Manisa Ticaret Borsası, Sultani Çekirdeksiz Üzümü'nde 2024-2025 Sezonu'nun açılışı ve geleneksel ilk çekirdeksiz kuru üzüm töreni programı gerçekleştirdi. Programa, 22. Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç, Manisa Valisi Enver Ünlü, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, AK Parti Manisa Milletvekili Tamer Akkal, Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, Manisa Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, AK Parti Manisa İl Başkanı Salih Hızlı, şube müdürleri ve çok sayıda çiftçi katıldı.
"Üzüm Manisa'mızın en büyük bereketidir"
Manisa'nın üzümü ve mesiriyle meşhur olduğunu ifade eden 22. Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç,
"Bağ bozumu şenliği, kuru üzümün takdim edildiği törenlere katılmayı arzu ederim. Sizlerle birlikte olmak istedim. Hepiniz çok büyük ilgi gösterdiniz. Davet edenlere teşekkür ediyorum. Katılanlara tekrar teşekkür ediyorum. Yeni Kuru üzüm mahsulümüz hayırlı, bereketli olsun inşallah. Zaten dışarıda da çok güzel bir öbek yapmışlar. Kuru üzümümüz bu sene çok kaliteli. Dekoltesi de iyi. Fiyatlar da çok iyi olacak. Bu sene hepimiz mutlu olacağız inşallah seneye de bu şekilde kalite bakımından dünya piyasaları bakımından hem üreticimizin kazancı bakımından da çok daha hazır olsun. Bunu temenni ederim. Tabii bu Manisa'mızın en büyük bereketidir. Allah bu toprakların lütfetmiş. Başka ürünler daha kaliteli olabiliyor. Ama Çekirdeksiz Sultani Üzüm kalitesi çok iyi. Çok şükür özellikle kendine göre Alaşehir, Sarıgöl, Salihli yerine göre bizim bölgemizde olmak üzere üzüm üretiminde çok iyi bir noktadayız. Yaş üzüm olarak da ihracatımız iyi. İç piyasada, dış piyasa bakımından da elde edilen gelir inşallah çok daha iyi olacak" şeklinde konuştu.
"500 milyon dolar gelir elde ediliyor"
Manisa'da üzümün emeğin ve bereketin ahengi olduğunu belirten Manisa Valisi Enver Ünlü,
"Manisa'mız, hem ülkede hem de uluslararası camiada ülkemizin nadide bir ili haline gelmiştir. Allah'a şükür ki bu anlamlı günde emeğin üzüm bağlarından salkım salkım gelmesine şahitlik ediyoruz. Manisa'mızda yaklaşık 871 dekar alanda 40 bin aile geçimini bağcılıktan sağlamaktadır. Çekirdeksiz, kurutmalık üzümün yüzde 92'si sofralık üzümün ise yaklaşık yüzde 20'si Manisamızda üretilmektedir. Kuru üzüm ihracatı ile ülkemize kıymetli çiftçilerimiz 500 milyon dolar gelir kazandırmaktadır. Manisa'da toprağın bereketi, katma değerli ürün üretmeyi hedefleyen çiftçilerimizin çalışkanlığı ile birleşince aralık ayı sonuna kadar ilimizde hasadı yapılabilir olmuştur. İlimizde yapılan yetiştiriciliği sayesinde iklim şartlarından bağımsız olarak yüksek kalitede ürün yetiştirilebilmekte. Bu da ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet gücümüzü arttırmaktadır. Eğer bugün buradaysak, bu anlamlı sözleri sizlere söyleyebiliyor, iletebiliyorsak bunun arkasında tüm Manisalı hemşehrilerimizin ve değerli çiftçilerimizin büyük emeği ve katkısı vardır. Emeği geçen her bir çiftimize özellikle üzüm üretiminde çalışan çiftçilerimize en samimi, içten şükranlarımı sunuyorum. Bu müstesna günün sadece üzüm ve üzüm üreticilerinin değil, tüm herkesin olduğunu da ifade etmek istiyorum. Manisa, üzüm değeriyle sadece bir veya birkaç günde değil her anında bu devlete sahip çıkmasını bilmiştir. Çiftçilerimiz yıl boyunca hayallerini, emeklerini ve alın terlerini üzümle harmanlayarak bu bereketi ortaya koyarak paylaşır. Hüzün, hayatımızın ve şehrimizin önemli bir parçasıdır. Bu yüzden böylesi bir günde çiftçilerimizi takdirle ifade etmek istiyorum. Üzüm bizim ağız tadımız. Şifa kaynağımız ve diğer dünya insanlarına selamımızdır. Manisa Valisi olarak göreve başladığım ilk günden itibaren Manisalı hemşehrilerimizin ve çiftçilerimizin en iyi hedeflediğini ve en iyinin peşinde olduğunu memnuniyetle müşahede ediyorum. Hedeflerimize ulaşmanız, daha çok üretmeniz, Daha çok katma değer sağlayabilmeniz adına devletimizin tüm kurum ve kuruluşları tüm imkanlarıyla sizlerin yanında. Bunu bilmenizi istiyorum. Bağda, bahçede, tarlada emeği olan tüm değerli çiftçilerimizi, yürekten tebrik ediyor, 2024-2025 sezonunun üzüm üreticilerimiz için bereketli olmasını temenni ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum" diye konuştu.
"En büyük sorunlardan bir tanesi su krizi"
Kuru üzümün Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinden biri olduğunu söyleyen CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu,
"Fındıktan sonra yılda yaklaşık 500 milyon dolara varan ihracat rakamları rast sağladığımız dünyanın en büyük üretici pozisyonunda olduğumuz ve dünyanın en büyük ihracatçısı pozisyonunda olduğumuz ülkemiz için bilhassa Manisa için hayati öneme faiz olan bir ürün. Bu sene 200 bin tonun üzerinde, geçtiğimiz sezon 2023-2024 sezonunda 200 bin tonun üzerinde ihracat rakamlarına ulaşılmış 450 milyon dolarlık bir rakam var. Herhalde bu ihracatın önemli bir kısmını yüzde 50'sini Avrupa Birliği ülkelerine yapmışız. Yaklaşık yüzde 25'ini de Birleşik Krallık'a yaptığımız hakikaten de önemli ürünlerden bir tanesi. Önümüzdeki süreçte bütün tarım ürünlerinde olduğu gibi Sultani Üzüm üreticisinin de kuru üzüm üreticisinin de en büyük problemlerinden bir tanesi hiç şüphe yok ki su krizi olacak. Bunu artık her geçen gün yaşayarak öğrenmeye başladık. Belirtilen gibi en önemli sorunlardan bir tanesi kuraklık, su, suyun kullanımı, suyun yönetimi, önümüzdeki süreçte en büyük en fazla düşünmemiz gereken konulardan bir tanesi haline gelecek. Ben hasbelkader geçtiğimiz dönemde bir araştırma komisyonu kurulmuştu. Kriziyle alakalı, iklim değişikliğiyle alakalı. Orada 4 ay boyunca görev almıştım. Özellikle Akdeniz Havzası ülkemizin de bulunduğu Akdeniz Havzası önümüzdeki süreçte krizinden en fazla darbeyi alacak olan bölge. Dünyada ve bilhassa Türkiye, bilhassa içinde bulunduğumuz Gediz Havzası da en fazla etkilenecek olan yerlerden bir tanesi. Yapılan simülasyonlarda, hesaplamalarda önümüzdeki 30 yıl içerisinde üzüm üretiminde yüzde 30'lara yakın kayıpların yaşanacağı öngörülmekteydi. Üreticilerimizle bir aradayız. Rekoltede ciddi bir eksilme olacağını görmekteyiz. Sergiler arzu edildiği gibi dolmuyor. Bunlar hakkında kafa yormamız gerekiyor. En büyük problemlerden bir tanesi ise Türkiye'de tarımsal üretim yapan üreticilerimizin yaş ortalamasının her geçen gün artması. Şu an 55 yaş ortalaması mevcut. Bu da tarımsal üretimimizi zorlaştırılmakta, zararlarla mücadele eden arkadaşlarımız var. Geçmiş yıllarla kıyasladıkları zaman tarımsal mücadelede bulunmak zorunda kalıyorlar. Bunları ciddi bir maliyet getirmekte. Herhalde onlardan bir tanesi tabii ki tarımsal girdi, enflasyonun açıklandığı yüzde 50'ye varan bir enflasyonla karşı karşıya. Tabi bunların hepsi üreticilerimizi olumsuz yönde etkilemekte. Özellikle bölgemizde sabitliği ve Alaşehir bölgesinde faaliyet göstermekte olan jeotermal elektrik santrallerinden kaynaklı topraklarımızda don oranının yüksekliğinden bahsedilmiş. Bu da özellikle üzümde, asmada ciddi sıkıntılar yaratmakta. Aynı şekilde yeraltı sularını da problemler yaratmakta. Yeraltı sularındaki bu oranı her geçen gün artmakta ilgili bölgede ve birçok su kuyusu kapanmayla karşı karşıya kalmış. Bu da bizim Manisa'da bulunan insanlar olarak düşünmemiz gereken, tedbir almamız gereken olaylardan bir tanesi" ifadelerini kullandı.
"Üzüm Manisa'mızın göz bebeğidir"
Manisa'da üzümün yüksek ihracatı olduğunu ve döviz getirisinin geçen yıllara göre artığını belirten AK Parti Manisa Milletvekili Tamer Akkal,
"Biliyoruz ki üzüm Manisa'mızın göz bebeği. Manisalı üreticimizin tüccarımızın geçim kaynakları arasında ilk sırada yer alıyor. Son yıllarda mevsimsel değişiklikler nedeniyle bazı dönemlerde rekolte ve kalitede bazı farklılıklar yaşan kuru üzüm ticareti bölgemizde hâlâ en önemli üründür. İlgili kurumlarımızın tespitlerinden biliyoruz. Çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin yüzde 22 düşüşe karşı ortalama ihraç fiyatının yüzde 30 artmasıyla bu sayede 2023-2024 sezonu sonunda çekirdeksiz kuru üzüm ithalatında 200 bin ton barajının aşılması ve 500 milyon dolarlık bir ihraç hedefi mevcuttur. Elbette daha büyük hedeflerimiz var. Hem borsamız hem birliklerimiz hem çiftçimiz hem de biz siyasetçilerin daha fazla gelir getirici politikalara yönelmemiz gerekiyor. Burada ilk önceliğimiz elbette üretim yapan alın terini toprağı akıtan çiftçimiz kazanırsa bu bir zincir olarak her kesime yansır. Kaliteden ödün vermeden ürünlerimizi heba etmeden piyasa Satışının sağlanması için elimizden geleni yapacağız. Biliyorsunuz her yıl olduğu gibi bu yıl da takip edeceğiz. Devletimiz bir değişkenlik gördüğü anda müdahalesini yapmaktan çekinmez, çiftçisini ezdirmez. Kuru üzüm sezonumuzun önce Manisa'mıza, sonra ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" açıklamasında bulundu.
"Dünya ticaretinin yarısına hakimiz"
Manisa'nın üzüm ihracatında çok iyi bir noktada olduğunu ileri süren Manisa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Özkasap, şunları söyledi:
"Her yıl ortalama yüzde 85’i Manisa’da üretilmekte olup, yüzde 90’ı Manisa’daki modern üzüm işletmelerimiz tarafından ihraç edilen dünya ticaretinin yarısına sahip olduğumuz, çekirdeksiz kuru üzümde, Manisa’mızın çok iyi bir noktada olduğunu gururla ifade etmek isterim. Bu ortak çabanın sonucu olarak, her yıl olduğu gibi bu sezonda başından bu yana çiftçilerimizle birlikte hareket ederek hastalık ve zararlılarla mücadele ettik. Bu mücademizde birlikte hareket ettiğimiz Manisa Üzüm Platformu üyelerimize ayrıca teşekkür ederim. Bu yüzden Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzüm’ünün üretiminden pazarlanmasına kadar, tüm aşamalarında, ürün bazında uzmanlaşma sağlanmış tek yer Manisa'dır.
Ayrıca bir sembol olmanın yanı sıra tarıma dayalı en önemli Milli gelir kaynaklarımız arasında yer alıyor. Üretimin iç ticareti ve ihracat verilerine baktığımızda sektörel kayıt ve raporlama sistemine göre 2023-2024 sezonu 31 Ağustos günü tamamlanacak, 1 Eylül itibariyle yeni sezona geçmiş olacağız. Temmuz sonu müstahsilden alım tescili verilerine göre, Manisa ve ilçelerimiz dahil tüm ticaret borsalarımızda kayıtlara giren Çekirdeksiz kuru üzüm miktarı 187 bin 304 tondur. 17 Ağustos tarihli son ihracat raporuna göre de gerçekleştirilen 203 bin 407 ton ihracat ile ülkemize 478 milyon dolar kazandırılmıştır. Türkiye’nin ihracatta prestij ürünü olan Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatındaki bu rakamın, önümüzdeki sene 500 milyon doların üzerinde olacağı bugünden görülüyor. Sağlanan bu yüksek milli gelir hacminin alt yapısında üreticilerimizin, tüccarlarımızın, sanayicilerimizin, ihracatçılarımızın, ilgili kamu idarelerimizin ve meslek kuruluşlarımızın hep birlikte ve aynı kalkınma hedefiyle sarf ettikleri yoğun emek ve çabaları yer almaktadır. Bilindiği üzere borsamızın çalışmalarıyla Türk patent ve marka kurumu nezdinde Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü için coğrafi işaret tescili alınmış bu çalışmayla tüm Manisalılara mal olacak. Tarihi bir sorumluluk yerine getirilmiştir.
Bunun yanında en büyük dış pazarımız olan Avrupa Birliği’ne tescil edilmesi için ürünün dosya başvurusu yapılmıştır. Stratejik bir ürün olduğundan Avrupa Birliği’ne gönderdiğimiz dosya ve kaynakları hassasiyetle incelenmektedir. Önümüzdeki yıl içinde inşallah beklediğimiz sonucu hayırlısı ile alacağımızı düşünüyoruz. Böylece Manisa’nın markalaşması sağlanarak, çiftçilerimizin katma değerli ürün üretme noktasında ürünün izlenilebirliliği, iç talep ve ihracat potansiyeli güçlenecek, üretildiği bölgenin ekonomi ve istihdamına da katkıda bulunacaktır. Kısacası üzümümüz artık Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da bir zenginliği haline gelecek. Türkiye, üzüm üretiminde, Dünyada sayılı ülkeler arasında yer aldığından, Manisalılar olarak üzümümüzün tanıtımına ve halkımızın bu ürünün gıda değerinden daha fazla faydalanmasına katkıda bulunmalıyız."