Manisa’da, baharın müjdeleyicisi olarak kabul edilen Nevruz Bayramı kutladı. 484 Uluslararası Mania Mesir Macunu Festivali Karma töreniyle birlikte kutlanan Nevruz Bayram’ında renkli görüntüler ortaya çıktı. Cumhuriyet Meydanında gerçekleşen programa Manisa Valisi Enver Ünlü, AK Parti Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, MHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, CHP Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Bekir Başevirgen, Manisa protokolü katıldı.
Azerbaycan Kafkas Halk oyunlarının gösteri yaptığı kutlamada öğrenciler şiir okudu. Protokol üyeleri yumurta kırdı, örste demir dövdü. Ateşin üzerinden atladı.
Kutlamalar sonrasında geleneksel mesir karma töreni kortej yürüyüşü gerçekleşti. Şehzadeler Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde Sultan Camii Külliyesi’ne kadar yürüyüş sonrasında mesir karma töreni düzenlendi.
Törene Manisa Valisi Enver Ünlü, AK Parti Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, AK Parti Manisa Milletvekili Mücahit Arınç, MHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, CHP Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Bekir Başevirgen, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Manisa İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Zafer Tombul, Manisa İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, AK Parti Manisa İl Başkanı Salih Hızlı, CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalpler, MHP Manisa İl Başkanı Cüneyt Tosuner, Manisa protokolü ve vatandaşlar katıldı. Manisa Mevlithanlar Derneği tarafından Mesir ilahisi okundu.
Vatandaşla birbiriyle yarıştı
Vatandaşlar, dualar eşliğinde karılan mesir macunlarını kapabilmek için birbirleriyle yarıştı.
Törende konuşan Manisa Valisi Enver Ünlü, Mesir Macunu Karma Töreninde 4 yıl aradan sonra tekrar düzenlenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Kültür ve medeniyetin temeli “insanı yaşat ki devlet yaşasın” şiârının üzerine bina edildiğini vurgulayan Vali Enver,
“Bugün Manisa’mıza baktığımızda bu anlayışın somut izlerini net olarak görebilmekteyiz. Hafsa Sultan tarafından yaptırılan ve bugünlerde müze olarak ziyaretçilerini ağırlayan tarihi şifahane, şanlı ecdadımızın insana verdiği değerin en mükemmel göstergelerindendir. O dönem Avrupa’da, ruh ve sinir hastaları tedavi edilmek yerine içine şeytan kaçtığı gerekçesiyle ateşe atılırken, ruh ve sinir hastalıkları dâhil birçok hastalık için Manisa Şifahanesinde şifa ve tedavi protokolü mevcuttu.” İfadelerinde bulundu.
“Mesir Macunu köklü bir tarihe sahiptir”
Mesir macunun tarihine değinene Vali Enver,
“Manisa Şifahanesindeki geçmişi, çağları aşan tedavi yöntemlerinden sadece birisiydi. Bugün sağlık sektöründeki başarımız derin bir tarihi tecrübenin eseridir. Şifa şehri Manisa’mızın şifalı yiyeceklerinden olan mesir macunu da köklü bir tarihi geçmişe sahiptir. Yardımsever kişiliği ile bilinen Hafsa Sultan’ın, kendisine şifa kaynağı olan mesir macunundan halka dağıtılmasını istemesi üzerine hazırlanan macunlar Sultan Camii kubbelerinden halka saçılır. Bu faaliyetin 21 Mart’a yani Nevruz’a denk gelmesi, mesir festivalini, geleneksel bir Türk kültürü hâline dönüştürmüştür. Kadim bir kültüre sahip olan Manisa'mızda, yaklaşık 484 yıldır, mesir festivali yapılmaktadır.” şeklinde konuştu.
“İnsanlığın ortak kültür miraslarından birisi”
Mesir Festivali’nin halk arasında bir dayanışma vesilesi olduğunu dile getiren Manisa Valisi Enver,
“2012 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine alınmakla birlikte uluslararası bir boyuta taşınarak insanlığın ortak kültür miraslarından birisi hâline gelmiştir. Günümüzde mesir macunu “Şehzadeler Şehri” unvanıyla özdeşleşmiş, şehrimizin markası hâline gelmiştir. Bu tür etkinlikler, Manisa'nın kültürel mirasını koruyarak yaşatmak, bu değerleri gelecek nesillere aktarmak, şehrin marka değerini yükseltmek için oldukça önemlidir. Mesir Festivali, aynı zamanda şehrimize gelen turistler için de cazip bir kültürel turizm alanı oluşturmaktadır. Bütün dünyayı etkisi altına alan salgın sebebiyle ara verilen ve en son 2019 yılında yapılan festivalimizin bu yıl kaldığı yerden devam ederek mesir macununun 484’üncü kez Sultan Camisi kubbelerinden halkımıza saçılacak olmasından mutluluk duyuyorum.” şeklinde konuştu.
Manisa’yı Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, Mesir Macunu Festivalinin çok önemli olduğunu kaydetti. Festivalin tekrar yapılmasının önemli olduğunu belirtti. Şehzadeler Belediye BaşkanvekiliAtilla Efendioğlu ise, belediye olarak bu festivale destek vermekten dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. Konuşmaların ardından Manisa İl Müftü Vekili Mehmet Ceyhan, tarafından dua edildi, ardından Manisa protokolü 41 çeşit baharattan oluşan mesir macununu kardı.