Kurban Bayramı’na sayılı günler kala belediyeler hazırlıklarını tamamladı. Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ise hayvan sağlığı ile ilgili denetimlerine devam ediyor.  Kurban kesimiyle ilgili denetimlere de devam eden müdürlük, kurban etinin muhafazasına ilişkin açıklamalarda bulundu.
 Kurban etinin kesildikten hemen sonra tüketilmemesi vurgula açıklamada, 

“Kurban kesildikten sonra ilk 24 saat, 0-4 derece aralığında sıcaklıkta muhafaza edilmesi gerekir. Etler şoklanacaksa -30 derecede soğutuculu dolapta saklanıp, 1 yıl kadar muhafaza edilebilir.  -18 derecede saklanacaksa eğer, 6 ay ile 1 yıl içerisinde tüketilmesini tavsiye edilir. Kurban eti, kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Etin, yaklaşık 12-24 saat bekletilmesi gerekir. Kurban etinin bu süre aralığında dinlendirilmesi, hayvanın kesimi sırasında oluşan kas kasılması durumu olan “ölüm katılığı”nı (rigor motris) ortadan kaldırarak etin sert olmamasını sağlar.” İfadelerine yer verildi.

Başınızda sıkışma hissi varsa dikkat: Uzmanı nedenini açıkladı Başınızda sıkışma hissi varsa dikkat: Uzmanı nedenini açıkladı


 Halk sağlığına da dikkat çekilen açıklamada son olarak şu ifadeler yer verildi:

“Halk sağlığının korunması amacıyla kıyma çekimlerinin et ve et ürünleri konusunda faaliyet gösteren Bakanlığımızın kayıtlı/onaylı gıda işletmelerinde yapılması gerekmektedir. Kıymalık olarak tüketilecek etlerin 24 saatten fazla dolapta taze olarak bekletilmemesi gerekmekte olup 24 saat içerisinde direkt olarak tüketilmedir. Kıyma makinelerinin temizlik ve sıcaklık kontrolünün yapıldığından emin olunmalıdır. Sakatat ile etler aynı ortamda parçalanmamalı ve muhafaza edilmemelidir.”
 

Muhabir: DERYA ÖZTÜRK