Yaz mevsiminde artış gösteren gıda zehirlenmeleriyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulunan Manisa İl Sağlık Müdürü Erol Karaca, vatandaşları uyardı.
Karaca, yaptığı açıklamada,
“İlimizde özellikle yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte oluşabilen gıda kaynaklı salgın ya da vaka olayları (gıda zehirlenmeleri) ile karşılaşmamak için gerekli tedbirlerin alınması kamu sağlığı ve tüketicilerin gıda güvenilirliği açısından önem taşımaktadır.
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte mikroorganizmaların çoğalması için uygun ortam oluşmakta, önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelmektedir. Bu etkenlerin yanı sıra kimyasal kirlilik de gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilmektedir“ dedi.
Aman dikkat!
Karaca,
“Mikroorganizmanın tipi, maruz kalma miktarı, bireyin yaşı ve genel sağlık durumu zehirlenmenin meydana gelmesini etkileyebilir. Bebekler, küçük çocuklar, 65 yaş üstü bireyler, gebeler, şeker, karaciğer hastalığı veya AIDS gibi kronik hastalığı olanlar, kemoterapi veya radyasyon tedavisi alan kanser hastaları bağışıklık sistemleri hızlı ve etkili bir şekilde yanıt veremeyeceği için zehirlenme açısından risk grubu olarak değerlendirilmektedir.Kontamine gıdanın tüketilmesinden sonra, en yaygın görülen belirtiler bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishaldir. Şiddetli ishal, zaman zaman kanlı olabilir. Bunun dışında baş ağrısı, halsizlik, ateş, üşüme titreme, ağız kuruluğu, idrara az çıkma veya hiç çıkmama, şikayetleri meydana gelebilir” diye konuştu.
"Zehnadiren bir haftayı bulabiliyor"
Zehirlenme belirtilerinin görülme süresinin farklılık gösterebileceğini vurgulayan Karaca,
“Belirtiler bazı zehirlenmelerde 1 saat içinde görülürken; çoğunda 12-48 saat içinde meydana gelir ve nadiren 1 haftayı bulabilir. Zehirlenme etkileri genellikle 1-3 gün sürer ancak bazı durumlarda 1 haftaya kadar devam edebilir. Pek çok insan 1 hafta içinde tamamen iyileşir” ifadelerini kullandı.
Hastalığın en etkili tedavisinin bol miktarda sıvı alınması olduğunu ifade eden Karaca,
“Çoğu vaka kendiliğinden ve tedavi ihtiyacı olmadan düzelse de, belirtilerin uzun sürdüğü ve sıvı kaybının fazla olduğu durumlarda sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” dedi.