onun her türlü altyapısı oluşmaya başladı. Çünkü bu konuda BYD firması da şirket de kendi çalışanının, personelini burada barındırma konusunda gerekli çalışmalar, altyapı çalışmalarına başladı. Özel müteahhitlerin yaptığı ve bitmek üzere olan ve bitecek olan inşaatlarımız var. Manisa'ya soluk aldırır. Çünkü dediğimiz gibi Sancaklıbozköy tarafında da TOKİ'miz var. İşte 5 bin konut Akgedik tarafında TOKİ'miz var. Burada sıkıntı olacağını sanmıyorum. Yani ufak tefek sıkıntılar olabilir. Sadece BYD'nin gelmesiyle olabilir. Ama BYD kendi içerisinde bunu çözdüğü zaman zaten yapılacak bir şey yok. Sanayiye de beyaz yakalı veya çalışan kalifiye elemanlar içinde sanayi böyle bir çalışma içerisinde böyle bir altyapıyı oluşturdu.  Konut üretimi yapacak” şeklinde konuştu. 

"İmar Planının altına taş koyan vebale girer"

Manisa’nın 35 yıllık imar sorunu olduğunu öne süren Bahattin Akyüz, son olarak şunları söyledi: “Buna değinmeden geçemeyeceğiz. Zaten bu bizi tıkayan nokta Manisa'yı tıkayan nokta. Çünkü Manisa’mız sanayi şehri, tarım şehri. Bir de tabi ki üniversitemiz var. Bu da çok önemli. Üniversite öğrencileri var ama bunların çoğu üniversitemizin çoğu sıkıntılarını devlet bir taraftan yurtlarla, özel yurtlar açarak özel yurtlar kiralayarak bu sorunu çözmeye çalıştı. Tabi ki yeterli mi? Yeterli değil ama yakın zamanda bunlar da inşallah sıkıntılar çözülecek diye ümit ediyorum. 35 yıllık bir imar sıkıntımız var. Bu tabi ki bütün illerde bu sıkıntı var ama bizim Manisa'mızda ayrı bir sıkıntı var. Biz 35 yıldan itibaren bu işi konuşuyoruz. ‘İmar imar imar’ diyoruz. Ama eğer Manisa'yı seven, bu şehri seven, bu şehre aşık olan insan bu şehrin önüne engel olmaması lazım. Biz görüyoruz ki bazı noktalarda bu çalışmalar yapılıyor. Ama birilerinin hoşuna gitmedi diye veya birileri laf olsun diye buna engel oluyor. Buradan birinci derecede elden yapamadığı zaman İzmir'e gidiyor. İzmir Şehir Planlayıcıları Odası geliyor Manisa'nın imarını mahkemeye verip reddettiriyor. Bunlar Manisa için çok üzücü bir olay. Manisa sevdalısı dahi olsa bu işi bu ihaneti, bu kadar ağır konuşmak zorundayız. İhaneti yapamaz, yapmaması lazım. Eğer bunda bir yanlışlık varsa, yanlış olan yerini her zaman biz bunu söylüyoruz. Yanlış olan yerini söyleyin, düzeltsinler. 

Manisa'da acilen imarın hayata geçmesi, siyasete sokulmadan, siyasetle falan ilgisi yok bunun. Manisa'nın önünün açılması ufkunun değişmesi ve Manisa esnafının ve halkının  feraha kavuşması için mutlaka imar lazım. Bu imarın önüne her ufak bir taş koyan bile vebal altına girer. Bunu da yapmaması lazım. Manisa'da yaşayanların ahı bedduası tutar. Bunlar kolay değil. Bu işler kul hakkı.”

Muhabir: ALİ GÖZEN